A kormány azt akarja beadni nekünk, hogy az MNB alapítványok pénze elvesztette közpénz jellegét, a Norvég Civil Alap által kiosztott forrás viszont végig magyar közpénz volt

politika
2016 március 01., 21:25
comments 471

Nem is olyan régen még nekünk, magyar adófizetőknek volt 250 milliárd forintunk, amit a Magyar Nemzeti Bank odaadott az általa alapított (és ma is a vezetői által irányított) alapítványoknak. Csakhogy az alapítványok vagyona már nem a miénk, mert egy ma elfogadott törvény értelmében

photo_camera

Ezt megszavazta a kormánypártok 118 parlamenti képviselője (név szerint ők), a frakcióvezetőjük pedig úgy magyarázta, hogy teljesen rendben van a 250 milliárd forint hihetetlen átalakulása a közpénz halmazállapotból magánpénz formába, mintha gyakorlatilag szellemi fogyatékos lenne, aki ezt megkérdőjelezi.

De nem volt ez mindig így.

Tényleg hülyék vagyunk, olyan a memóriánk, mint az aranyhalé. Ezért már alig emlékszünk rá, hogy alig másfél éve egy külföldi ország magyarországi civil szervezeteket támogató adományaira mondta azt ugyanez a magyar kormány, hogy az a pénz magyar közpénz. A Norvég Civil Alap által finanszírozott alapítványokról van szó, akiknek az volt az egyetlen bűnük, amivel a 2014 nyarán lezajlott putyinista hangulatú leszámolást kiérdemelték, hogy nem 100 százalékban a kormány által képviselt értékrend szerint cselekedtek.

"Ez közpénznek minősül, nem magánadománynak, így a magyar kormánynak kötelessége a társadalom felé elszámolni ezeknek a pénzeknek a felhasználásával"

mondta Csepreghy Nándor a norvégok által kiosztott pénzről, akkor még helyettes államtitkárként. Ugyanez a Csepreghy Nándor ott ült ma a parlamentben Rogán Antal mellett, néha összesúgva nevetgéltek. Nyilván rajtunk.

photo_camera Csepreghy Rogán mellett a parlamentben, 2016. március 1-én, percekkel a szégyenletes MNB-törvény elfogadása előtt.

De akkoriban ez volt az egész kormányzati propaganda vezérgondolata: a norvég alapból finanszírozott alapítványok pénze magyar közpénz, tehát

  • magyar,
  • közpénz.

"A Kormány nem mehet el szó nélkül amellett, ha bármilyen közpénz felhasználása kapcsán ilyen anomáliákról szerez tudomást"

írta a magyar kormányszóvivő szintén 2014 júniusában, szintén a Norvég Civil Alap pénzosztásáról (azóta nem él a dokumentum linkje, aminek talán a kormány és a norvég alap paktumjához is köze lehet).

Nem is csoda, hogy a kormány ráküldte az alapítványokra a KEHI-t, ami a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal rövidítése. Mintha gyakorlatilag magyar kormányzati pénzekről lett volna szó, amikor valójában norvég pénzből egy civil alap osztott pénzt, alapítványoknak. A KEHI paródiaszerű vizsgálatában olyan tételeken akadt fenn, amiknek magyar kormányzati pénzköltések esetén a milliárdszorosán sem problémázna. És ugyan végül egyik független szerv sem talált semmit, de addig is megfélemlítő jellegű házkutatásokat tartottak, meghurcoltak egy csomó embert és ellehetetlenítettek néhány munkáját végző civil szervezetet.

Most viszont oldalakon keresztül érvelnek az MNB-s törvény módosítójában, hogy

miért nem magyar közpénz a magyar közpénz.

"Alapítvány esetén azonban az alapítót a vagyoni juttatás teljesítése után semmilyen jogosultság nem illeti meg. Ennek megfelelően az alapító az alapítvány által folytatott tevékenység, illetve az azzal közvetlenül összefüggő gazdálkodás ellenőrzésére sem jogosult. (...) Alapítvány létesítése esetén tehát a vagyon olyan mértékű elkülönülésére kerül sor, amely alapján az is megállapítható, hogy az alapító által juttatott vagyon elveszíti közvagyon jellegét. Annak ellenére tehát, hogy az alapító korábban közvagyonként gazdálkodott az alapítvány javára juttatott vagyonnal, ez a vagyontömeg — kikerülve az alapító vagyonából és annak felügyelete alól — egy újonnan létrejövő jogi személy tulajdonába kerül, ezáltal pedig köztulajdon jellegét is elveszíti."

Mindez arra fut ki, hogy a nyilvánosság, de gyakorlatilag az MNB vezetőiből és barátaikból állító kuratóriumokon kívül senki ne ellenőrizhesse, hogy milyen pénzköltés folyik ezekben az alapítványokban. Amikor nyilvánvalóan a mi pénzünkről van szó, amit most lényegében elvettek tőlünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.