Matolcsy Ádám & Co., az élet közpénzben lubickoló császárai

2022 március 24., 12:33
  • 1,3 milliárdos budai villába költözött be egy időre Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám és családja.
  • A villát 2015-ben a Matolcsy György vezette jegybank alapítványa úgy vette meg, hogy Matolcsy György épp a szomszédos Gereben utca 6. szám alatt lakott.
  • Az épület jelenlegi tulajdonosa egy magántőkealap, amit egy Száraz István érdekeltségébe tartozó alapkezelő kezel. Száraz az ifjú Matolcsy közeli barátja, a jegybank milliárdos kommunikációs tendereinek győztese.
  • Matolcsy Ádám és barátai az élet császárai 2022 Magyarországán.
  • Imádják a luxusautókat, a drága órákat, a magánrepülőgépet és a közpénzt. Kijut mindből bőven.

„Most már az sem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy azért vették meg azt a szép, aranyozott csaptelepes-szalonos villát a meghirdetett áron felül a Matolcsy György és a Bogár László-féle eszmék propagálására, mert Matolcsy György maga gyakran elhalad a szóban forgó épület mellett, és megtetszett neki”

- írta 2015 augusztusában Kasnyik Márton a 444-en, és még nem is sejthette, néhány évvel később milyen pontosan fején találja a tízkarátos aranyszöget.

Az MNB 28 milliárd forintos tőkéjéből működő Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) eredetileg ahhoz keresett ingatlant, hogy megfelelő helyen kezdhesse meg oktatási-kutatási tevékenységét. 2015 nyarán vették meg a villaépületet, ami a Gereben utca és a Mátyás Király útja között áll, és oldalról az Alkony út határolja. Kasnyik és olvasói azt hihették, hogy Matolcsynak nincs kedve a reggeli dugóban rostokolni, és munkahelynek szánja a patinás villaépületet.

Az épületet végül nem használták kutatási központként, és négy év után továbbadták egy kevésbé szem előtt lévő ingatlankezelőnek. 2019 novemberében jegyezték be az új tulajdonos Seven House Kft. tulajdonjogát a tulajdonlapon. Ezt az ingatlanhasznosító céget 70-30 arányban két magántőkealap tulajdonolja.

A magántőkealapok pénzügyi-jogi környezetét 2014-ben a kormánytöbbség úgy alakította ki, hogy tulajdonosaik kiléte rejtve maradhasson. Ebben az esetben így is nagyon egy irányba mutatnak a jelek. A két tőkealapot kezelő Quartz Alapkezelő éveken keresztül Száraz István, Matolcsy Ádám közeli barátjának tulajdona volt, a Dry Immo Zrt.-n ill. DryCom Kft. nevű vállalatain keresztül. A villa adás-vétele előtt Száraz kiszállt a Dry Immóból és annak többségi tulajdonjogát az ingatlant vásárló egyik magántőkealapra (Felis) ruházta át. Ezzel sajátos módon a magántőkealap saját alapkezelőjének tulajdonosa lett.

A Dry Immo azon a Wesselényi utcai címén székel, ahova Száraz maga is be van jelentve, a cég vezérigazgatója továbbra is ő, az alapkezelő kisebbségi tulajdonosa pedig másik cége, a DryCom Kft. maradt. A magántőkealap, a Quartz, egy DryCom-cég és a Seven House Kft. ráadásul mind ugyanazon a Lövőház utcai címen vannak bejegyezve, a Millenáris Irodaházban. A Quartz egyértelműen Száraz érdekeltsége.

Ugyan az ingatlanárak legalább 20 százalékkal mentek fel 2015 és 2019 között Budapesten, a közvetlen tulajdonos - Seven House Kft. - könyvelésében bruttó 1.1 milliárd értéken szerepel az ingatlan, azaz a jegybanki alapítványnak a vételi árnál nagyjából 200 millióval sikerült olcsóbban eladni az épületet. Azt az épületet, aminek értéke ez idő alatt konzervatív becslések szerint is 200-300 millióval emelkedhetett.

Matolcsy Ádám az RTL-nek február közepén azt nyilatkozta, hogy korábban lakott az ingatlanban, de jelenleg nem lakik ott. Az épületet a riport szerint épp felújítják. A jegybankelnök fia azt is elújságolta a tévének, hogy a tulajdonos rugalmas, akár néhány hónapra és rendezvényekhez is szívesen kiadja neki az épületet, ezért lehet, hogy még visszaköltözik.

A 444 kérdésére Matolcsy azt mondta, nem Szárazzal tárgyalt az árról, és nincs is tudomása arról, hogy barátjának, Száraz Istvánnak bármilyen befolyása lenne az ingatlan kezelése felett. Tájékoztattuk róla, hogy van.

