Gulyás: Varga Judit már 2019-ben EP-képviselő akart lenni

  • Csütörtökön tíztől tart kormányinfót Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
  • A parlament kedden fogadta el a „pedagógusok új életpályájáról” szóló státusztörvényt, amely hatására pedagógusok százai hagyják el a pályát; távozótanár-számlálónkat itt találja. Pintér Sándor viccelődve reagált a tanárokról szóló kérdésünkre.
  • A kormány szerdán tartott ülést, Orbán Viktor erről közzétett rövid videójában szerepel egy előterjesztés, amely címét úgy takarták ki, hogy annyi olvasható el belőle: „költségvetési kérdésekről”.
  • A KSH szerint 1728 milliárd forintos mínuszban volt az állam az első negyedév végén, ekkora hiánnyal még soha nem indult év.
  • A keddi Magyar Közlönyben megjelent egy határozat arról, hogy felülvizsgálják a családi adókedvezményt és az szja-mentességet is. A Pénzügyminisztérium szerint szó sincs megszorításokról, viszont: Brüsszel.
  • Az Európai Bizottság szerdán tette közzé jogállamisági jelentését, amely szerint nagyon kevés előrelépés történt Magyarországon.
  • Szijjártó Péter szerdán a háborús agresszor orosz kormány miniszterét fogadta Budapesten, ez volt a háború kezdete óta az első alkalom, hogy orosz miniszter EU-tagállamban járt.
24 poszt
Időrend
2023 július 06., 10:34

Úgy lett vége a Kormányinfónak, hogy Szentkirályi Alexandra egy kérdést sem kapott

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A kormányszóivő és a Miniszterelnökséget vezető miniszter levonultak a színről.

2023 július 06., 09:59

Gulyás: Kérdés, idén mennyivel csökkenhet a hiány

A Reuters munkatársa felvetette: az OTP-elemzői szerint 6% lesz a költségvetés deficit, ha nem jön kiigazítás, közben három havi mélyponton van a forint euróval szembeni árfolyama, és pénteken jön az S&P hitelminősítő felülvizsgálata - mire számít a kormány, illetve várhatók-e év közben költségvetési korrekciók.

Gulyás Gergely a válaszában arról beszélt, hogy

  • A hiánycsökkentés eddig sikeres volt, de "hogy mekkorát tudunk az idei évben előrelépni, az valóban egy kérdés".
  • A fogyasztás valóban alacsonyabb a vártnál, ezért az áfabevételek is elmaradnak a várttól.
  • De még csak néhány nappal vagyunk túl a féléven, a féléves adatokat kell megvárni és elemezni, ő addig semmilyen elhamarkodott nyilatkozatot nem tenne, nem vonna le elhamarkodott következtetést.
  • A forint árfolyammozgása hektikus volt az elmúlt másfél évben, ennek spekulációs okai vannak, mert "a helyzet sokkal jobb, mint egy évvel ezelőtt", és a kormány reméli, hogy ezt a hitelminősítők is figyelembe veszik.
2023 július 06., 09:56

Nem tudott ellenállni a kormány a brüsszeli épületnek

A miniszter elismerte, hogy a kormány vett egy épületet Brüsszel belvárosában, de a vételi árat pontosan nem tudta megmondani. Az épületet a soros magyar elnökséghez használják fel, utána pedig magyar kulturális házként működik tovább. Elmondása szerint azért nem bérelnem, mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak ilyen jó helyen, ilyen kedvező áron soha nem tudtak volna épületet venni.

photo_camera Fotó: Google Street View

Ingatlanpiaci szakértők szerint úgy 5 millió euróba, azaz nagyjából 1,8 milliárd forintba kerülhet a 2300 négyzetméter belterületű épület, de az üzletet ismerő források úgy hallották, ennél többet, 6 és 7 millió euró ( 2,2-2,6 milliárd forint) közötti összeget fizetett ki a magyar kormány még 2021-ben.

