Nem jóslásnak indult, de az lett belőle. A misztikus Tarot kártyát már a középkori vásárokban elkezdték jóslásra használni, pedig nem azért készítették, hogy a jövendőt mondják meg vele. A sok szempontból izgalmas pakli mára kultikussá vált, nem csak rengeteg változata létezik, az alkalmazási módjai is sokfélék.
A 18. században gazdag fehér férfiak tudományoskodással fűszerezett elit szórakozása lett, így el is távolodott a hétköznapi emberektől és az utcától.
A Tarot azért is érdekes, mert több száz éves dokumentált története van, és rengeteg dolgot kifacsartak már belőle. Markó Elizával, a vendégünkkel, a Tarot Kollektíva szerzőjével és az azonos nevű Instagram-oldal szerkesztőjével arról beszélgetünk az adásban, hogy mi ez a hype a Tarot körül, mit tesz ez a kártyával, mire jó a Tarot és mire nem, és használható-e egy pakli kártya hatékonyan az önismeretben.
Bővebben:
Néhány olvasnivaló:
Podcastunk kéthetente jelentkezik új adással, meghallgatható a 444 Spotify- és Apple-csatornáján is. Korábbi adásaink itt találhatók. Javaslataid, ötleteid, meglátásaid a tyukol@444.hu címre várjuk.
Illusztráció: Kiss Bence/444
Ünnepi különszám, kínai bejglireceptmelléklettel! Korrupt sportvezetők karácsonya. Mága és a taó. A Brunello Cuccinelli szennyes titkai. Kézilabda az Antarktiszon. Életveszély a körúti biciklisávban. A magyar állam szétesése az Orczy park vécéjében.
Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!
Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.
A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.