A villa a svábhegyi Mátyás Király útján, amiben Matolcsy és családja meghúzta magát
photo_camera A villa a svábhegyi Mátyás Király útján, amiben Matolcsy és családja meghúzta magát Fotó: Kaufmann Balázs

Szélárnyékban

Matolcsy Ádám saját elmondása szerint már 18 évesen bizniszelt: informatikus bátyjával állítólag tíz-húsz fős irodák informatikai rendszereit rakták össze, mielőtt figyelme a szépségipari bútorok piaca felé fordult, és saját márkás fodrászbútorok gyártásába kezdett. Egyik első interjújában - a néhai Magyar Időkben -, már-már self-made manként adta elő magát.

Ez nem áll rettenetesen közel a valósághoz. Ifjabb Matolcsy 1986-ban született, a NER első éveiben csak húszas évei derekán járt, apja jegybankelnöki kinevezésekor - 2013-ban - még megilletődött ábrázattal sorakozott Áder János hivatalában. Korábban, amíg apja nemzetgazdasági miniszterként a kormány tagja volt, nemigen lehetett hallani a nevét. 2015 telén aztán váratlanul egy milliárdos forgalmú bútorgyár - a Balaton Bútor - tulajdonosa lett. A vétel nem véletlenül keltett feltűnést: az ifjabb Matolcsy tulajdonában álló Glamorous Kft. nála tízszer nagyobb vállalatot vett meg a Fotextől.

A vevő egy későbbi PR-interjújában azt állította, hogy a tulajdonos maga kereste meg a pénzügyi válság után alaposan megtépázott céget, amit akkor Várszegi Gábor fia, Várszegi Dávid menedzselt. Az üzletet Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás bankja, a Növekedési Hitelbank hitelezte (NHB), a forrást pedig Matolcsy György emblematikus programja, a Növekedési Hitelprogram (NHP) biztosította.

Szemerey 2014-ben vette meg a piacon elérhető legkisebb bankot, az Evobankot, amit szinte azonnal NHB-ra keresztelt át. Az új tulajdonos ezzel világosan kijelölte, hogy csak NHP-hitelekkel foglalkoznak majd, jóllehet a fókusz valójában ennél is szűkebb volt: 30-40 milliárd forintosra becsült betéti- és állampapír állományuk szinte egészében MNB-alapítványoktól származott. Azoktól az MNB-alapítványoktól, amiket a jegybank a devizahitelek forintosításából keletkezett több tízmilliárdos árfolyamnyereségből hozott létre. A minibank a befolyt néhány tízmilliárdból aztán olyan cégeket kezdett el hitelezni, amik személyesen a tulajhoz kötődtek. Többnyire családi cégeket.

Így nem csoda, hogy a másod-nagybácsi kitartóan támogatta az ifjú Matolcsy szárnypróbálgatásait: 2016-ban - akkori áron - 200 milliós loftlakást kapott a rokon használatra a pesti rakparton, aminek 50 milliót költött felújítására az akkor még Szemerey tulajdonában lévő Raw Development ingatlanfejlesztő Kft. Ugyanez a cég működött közre annak a gazdasági épületnek a felújításában is, amit az ifjú Matolcsy néhány évvel korábban vásárolt Balatonfüreden.

Matolcsy Ádámot ismerői fesztelen, baráti környezetben olykor kellemetlenül harsány figuraként írják le, aki tisztában van kivételes helyzetével, és nem szégyenlős, ha befolyását és hatalmát érzékeltetni kell. Fontos számára a jókedv, de legalább ennyire fontos, hogy környezete előtt világosak legyenek a társaságon belüli erőviszonyok. Sokáig barátai szélárnyékában gyarapodott, a pénzügyekben és papírmunkában pedig nagy súllyal támaszkodott régi cimborájára, Száraz Istvánra, akivel kamaszkoruk óta egyazon baráti társaság tagjai, és rendszeresen nyaralnak közösen a világ legkülönbözőbb pontjain.

„Istvánnal sok átfedés van baráti társaságaink között, közel tíz éve ismerjük egymást, és régóta figyelemmel kísérem a sikereit. Sok közös van bennünk, a kapcsolatunk barátinak mondható, de nem vagyunk napi kapcsolatban”

- mesélt Matolcsy Szárazról egy 2017-es interjúban, pedig a lényeget tekintve kettejük háttere igen eltérő, és a közöttük lévő viszony ebből adódóan erősen hierarchizált. "Ha Ádám kér valamit Pistától, arra nem mondhat nemet. Időtől és helytől függetlenül" - mondta egy közös ismerősük.

Száraz István, a New Wave vezetője.
photo_camera Száraz István, a New Wave vezetője. Fotó: Kozma Zsuzsi

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.