Hány polipot éri meg összezsúfolni egy köbméteren, csak hogy mi is ehessünk poliphúst – hármat, ötöt, tizenötöt?

január 07., 19:25
  • Világszerte nő a kereslet a poliphúsra.
  • Az igényt halászattal egyre nehezebb kielégíteni, növekszik a nyomás a populációkon.
  • Évtizedek óta sikertelenül próbálták a polipok akvakultúrás tenyésztésével utolérni a keresletet, egy spanyol vállalat azonban 2019-ben áttörést ért el.
  • A Nueva Pescanova teljes kapacitáson évente egymillió polipot nevelne a farmján, ami körülbelül háromezer tonna poliphús kitermelését tenné lehetővé.
  • A terv ellen világszerte több törvényhozó is fellépett, miután állatvédők és tudósok egyaránt védelmükbe vették a tenger egyik legintelligensebb állatát.

„Továbbra is kutatni fogjuk, hogyan lehet javítani a polipok jólétét, tanulmányozva és utánozva természetes élőhelyüket, azzal a várakozással, hogy 2023-tól képesek leszünk akvakultúrás polipot értékesíteni” – mondta a Nueva Pescanova spanyol nemzetközi halászati cég igazgatója még 2019-ben, amikor először sikerült ellenőrzött körülmények között felnevelni egy polipot, amely petéket is rakott. A teljes életciklus reprodukciója évtizedeken át lehetetlen feladatnak tűnt, ezzel azonban megnyílt a lehetőség polipfarmok létesítése előtt.

photo_camera Sikerült kikeltetni a bébipolipot Forrás: Nueva Pescanova

2023-ban azonban még nincs egyetlen fogyasztásra termelő polipfarm sem a világon, mivel a hír hallatán az állatvédő szervezetek azonnal riadót fújtak, tudományos publikációk jelentek meg a polipok érzékenységéről, az akváriumos poliptenyésztés és az akvakultúra negatív hatásairól. Tüntetések is zajlottak, és közel egymillióan írták alá a poliptenyésztés globális betiltását követelő petíciót.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.