Ügyes trükkel mehettek nyílt közbeszerzés nélkül a megbízások a Nézőpont Intézethez

gazdaság
2015 július 12., 08:31
comments 60

A napi.hu ír arról, hogy a Nézőpont Intézet által 2010-ben alapított Médianéző Kft. szemlézheti a minisztériumoknak az újságokat és hírműsorokat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium júniusban írt ki új közbeszerzést a

 "magas szintű állami döntéshozatalt támogató és közvetlen kormányzati tevékenységhez kapcsolódó média monitoring"

elvégzésére, ez az eljárás még mindig tart. Az előző megbízása a Médianézőnek márciusban lejárt, a köztes időszakra is kaptak megállapodásokat: százmillió forint értékben, nyilvános tender helyett részekre bontva öt, nyilvános hirdetmény nélküli közbeszerzéssel. Mivel így a megbízások a 25 milliós határ alatt maradtak, nem kellett nyílt pályázatot kiírni, így csak az NFM által felkért cégek vehettek ebben részt.

Ezért lett külön eljárás nemzetközi médiafigyelésre, belföldi médiafigyelésre, belföldi hírfigyelésre, médiafogyasztási kutatás elvégzésére, valamint médiaelemzésére és médiahatás-vizsgálatra.

Ezekből kettőt a Médianéző vitt el, egyet-egyet a Nézőpont Elemzőintézet Nonprofit Kft. és a Nézőpont-cégcsoporthoz tartozó Kutatópont Kft. Az ötödik megbízást véletlenül a Nézőponthoz nem kapcsolódó Bellresearch Kft. vitte el. Ezek a szerződések három hónapra szólnak, augusztus végéig lesznek hatályban.

A médiafigyelés amúgy elég jó biznisz, a lap cikke szerint 2011 decembere és 2015 márciusa között nettó 1,327 milliárd forintért (bruttó 1,684 milliárd forint) a jelenleg mindössze egy bejelentett dolgozóval rendelkező Médianéző végezte. Egyedül indultak az NFM közbeszerzésén.

A Médianéző tulajdonosa a Nézőpont Csoport Zrt., aminek tulajdonosa pedig az Orbán Viktor szűkebb környezetéhez sorolt Győri Tibor, aki korábban a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkára volt.

Az új közbeszerzésre július 21-ig lehet pályázni, a nyertes pedig 3 évre és 5 hónapra kap majd médiafigyelési megbízást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.