13 uniós külügyminiszter bírálta és korainak nevezte Orbán kormánytámogató grúziai látogatását

eu
október 28., 21:35

Az Európai Unió 13 országának külügyminisztere elítélte a hétvégi grúziai parlamenti választásokon a nemzetközi szabályok állítólagos megsértését, és úgy ítélték meg, hogy a szabályok megsértése „összeegyeztethetetlen az európai uniós tagjelölt országgal szembeni elvárásokkal”.

Franciaország, Németország, Lengyelország, Hollandia, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Portugália és Svédország külügyminisztere közös állásfoglalása szerint nemzetközi megfigyelők a választási szabályok megsértéséről számoltak be a kampány alatt és a választás napján is.

A külügyminiszterek azt írják, elítélik „a szabad és tisztességes választásokra vonatkozó nemzetközi normák mindennemű megsértését”. Bírálták és „korainak” nevezték Orbán Viktornak a grúziai kormány támogatására tett látogatását. (Óriási tömeg gyűlt össze Tbilisziben a vitatott eredmények miatt, Orbán a demonstráció helyszínétől egy sarokra lévő Marriott Hotelból jött ki, amikor kifütyülték.)

Tüntetés Tbilisziben
photo_camera Tüntetés Tbilisziben Fotó: Vano Shlamov/AFP

A külügyminiszterek osztják a nemzetközi megfigyelők aggályait, és követelik a panaszok pártatlan kivizsgálását, valamint a megállapított jogsértések elszámoltatását. „Fontos, hogy a tiltakozások, de különösen a kormány azokra adott válasza békés maradjon” – írták az aláíró országok külügyminiszterei. (MTI)