420 ezer forintos pénzbüntetéssel megúszta a vakkomondoros Balogh

POLITIKA
2016 február 17., 07:41
comments 436

Elítélte a kecskeméti bíróság súlyos testi sértés bűntette miatt Balogh Józsefet, volt fideszes országgyűlési képviselőt, Fülöpháza polgármesterét. De csak 420 ezer forintos pénzbüntetést kapott és maradhat polgármester is. Emellett 256 633 forint bűnügyi költséget kell még fizetnie. A bíró szerint Balogh eddigi kifogástalan életvitele, és beismerése miatt letöltendő büntetés, még felfüggesztve is 

szükségtelen.

Az ítélet nem jogerős: az ügyész súlyosbításért, felfüggesztett szabadságvesztésért fellebbezett. Balogh és ügyvédje három nap gondolkodási időt kért a nyilatkozattételre.

Balogh József még 2013 áprilisának egyik hajnalán, esküvőből hazafelé verte meg az élettársát, akivel akkor már kilenc éve élt együtt. A fülöpházi polgármester úgy számolt be a történtekről, hogy szombaton lakodalomban voltak, mikor reggel felkelt, akkor vette észre, hogy a barátnője kórházban van. A bíró indoklásában elmondta, hogy nem tudni, hogy min vesztek össze. A nő ott azt mondta, hogy férfi megütötte, de Balogh akkor azt állította, hogy nem emlékszik semmire, mert

 "fáradt voltam, be voltam már hangyásodva és elaludtam".

photo_camera

Majd az akkor még fideszes képviselő előállt a híres védekezéssel: 

élettársa, Terike átesett a család vak komondorán. 

A tárgyaláson aztán már elismerte, hogy megverte az asszonyt és ekkor ittas állapotban volt. A vádirat szerint Baloghék a nő fiának az esküvőjéről értek haza, az asszony a konyhában pakolta az ételeket, amikor a politikus előbb egy tálat borított ki, majd váratlanul ütlegelni kezdte az élettársát. Csak akkor hagyta abba, amikor közösen nevelt fiuk közbeavatkozott. Terike ismerőseihez ment vérző arccal segítséget kérni, akik szerint az asszony nem volt ittas. 

photo_camera

Az ügyészségi perbeszéd szerint a nő arccsontja darabosra tört és jobboldali járomcsontja is eltört. A bíró az ítélet indoklásában két, közepesnél nagyobb erejű ütésről számolt be. A látlelet alapján egy korábbi bántalmazás nyomait is fel lehetett fedezni. A verésről a bántalmazott nő a kezelő orvosoknak is beszámolt. Terike időközben megbocsátott Baloghnak, még levelet is írt az ügyészségnek, hogy kibékültek és 

"csak azért volt vele erőszakos a politikus, mert meg akarta akadályozni, hogy részegen vezessen."

A polgármester még azt is megfogadta a nagy médiacirkusz közepette, hogy életében többet nem iszik alkoholt

"kivéve a kehelyből azt az egy kortyot a templomban."

A botrány miatt Baloghot kizárta a Fidesz a parlamenti frakciójából. Az ügyészség súlyosbító körülményként értékelte, hogy polgármesterként és országgyűlési képviselőként tette mindazt, amit tett, mert a közéleti szereplőknek példát kell mutatniuk. A perbeszédében az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést kért a bíróságtól, és azt, hogy helyezzék pártfogó felügyelet alá, illetve kötelezzék indulatterápián való részvételre. Ezzel a bíróság nem értetett egyet, súlytalannak minősítette. Súlyosbító körülménynek értékelte a bíró az erőszakos cselekményt, különösen, hogy családon belül történt a bűntett, de enyhítő körülményként hozta fel a beismerést, a sértetti megbocsátást, és az azóta eltelt időt.

photo_camera

Fülöpháza 2014-ben újraválasztotta a település élére a függetlenként induló Balogh Józsefet, ami az ügyvéd szerint annak a jele, hogy megbocsátottak neki.

Az ügyvéd szerint ráadásul olyan médiahadjárat folyt Balogh ellen, ami akár tinédzser gyereke rákos betegségéhez is hozzájárulhatott. 

"Miközben el kellett távolítani az egyik veséjét, folyton azt kérdezgették tőle, igaz-e, hogy apádat három évre becsukják? A média és a közvélemény a gyermeket büntette, miközben azt hitte, az igazság mellett áll ki."

- írja a lap. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.