Így szarta magát össze a rendszer 1985-ben, mert VHK szólt a Magyar Rádióban

ZENE
2015 június 29., 19:11
comments 218

Politikatörténeti Alapítvány és Intézet osztott meg egy rendőrségi jelentést az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára találata nyomán 1985-ből, a téma a Magyar Rádió és a nemrég negyvenedik születésnapját ünneplő Vágtázó Halottkémek zenekar. Érdekes történelmi apróság, hogy a jegyzetben említett Dalos fedőnevű ügynökről azóta kiderült, hogy kicsoda, Vikidál Gyula a kétezres évek elején kért bocsánatot, amiért jelentetett zenésztársairól.

És akkor a jelentés, amit változtatás nélkül közlünk:

"A Magyar Rádióban 1985. június 17-én hangzott el Göczei [helyesen Göczey] Zsuzsa szerkesztésében a "Rock-újság" című műsor. A műsorban Rangos Katalin riporter a Vágtázó Halott Kém együttessel kapcsolatos körülményekről interjút készített az együttes vezetőjével, DR. GRANDPIERRE ATTILA-val, CSANÁDI LAJOS-sal /az ORI igazgatási Osztály vezetője/ és NAGY GYULA-val, a Ganz Mávag Művelődési Ház népművelőjével.

CS.L. elmondta, hogy a rádióban elhangzott riportokat Rangos Katalin állította össze. A riportokban nem hangzott el, hogy a VHK együttes fellépéseit a BM nem engedélyezi. Rangos Katalin provokatív kérdéseket tett fel.

A Magyar Rádió és a Ganz Mávag Művelődési Ház fel akarja karolni a VHK együttest és az IRI-t [helyesen ORI - Országos Rendező Iroda] kényszeríteni akarják a működési engedély megadására.
Nagy Gyula, a Ganz Mávag Művelődési Ház népművelője VHK klubot létesített a Ganz Mávag Művelődési Ház klubjában. Az első klub-foglalkozást ezév június 24-én tartják, koncerttel egybekötve. Véleménye szerint a fiatalok igénylik a VHK együttes fellépését, amely anyagilag is komoly bevételt jelent a Művelődési Ház részére.

Megjegyzés: 
A VHK együttes tevékenységéről az 1984-es évben összefoglaló jelentés készült a miniszterhelyettes elvtárs részére, aki utasítást adott az együttes fellépésének akadályozására, korlátozására. A VHK együttes vezetőjét és tagjait Szervünk "F"-dosszié keretében ellenőrzi. Dr. Grandpierre Attila szerepel az 1984.XII.18-i 182 számú jelentésben.

photo_camera Koncert 1987-ből, fotó: Wikipedia

Intézkedés: 
Tájékoztatjuk a BM III/III-5. Osztályt. A Ganz Mávag Művelődési Ház vezetősége felé szóbeli szignalizációval élünk.
Az ORI-ban lévő hivatalos kapcsolatainkat felkérjük, hogy a VHK együttes vizsgajelentkezését kísérjék figyelemmel és jelentkezésük esetén értesítsék szervünket.
BRFK [pecsét]
Horváth Zoltán r.szds.
alosztályvezető h.
Láttam:
Récsey Róbert r. ezds.
főkapitányhelyettes
ÁBTl - 2.7.1. - NOIJ BRFK- 75/1985. június 24.

A BRFK ezen jelentését felterjesztették Harangozó Szilveszterhez, a BM III/III. Csoportfőnökség vezetőjéhez is, aki tollal ráírta: A Művelődési Ház üzembentartójának szignalizáljanak, a M. Ház vezetőjével pedig beszéljünk.

A hivatkozott előző évi, 1984. december 18-i jelentésben az szerepel, hogy Gyarmathy Lívia játékfilmjében - Egy kicsit én, egy kicsit te (1984) - szerepelteti a VHK együttest. Egy még korábbi, 1984. októberi jelentés szerint, amelynek forrása "Dalos" fedőnevű ügynök, a VHK már akkor is koncertezni akart a Ganz Mávag Művelődési Házban, de "hála" a lelkiismeretesen jelentő ügynöknek, a BRFK állambiztonsági szerve még időben értesült a tervezett koncertről, így azt megakadályozhatták."

A Politikatörténeti Alapítvány és Intézet még annyit tesz mindehhez hozzá, hogy Grandpierre Attila és a VHK együttes állambiztonsági megfigyeléséről részletesen ír Szőnyei Tamás: Nyilván tartottak. Titkos szolgák a magyar rock körül 1960-1990 című könyvében (Magyar Narancs - Tihanyi Rév Kiadó 2005). Interneten is elérhető forrás a VHK-ról az artpool oldalán: http://www.artpool.hu/muzik/magvhk.html

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt