„Eljött az idő, hogy ne legyünk kedvesek, beszéljünk azon a nyelven, ahogy velünk beszélnek!”

2022 november 26., 20:09

A Kossuth téren szombaton fél 6-kor immár hagyományosan megszólalt a Mi vagyunk a grund, felvillant több ezer mobiltelefon lámpája. De egyszer csak Nagy Zsolt, a tüntetés konferansziéja megkérte a hangost, hogy állítsa le a zenét, az éneklés is abbamaradt. A színész felolvasta az alábbi idézetet Bencsik Andrástól, a Demokrata főszerkesztőjétől :

„Egy olyan (...) söpredék lepte el a pedagógusi pályát, és megint csak tisztelet azon kivételeknek, akik lassan nem mernek megszólalni. Egy ilyen momentumos, nagypofájú, nihilista, semmiházi társaság lepte el az iskolákat. Beleértve az egyházi iskolákat is.”

Ezt követően a zene már nem is jött vissza. Nagy Zsolt arra kérte a tömeget, hogy néma csendben hagyják el a teret. És több ezer ember némán távozott. Így végződött a november 26-ai pedagógustüntetés, amit a Pedagógus Szakszervezet, a noÁr mozgalom és az Amnesty International Magyarország szerveztek Valódi nemzeti konzultációt az oktatásért címmel.

photo_camera Nagy Erzsébet (PDSZ ügyvivő), Szabó Zsuzsanna Éva (PSZ elnök) Fotó: Bankó Gábor / 444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

A megmozdulás a Belügyminisztérium előtt kezdődött, ahol Szabó Zsuzsanna Éva és Nagy Erzsébet a PDSZ részéről több mint százezer aláírással ellátott petíciót adott át Sör Ádám rendőr századosnak, aki írásban tett ígéretet, hogy eljuttatja a pakkot a miniszternek. Majd a tömeg dobosok verte ütemre átvonult a Kossuth térre.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Ahol Nagy Zsolt házigazda két üzenettel indított. Az elsőt Vidnyánszky Attilának címezte, aki a múlt héten beszélt arról, hogy a régi SZFE a liberálisok utolsó bázisa volt, ami abból is látszik, hogy a jelenlegi tüntetéseken színészek állnak a frontvonalban, és az általa vezetett új SZFE-n a diákokat igyekeznek áthangolni. „A gyerek nem rádió. Nem kell hangolni, csavargatni” – mondta a színész, majd üzent a Megafon munkatársainak is, hogy írhatnak, amit akarnak, ők akkor sem fogják abbahagyni. Tiltakoztak már esernyővel, kockás inggel, élőlánccal, és még mindig itt vannak.

photo_camera Nagy Zsolt színész Fotó: Bankó Gábor / 444

„Nem először vagyunk itt, és nem is utoljára. Szeptember óta egyre gyakoribbak a tüntetések, az élőláncok, a sztrájkok a fővárosban és vidéken is, mert a kormány még mindig nem hajlandó dönteni az oktatás megújításáról, a bérek emeléséről, a pedagógushiány csökkentéséről. Elavult tákolmány az egész iskolarendszer.”

Nagy egyébként is elemében volt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.