Külön ligát hoz létre az UEFA a se nem ukrán, se nem orosz területeknek

Lassan új idény kezdődik a nemzeti focibajnokságokban és Ukrajna a háborúi miatt olyan helyzetbe került, hogy az egyik legeredményesebb ukrán klub, a Sahtar Donyeck a Donyeck várost birtokló oroszbarát szakadárok szerint nem tartozik többé Ukrajnához. A csapat a háború kitörése óta a fronttól távolabb eső Lvivben játssza meccseit. Ez azonban nem mehet így sokáig.

Valamelyik ligában mindenképp játszania kellene a Donyecknek, mert ha kimaradnak, azzal nemcsak a csapat, de összességében az egész európai futballközösség is veszít. Az UEFA viszont hagyományosan tartózkodik attól, hogy az ő csapatbesorolásainak szimbolikus jelentőséget tulajdoníthassanak bármilyen háború érintettjei.

2013-as bajnoki címét ünnepli a Sahtar.AFP PHOTO / ALEXANDER KHUDOTEPLY

A szövetség tehát nem akarja sem Ukrajnához sem Oroszországhoz sorolni sem a Sahtart, sem az Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krím-félsziget focicsapatait.

Az UEFA ezért létrehoz egy 8 csapatos külön európai zónát, ami sem Oroszországhoz, sem Ukrajnához nem tartozik.

Ebben a ligában játszhat majd a Sahtar Donyeck is, a csapat drukkerei azonban nem maradéktalanul boldogok, hiszen az UEFA azt is előírta, hogy ebből a csoportból nem lehet kijutni az európai az európai csapatversenyekre, legalább két évig. A Sahtaron kívül ez más csapatokat nem igazán érint az augusztusban induló ligából, a Donyeck viszont hagyományosan jól szerepel az európai versenyeken is, 2009-ben például megnyerte az UEFA-kupát. (Qz)