2023 július 06., 09:48

Gulyás megoldása a Novák vagy Orbán gordiuszi csomóra: Kissinger

- Orbán Viktor a német sajtónak azt mondta, Putyin nem háborús bűnös, Novák Katalin viszont tavaly ősszel aláírt egy nyilatkozatot, amely szerint háborús bűn az ukrán városok bombázása. Melyikükkel ért egyet? - kérdezte lapunk Gulyás Gergelyt.
- Henry Kissingerrel.
- Vagyis?
- Ha valaha békét akarunk, akkor a hadban álló országok vezetőjének egyikét háborús bűnösnek nyilvánítani, az nem tűnik egy okos megoldásnak.
- Tehát akkor Novák Katalinnal nem ért egyet?
- Mondom, Henry Kissingerrel értek egyet. Nem tudok róla, hogy Kissinger és Novák Katalin között vita lenne.

2023 július 06., 09:38

Gulyás Gergely arról, hogy Szijjártó Péter kérte-e az orosz minisztertől az ukrajnai kivonulást: Jobb egy országnak, ha megőrzi a saját komolyságát

Szerdán Szijjártó Péter Budapesten egy orosz miniszterrel tárgyalt, ráadásul Magyarország az első EU-tagállam, amelyben orosz miniszter a háború kitörése óta járt. Mi ennek az üzenete? - kérdezte lapunk Gulyás Gergelyt, ezután az alábbi rövid párbeszéd bontakozott ki:

- Ennek az az üzenete, hogy WHO-tag Oroszország, és szerdán egy WHO-konferencia volt Budapesten.
- Járt már EU-tagállamban orosz miniszter a háború kitörése óta?
- Nem tudom, de feltételezem, hogy az ENSZ-ben jártak.
- Ukrán miniszter nem járt Budapesten a háború kitörése óta.
- Nagyon sajnáljuk, várjuk szeretettel.
- Hívtuk?
- A WHO biztosan küldött minden tagjának, így Ukrajnába is.
- Szijjártó Péter a tárgyalásukon kérte az orosz minisztert az ukrán kivonulására
- Jobb egy országnak, ha megőrzi a saját komolyságát. Magyarország álláspontja világos, az első pillanatban ítéltük el az orosz agressziót.

2023 július 06., 09:36

2030-ra készülhet el a két újabb blokk Pakson

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Szijjártó Péter arról számolt be a kormányülésen, hogy pakson megkezdődött a résfalazás, így akár már 2030-ra is elkészülhet a két újabb blokk. Az eredeti terv az volt, hogy a 2023-24-es átadás után másfél éves próbaüzem után a tényleges termelés 2025-26-ban indul.

2023 július 06., 09:31

Gulyás elismerte: a kiadások felülvizsgálásának már megvan az eredménye

- Azt mondta, szó sem lehet arról, hogy a kormány hozzányúlna a családtámogatásokhoz, egészségügyi kiadásokhoz, mégis felülvizsgálják őket.
- Mert van egy brüsszeli elvárás.
- De akkor ennek a felülvizsgálatnak az eredmény az lesz, hogy nem lesz változtatás. Tehát már most megvan az eredménye.
- A lényegét tekintve jól érti.

Ez a párbeszéd hangzott el a 24.hu újságírója és Gulyás Gergely között. A miniszter később annyit hozzátett: "Ne zárjuk ki, hogy ne lehetne olyan pontot találni, ahol felelősebb gazdálkodásra szükség van", de megismételte: a lényeget tekintve nem lesz változás.

2023 július 06., 09:22

Nem tartanak a tömeges felmondásoktól, mert a tanárok nagy része eddig is hivatástudatból maradt a pályán

Gulyás nem akar jóslásokba menni azzal kapcsolatban, vajon hány tanár fog felmondani. Szerinte a tanárok nagy része eddig is azért volt a pályán, mert szentnek és fontosnak tartotta a hivatását. A többség elkötelezett, hogy a pályán maradjon. Azt mondta, ezek a pedagógusok azt is látják, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, és az egyedüli komoly problémát, az alacsony fizeés a lehető leggyorsabban oldják meg, ezért nagy részük úgy dönt, hogy az országot és a jövő generációját szolgálják. Gulyás szerint a tanárok nagy többségének semmi baja a státusztörvénnyel. Szerinte a tiltakozásokból kifogyott a szufla, és ez a tárgyalásoknak és a kompromisszumoknak köszönhető. Egy nappal korábban az oktatásért felelős Pintér Sándor azt mondta, a tanárok egészségesek és jól érzik magukat.

link Forrás
2023 július 06., 09:20

Miért adnak el 74 állami vállalati üdülőt?

Miért adnak 74 állami vállalati üdülőt? - hangzott el egy kérdés. Gulyás Gergely azt mondta, a kormánynak az a meggyőződése, hogy az ország jobban jár azzal, ha nem egy szocialisztikus üdülési kultúrát kényszerítenek a munkavállalókra, hanem plusz juttatást adnak Szép kártyán vagy fizetésemelésben. Ezeknek az üdülőknek egy része egyébként is rossz állapotban van. Néhány üdülőt, így a balatonakarattyai vagy kenesei honvédelmi üdülő megmarad, azoknál ugyanis "meggyőzték a kormányt", hogy fontos "a honvédelmi dolgozók szocializációja" szempontjából.

2023 július 06., 09:16

Még újabb 170 milliárd a rezsivédelemre

A kormány, mint az a szerdai esti Magyar Közlönyben is megjelent, összesen 169,44 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a rezsivédelmi alap terhére. A legtöbbet az iskolák és az egészségügyi intézményekhez kerül, de az egyházi intézményfenntartók is kapnak 11 milliárd forintot - sorolta Gulyás.

2023 július 06., 09:15

Gulyás az egynapos sztrádamatricáról: a tíznapos matricához hasonló lesz az ára

Magyarország nem akart egynapos autópálya-matricát bevezetni, mert ez a külföldieknek lesz jó, magyar ember nem vesz ilyet - mondta Gulyás Gergely az autópálya-használati díjakkal kapcsolatos kérdésekre. Uniós elvárás viszont, hogy ezt jövő márciusig be kell vezetni, ezért bevezetjük, a miniszter szerint a tíznaposhoz "nagyon hasonló árat" fognak megállapítani. A tíznapos matrica most 5500 forintba kerül, a hatályos szabályok szerint ezt legfeljebb az augusztusi éves inflációval lehet emelni. Hogy az emelés idén várhatóan mekkora lesz, erre Gulyás csak azt ismételte meg: az éves infláció mértékével drágulhatnak az autópálya-díjak, legfeljebb annyival fognak nőni az áraik. (Tudomásunk szerint a hatályos jogszabályok értelmében az előző évi augusztusi éves infláció mértékével lehet emelni az autópálya-használat díját.)

2023 július 06., 09:09

„Egy nő munkáját csak két férfi tudja ellátni”

- indokolta Gulyás, hogy Varga Judit lemondása után miért kellett két minisztert, Tuzson Bencét és Bóka Jánost, a helyére.

Tuzson Bence, Varga Judit és Bóka János
photo_camera Tuzson Bence, Varga Judit és Bóka János Fotó: Varga Judit/Facebook
2023 július 06., 09:05

Gulyás: Ahol régi vonatok vannak, komoly problémákkal szembesülünk

Vonatok siralmas állapotáról posztolt Vitézy Dávid, mi erről a miniszter véleménye, hangzott el egy újságírói kérdésben. Gulyás Gergely azt mondta: "vásároltunk új vonatokat és felújítottunk szakaszokat", ami szerinte ez eredményes volt, "többszörösére nőtt az agglomerációs forgalom vonathasználata", de a Budapest-Balaton vonalon is új vonatokat lehet használni.

Elismerte viszont, hogy ahol régi vonatok vannak, "ott valóban komoly problémákkal szembesülünk". Ezt a problémát nem más okozza, mint - dobpergés - a magyar baloldal! Gulyás szerint fel kell őket szólítani, hogy a baloldali képviselők ne akadályozzák, hogy Magyarország megkapja az uniós pénzeket, ugyanis vasútfejlesztésre mind az EU hétéves költségvetésének operatív programjában, mind a helyreállítási alapban komoly források vannak.

2023 július 06., 08:50

Magyarázat a hirtelen lemondásra: Varga Judit már 2019-ben is EP-képviselő akart lenni

photo_camera Fotó: Varga Judit/Facebook

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a nemrég lemondott Varga Judit már 2019-ben is európai parlamenti képviselő akart lenni, amikor miniszter lett. Ismerték ezt a szándékát, sem ő, sem a miniszterelnök nem tudta meggyőzni, hogy maradjon miniszter. Ezért egy évvel az EP-választások előtt otthagyta a kormányt. Teljesülhet a vágya. Egyébként ez elődje, Trócsányi László is az Európai Parlamentben folytatta a miniszterség után, de csak választások után adta át a székét Vargának.