Bár a 444 szerkesztőségében komoly szakmai viták bontakoztak ki arról, hogy nincs-e még túl korán egy karácsonyi adáshoz, a Tyúkól műsorvezetőit senki sem ültetheti sarokba, avagy mi csak azért is megkezdjük a karácsonyi szezont.
A Google Trends szerint a „karácsony” szóra egyébként sokan már júliusban entert ütnek, tehát amikor egyesek még a tengerparton napoznak, mások már a karácsonyfadíszeken törik a fejüket. Szintén minket igazol, hogy a rádiók évről évre egyre hamarabb kezdik játszani a karácsonyi dalokat. Sőt, a belopakodó karácsonyra már külön kifejezés is van angolul (ez a „Christmas creep”).
De mi a karácsony lényege, és miért van egyáltalán szükségünk ünnepekre? Mitől függ, hogyan és mit ünneplünk? Miért szeretettebb a karácsony még a szülinapoknál is? Van a karácsonynak neme? Milyen feladatok hárulnak a nőkre a »szeretet« ünnepén? És legvégül: hogyan ne kapjunk agyfaszt idén? Erről beszélget a Tyúkól podcast kétharmada.
Bővebben:
Tavaly karácsonyi adásunkat itt lehet meghallgatni.
Podcastunk kéthetente jelentkezik új adással, meghallgatható a 444 Spotify- és Apple-csatornáján is. Korábbi adásaink itt találhatók. Javaslataid, ötleteid, meglátásaid a tyukol@444.hu címre várjuk.
Illusztráció: Kiss Bence/444
Ciki-e, ha egy nő romantikus irodalmat olvas? Egyáltalán mi az, hogy női irodalom, reneszánsza van-e a műfajnak, miért olvassuk, és mekkora biznisz valójában - eheti podcastunkban ezeket a témákat járjuk körbe.
Szexista reklámok vs. femvertising, reklámpiaci dilemmák és médiapluralizmus, kormányzati plakátok és bébifókák – így készülünk az ünnepekre. Ja, és esik némi szó szőrtelenítésről is.
Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!
Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.
A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.