Péterfalvi Attila szerint nem alkotmányellenes az infotörvény módosítása

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke bravúros indoklással vette védelmébe az információszabadságról szóló törvény módosítását.

Azt, amelyik alapján ezentúl a közérdekű adatok igénylőinek saját személyes adataikat is meg kell adniuk, ami a közadatigénylés paranoid világában azért kiváltott némi aggódást azokból, akiket érdekelni szokott, hogy mégis mire költené titokban a pénzünket a kormány.

Péterfalvi szerint a törvénymódosítás azért nem aggályos, mert

az adatkezelőnek nincs joga a kérelmező azonosítására, nem ellenőrizheti, hogy a megadott személyes adat valóban a kérelmezőé-e.

Értik, ugye? Péterfalvi Attila - akinek a dolga hivatala nevéből fakadóan a mi személyes adataink védelme és az információszabadság garantálása volna - szerint azért nincs baj azzal, hogy az igénylőknek meg kell adniuk a személyes adataikat, mert

akármilyen kamu adatot is megadhatnak.

Így pedig nem sérülnek alkotmányos jogok. Ez alapján persze értelme se sok van a szabályozásnak, de az is igaz, hogy a Magyar Idők nem is a szabályozás értelméről kérdezte Péterfalvit.

Péterfalvi az interjúban arról is beszélt, hogy a menekültválság adatvédelmi szempontból is nagy gondot jelent. Arról beszélt, hogy a migránsok azonosítás nélkül lépnek be, ami adatvédelmi szempontból gondolom azért jelenthet problémát, mert nem adnak le semmilyen személyes adatot, amit aztán védeni kéne. (Magyar Idők via MTI)