Itt a magyar kajapornó! Melósreggeli Tamás Bence Gáspárral és Kerner Zsolttal

gasztronómia
2014 február 14., 19:48

Szépen enni mi is szeretünk, úgyhogy Tbg-vel gondoltuk, megpróbálkozunk egy magyaros mok-banggal. Három órát az asztalunk előtt sem bírunk ki, nem hogy stream közben, ezért csak pár percet ettünk.

Menünek pedig a reggelin órákban legnépszerűbb magyar kaját, a melósreggelit választottuk. Felelevenítjük a régi klasszikus, történetmesélős újságírás hagyományait. Emberi sorsokról, történetekről beszélgetünk egy kellemes asztaltársaságban. Tartson velünk!

  • Az A menü: párizsi és zsemle
  • A B menü: kifli és joghurt
  • A desszert pedig Mátyás keserű dekás kiszerelésben.

Koreából jön a kajapornó

A koreaik nagyon furcsa emberek. Persze ezt én csak Orosz Péter cikkeiből tudom, de azok alapján gyanús, hogy nem teljesen normálisak. Rohadt nagy telefonokat vesznek például, amiken tévét néznek. És ez csak egy. Meg ott alszanak a közös fürdők padlóján.

Leül egy fiatal, csinos lány egy hatalmas asztalnyi étel elé, aztán elkezd zabálni. Miközben tömi magát, minden kaját megdicsér. És ezt órákig.

De a kajapornó még ezeknél is betegebb. Dél-Koreában hatalmas sztárok lettek emberekből, csak azért, mert rendszeresen egy kamera előtt tömték magukat. Aztán ezt kirakták mondjuk az AfreecaTV-re.

A mok-bangok, vagyis evőszobák elképesztően furcsa dolgok. Ott van például Diva (a valódi neve Park Seo-Yeon), aki havonta durván kilencezer dollárt csinál abból, hogy naponta három órán keresztül százezrek előtt eszik. Ez még annál is durvább, mint amikor a Starcraft-játékosokból lesznek nemzeti hősök, mert amögött még komoly teljesítmény is van.

Diva azért kezdett el kamerák előtt enni, mert unatkozott, és keresett egy hobbit. Ráadásul azt is tagadja, hogy lenne bármilyen evési rendellenessége. Pont ezért marad még a kamera előtt órákig, hogy lássák, nem hányja ki a kaját, miután megette. Neki amúgy van mellette munkája, a rendkívül hülyén rövidíthető BJ, vagyis Broadcast DJ. Vannak viszont sokan, akik már otthagyták a rendes munkájukat, hogy a kamerák előtt egyenek.

Fétis? Szex? Magány!

A Dazed megpróbálta már megfejteni, mi lehet az egész trend mögött. Az biztos, hogy nem ételfétis, és nem is szexuális motiváció. Leginkább az, hogy a koreaiak magányosak. Sokan dolgoznak napi 12 órát, ami után még lenyomják az ott kötelező munka utáni sörözést is.

Sok fiatal felnőtt lakik ráadásul egyedül. Koreában pedig az evés nagyon társas dolog. Éttermekben például tabu egyedül enni. A mok-bangok nézői azért néznek órákig egy kajáló embert, hogy kevésbé érezzék magukat egyedül, és meg tudják valakivel osztani a vacsorájukat.

Meg persze van még egy másik elmélet is. Koreában nagyon gyakoriak a plasztikai műtétek és a túlzott diéta. Sokan konkrétan evés helyett nézik, ahogy mások esznek. A harmadik elmélet pedig a Kotakué, ami szerint a koreaiak szeretnek szépen és elegánsan enni, mint a színészek, és ezt akarják ellesni a streamekből.