Orbán Viktor kínos vacsorái

2021 június 27., 04:53

„Ilyen vitát még nem láttam” - mondta Angela Merkel Brüsszelben, nem sokkal azután, hogy több mint egy órán át volt szó a homoszexualitás megjelenítését tiltó magyar törvényről az Európai Tanács ülésén. Angela Merkel 16 éve vesz részt e csúcstalálkozókon, a legrégebben az összes vezető közül, és lehetséges, hogy ez volt az utolsó alkalom, hogy ott lehetett, mert szeptemberben visszavonul a politikától. Nem gondolta volna, hogy az utolsó találkozóján tudnak még újat mutatni neki.

Az újdonság számos európai politikus és diplomata beszámolója szerint az volt, hogy soha korábban nem fordult elő, hogy a résztvevők ennyire hosszan, és ilyen élesen mentek volna neki a Tanács egyetlen tagjának. Esetünkben Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. A témáról nyilatkozó kormányfők mind azt mondták, hogy szokatlanul kemény hangvételű vita volt, ezt még az Orbán mellett kiálló szlovén Janez Jansa is kiemelte.

Ebben a klubban a tagállamok vezetői sokszor vitatkoznak óriási léptékű dolgokról. Ezermilliárd eurókról akár, és most is felmerültek nagyon komoly ügyek, például a bankunió jövője, vagy hogy meghívják-e Putyint egy következő csúcsra. Utóbbi esetben a francia - német - olasz - osztrák vezetők által támogatott javaslatot megfúrták a csúcson a baltiak, illetve a lengyel és a holland kormányfő. Kedden Bulgária megvétózta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával, szembefordulva az összes többi tagállammal, ezt is sokan sérelmezték. És ez még egy viszonylag nyugodt hangulatú csúcs volt, nem kellett hihetetlen összegek elosztásáról alkudozni, mint tavaly ilyenkor, amikor öt napon és négy éjszakán át kínozták egymást. Nem is beszélve arról az őrületről, amit évekig a brit kilépés körüli egyeztetések jelentettek, vagy amit 2015-ben a görög pénzügyi válság kezelése hozott. Mégis, a beszámolók szerint ez volt minden idők legkiélezettebb hangnemű vitája.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.