Tyúkól #30 - Ez itt egy karácsonyi adás

  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Bár a 444 szerkesztőségében komoly szakmai viták bontakoztak ki arról, hogy nincs-e még túl korán egy karácsonyi adáshoz, a Tyúkól műsorvezetőit senki sem ültetheti sarokba, avagy mi csak azért is megkezdjük a karácsonyi szezont.

A Google Trends szerint a „karácsony” szóra egyébként sokan már júliusban entert ütnek, tehát amikor egyesek még a tengerparton napoznak, mások már a karácsonyfadíszeken törik a fejüket. Szintén minket igazol, hogy a rádiók évről évre egyre hamarabb kezdik játszani a karácsonyi dalokat. Sőt, a belopakodó karácsonyra már külön kifejezés is van angolul (ez a „Christmas creep”).

De mi a karácsony lényege, és miért van egyáltalán szükségünk ünnepekre? Mitől függ, hogyan és mit ünneplünk? Miért szeretettebb a karácsony még a szülinapoknál is? Van a karácsonynak neme? Milyen feladatok hárulnak a nőkre a »szeretet« ünnepén? És legvégül: hogyan ne kapjunk agyfaszt idén? Erről beszélget a Tyúkól podcast kétharmada.

Bővebben:

  • 00:01:59 - Egy ex-Grincs pálfordulása. Korai szaloncukrok, Mariah Carey reneszánsza, elinflálódó ingerek.
  • 00:06:38 - A rádiók évről évre korábban kezdik játszani a szezonális dalokat. Justin Bieber annyira túltolta, hogy minden idők egyik legrosszabb karácsonyi dala lett az övé.
  • 09:55 - MaGyArOrSzÁgOn NiNcS hAlLoWeEn, MaGyArOrSzÁgOn HalOtTaK nApJa VaN!
  • 00:11:15 - A „karácsony” szóra már júliusban a felhasználók húsz-harminc százaléka keresett rá a Google-n, szeptemberre ezt már negyven-ötven százalék.
  • 00:13:07 - Adventi naptárak a Tiktokon. Az ünnep öt feladata.
  • 00:19:29 - Az ünnepek és a transzgenerációs traumák, avagy „kislányom, ha nagy leszel, neked nem kell ezt csinálnod” és „ha anyám kibírta, én is kibírom”.
  • 00:26:20 - A karácsonyi homár és a nagy töltöttkáposzta-vita. De a bejgli is nehéz ügy.
  • 00:30:06 - Nem is volt rendes karácsonyod, ha nem kergettél baltával pontyot a kádban.
  • 00:34:23 - A könyv.
  • 00:35:02 - A facipeléstől a karácsonyi nagytakarításig, avagy az ünnepek, a nemek közti egyenlőség és a láthatatlan munka. Egyébként kifaragják.
  • 00:38:38 - Léna, Citrom, Vacika és Tapika. Ne adj szaloncukrot a kutyának!
  • 00:40:08 - A macskás videók helye a szívünkben. Találtunk egy piaci rést. Gazdasági érdek is van abban, hogy szenvedős legyen a karácsony.
  • 00:42:35 - Miért akarják a szülők, hogy a hegedüljön a gyerekük? A családi hagyományok addig tartanak, amíg el nem kezdesz pszichológushoz járni.
  • 00:47:23 - A hygge, avagy egy társadalomról sokat elárulnak a szokásai - és hogy mire mennyi időt hagy.

Tavaly karácsonyi adásunkat itt lehet meghallgatni.

Podcastunk kéthetente jelentkezik új adással, meghallgatható a 444 Spotify- és Apple-csatornáján is. Korábbi adásaink itt találhatók. Javaslataid, ötleteid, meglátásaid a tyukol@444.hu címre várjuk.

Illusztráció: Kiss Bence/444

Kapcsolódó cikkek
Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #250 a színpadon [hosszú]: Hajóféreg hamis zászlóval

Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Tyúkól#57: Asszertív karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.

Diószegi-Horváth Nóra, Kun Zsuzsi
podcast

Borízű hang #249: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul [rövid verzió]

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Az emberfej ízű licsitől a legjobb kínai éttermekig Londonban

A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.

444.hu
podcast

Borízű hang #249 [H]: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast