Ennyit keresnek a képviselők

2013 május 16., csütörtök 11:34

A képviselők persze nem csak törvényhozási háttérmunkáva vagy tanácsadással tudnak jövedelemhez jutni. Az alapjövedelmeken kívül is több olyan forrás van, ahonnan pénzt kaphatnak.

A képviselők alapilletménye például folyamatosan nőtt a rendszerváltás óta. 1990-ben még csak 32 500 forint járt egy képviselőnek, ami 2013-ra 231 900 forintra nőtt. Ez egyébként valószínűleg még infláció alatti emelés is, de a nagy pénzeket úgysem az alapdíjjal keresik a képviselők.

MTI Fotó: Beliczay László

Kövér László például jobban járt, mind Szabad György, mert az Országgyűlés elnökének tiszteletdíja 1990-ben még csak 32 500 forint volt, ami megegyezett a képviselői alapdíjjal. Ez viszont már infláció felett nőt, ugyanis 2013-ban Kövér már 1 507 350 forintot kap tiszteletdíjként.

Van még egy csomó pótdíj, amit a képviselők kaphatnak. Az országgyűlés alelnöke havi 417 420 forintot kap, az országgyűlés jegyzőjének viszont be kell érnie 162 330 forinttal. Ezeket a pótdíjakat egyébként az alapdíj százalékában állapítják meg. A parlamenti bizottságok elnökei 2006-ig csak az alapfizetésük száz százalékát kapták meg pluszban, azóta viszont 120 százalékot kapnak. Ez 2013-ban 278 280 forint.

Összeül a bizottság

A bizottságok viszont továbbra is csak az alapdíj száz százalékát kapják meg. A tagok náluk is rosszabbul jártak, ők csak hetven százalékot kapnak, ami most plusz 162 330 forint. Ha nem csak egy, hanem több bizottságnak is tagjai, akkor a második tagságért már nem 162 330, hanem csak 57 975 forint jár. A frakcióvezetők szintén plusz 120 százalékot kapnak, a helyetteseik pedig száz százalékot. Ez 2013-ban 278 280, és 231 900 forint.

Ehhez jön még a választókerületi pótlék. Itt értelemszerűen más vonatkozik a budapesti és a vidéki képviselőkre. 2010-től Budapesten az alapdíj hatvan százaléka jár, és ahogy távolodunk a fővárostól, nő a pótlék is. 50 kilométeren belül 75 százalék, 100 kilométeren belül 90 százalék, és így tovább. A teljes táblázatot lent láthatja.

A képviselők választókerület

Ehhez jön még hozzá a költségtérítés, ami szintén megváltozott valamennyire 2010-től. Most már, ha egy képviselő nem ad le számlát a költségeiről, vagy nem választja a tíz százalékos költséghányad-elszámolást, akkor rendesen kell adóznia a költségtérítés után is, mintha önálló jövedelem volna.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Koszt, kvártély

A képviselők minden belföldi tömegközlekedési eszközön ingyen utaznak. Pont Orbán Viktor kelt ki nemrég a képviselők ingyenes vonatozásai ellen, amikor úgyis autóval járnak, amire költségtérítést is kapnak. Ha külföldre mennek, a kiküldetésekre kapnak költségtérítést.

Rogán Antalnál remekül ki lehet számolni, mennyi pénzt kereshet egy képviselő. Rogán nem csak az ötödik kerület polgármestere, de a Fidesz frakcióvezetője is, ráadásul a bizottságokkal is elég jól áll. A Gazdasági és Informatikai bizottságnak és az alumínimumvertikum privatizációját vizsgáló albizottságnak elnöke (ezért nem jár pótdíj), az Energetikai albizottságnak pedig korábban elnöke volt, most tagja.

MTI Fotó: Beliczay László

A parlament.hu-n szereplő adatok szerint Rogán 2013 áprilisában bruttó 788 460 forint tiszteletdíjat kapott a 278 280 forintnyi választókerületi pótléka mellé. Lakhatási támogatást nem vett fel, miután 2007-ben már volt baja abból, hogy hiába lakott Budapesten, kapott mellé szállásdíjat is. Erre Rogán utólag azt mondta, hogy tévesen utalták ki neki, ezért visszafizette. A költségtérítések viszont nincsenek feltüntetve a honlapon.

A budapesti képviselők lakhatási támogatása egyébként 116 ezer forint. A Blikk tavaly buktatott le több olyan képviselőt is, akik felvették ezt a pénzt, pedig volt Budapesten lakásuk. Ugyanígy a Blikk írt idén arról is, hogy mennyi költségtérítést vettek eddig fel a képviselők. A Fideszes Hörcsik Richárd kapott a legtöbbet, 2010 májusa óta bruttó 26,8 millió forintot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt