A fidelitasos vezetés legalább annyi mindent eltüntetett az Új Nemzedék Központból, mint az év vihara

POLITIKA
2016 március 04., 20:10
comments 190

Aznap, mikor az Együtt politikusai ráhívták a rendőröket az EU-s pályázati pénzekkel kitömködött Új Nemzedék Központra (ÚNK), mert az Emmi tulajdonában lévő cég nem tudott elszámolni a 2011 és 2014 közötti gazdálkodási adataival, a kommunikációs igazgató egészen meglepő magyarázattal állt elő. Poór Csaba szerint a bekért iratok nagy részét már átadták, de a maradékkal akadt egy kis gond, 

mert azok a Bajza utcai irodaházban a 2015. augusztus 17-én a felhőszakadásban annyira szétáztak, hogy teljesen azonosíthatatlanná váltak.

Pedig lenne mit tisztázni

Ez azért jelent különösen nagy veszteséget, mert ezekből az iratokból tisztább képet lehetett volna kapni azokról a furcsaságokról, amelyekről még tavaly nyáron írtunk. A cég 3,3 milliárd forint uniós támogatást kapott az „Ifjúság.hu a sikeres nemzedékért” című projektre. 

A pályázatot Mihálovics Pétert, a KIM akkori minisztériumi biztosa, egykori Fidelitas alelnök tervezte meg. A cél az volt, hogy a pénzből országszerte pályaválasztási tanácsadást biztosítanak az iskolákból kikerülő fiataloknak. Ekkor az ÚNK még a KIM, azaz Navracsics Tibor minisztériumának cégeként működött, a feladata eredetileg a zánkai úttörőtábor fenntartása volt. A cégben több olyan ember dolgozott, akik Mihálovicshoz hasonlóan a Fidelitashoz köthetők. Az ÚNK-t akkor még Siklódi László Levente vezette, aki Veszprémben volt fideszes önkormányzati képviselő, Mihálovicsot még a Fidelitasból ismerte.

photo_camera

Mivel az ÚNK a pályázati előleget túl gyorsan elköltötte, a projekt megvalósítása vészesen rosszul haladt. A 3,3 milliós összköltség ellenére az ÚNK programjából szinte semmit sem lehetett látni. 

Mikor a program 2014-ben átkerült az Emmihez, a kormánynak át kellett világítania az egész döglődő projektet.

Ekkor több gyanús elemet is találtak. A megvalósíthatósági tanulmány megírásával megbízott cég például 21 nap alatt végezte el a feladatot 30,5 millió forintért. Ezt viszont úgy sikerült teljesíteni, hogy abban például a likviditási terv számítási hibákkal volt tele, de a költség-haszon elemzés mutatói sem voltak teljesen tiszták. 

A megbízott cégek listáján pedig több kormányközeli arc is felbukkant. Szerepelt rajta a KIM akkori államtitkárához köthető Nexcon Kft., de kapott egy 30 milliós megrendelést Kuna Tibor cége, a Young and Partners is. Kuna egyébként már a 2000-es évek eleje óta jóban van Mihalovics Péterrel

Egy régi nemzedék szívatja az Új Nemzedéket

Szóval van egy csomó olyan furcsa körülmény, amiknek a feltárását bizony megnehezíti a sajnálatos viharkár, mivel a megsemmisült iratok nem jutottak el az ÁSZ-hoz. 

Mikor rákérdeztünk Poór Csabánál, hogyan tudott egy nyári vihar ekkora galibát okozni, elmondta, hogy 

a természeti csapásokon túl még a múlt árnyai ott lebegnek felettük a Bajza utcai székházban, hogy a munkájukat nehezítsék. 

photo_camera

Poór szerint azért sincs könnyű dolguk, mert az ÚNK több mint 50 évre visszamenőleg őriz iratokat, dokumentumokat. Ezek valószínűleg még az úttörőtáborból maradhattak rájuk, és ebben az utolsó kisdobosig szerepelnie kell mindenkinek, aki az úttörőmozgalomban valaha megfordult. 

Az ötven évnyi iratot 2015 júniusában szállították át Zánkáról Budapestre. Az ÚNK szerint 500 kartondobozban több százezer oldalnyi archív irat elhelyezéséről kellett gondoskodniuk, amit a rendelkezésre álló rövid idő alatt és szűk hely miatt máig nem tudtak rendszerezni. 

A kommunikációs igazgató szerint a céget az elmúlt években ért átalakulások komoly kihatással voltak az elektronikus nyilvántartási rendszerekre is, amit ezért a évek óta nem használnak.

A korábbi menedzsment legalább annyi mindent eltüntetett, mint a vihar

A nagyobb gondot inkább ez az utóbbi okozhatta, hogy a cég vezetésében nagyon sok olyan ember megfordult, akik azt nem adtak át minden adatot az újaknak. A felügyelőbizottság elnökének írt beszámolójában ezt emlegette az ÚNK ügyvezetője is. 

Süveges Antal Pál ügyvezető november közepén szólt az ÁSZ-nak arról, hogy ez így nem fog menni, nem fognak megkapni tőlük minden bekért dokumentumot.

Az ügyvezető csak az egyik nehezítő körülményként jelöli meg azt, hogy az augusztusi vihar után a csatornából feltörő szennyvíz elúsztatta az iroda pincéjét. Az iratok másik része mégsem ekkor semmisült meg, hanem Süveges szerint a cégnél történt vezetőváltásoknál ezeket eleve meg sem kapták. Tételes átadás-átvételi dokumentációt nem is láttak. 

Ezért történhetett meg, hogy nem tudtak elszámolni sem az alapító/tulajdonosi határozattal, sem a vagyonkezelési szerződésükkel, de elveszett a közfeladat-ellátási szerződésük, a gazdálkodási szabályzatuk, a beszámolót alátámasztó főkönyvi kivonatuk, valamint a leltárak is.

De hiányzik egy csomó olyan dokumentum is, amelyek kellenének ahhoz, hogy érdemben vizsgálni lehessen az állami cég vagyonának változásait. 

Így nincsenek meg a tulajdonosi joggyakorló utasításai, intézkedései, az ezekről szóló tájékoztatók és kimutatások sem. Ezeken túl a cég nem tudta felmutatni a felügyelő bizottsági jegyzőkönyveit és a jelentéseket, de valahogy eltűntek a felújítási tervek és a megvalósított fejlesztésekről készült kimutatások/beszámolók is.

Nem tudták megmutatni a külső-és belső ellenőrzésekről szóló iratokat sem, de ugyanúgy nyoma veszett az éves közbeszerzési terveknek, a könyvelési tételek igazolásainak és a belső ellenőrzésekről készült jelentéseknek. Nem tudták bemutatni a 2011-2014-es évek között alkalmazott közszolgálati díjak adatbázisát, valamint az ezekből az évekből származó önköltség-számításokat sem.

Az ÚNK azt állítja, hogy ezeken kívül 3500 oldalnyi iratot adott át az ÁSZ-nak, de 

mikor novemberben az ÁSZ ellenőrei egy mintavételezési eljárás során 186 dokumentumra külön rákérdeztek, erre a minisztérium cége a kért iratok 50 százalékát tudta bemutatni.

Akkor hogy tudtak elszámolni az uniós pénzzel?

Mivel európai uniós finanszírozású projektről van szó, amivel elvileg 2015. október 30-ig kellett elszámolniuk, ezért az is érdekelt bennünket, hogy ha tényleg ilyen siralmas a helyzet, akkor voltak-e hasonló gondjaik, mikor a kormányzati szervek felé kellett beszámolniuk. Poór Csaba erre röviden azt felelte, hogy nem tud ilyen esetről. 

Mindig ez van

Az Új Nemzedék Központ elleni ügyészségi feljelentés miatt kerestük az Állami Számvevőszéket is, ahol közölték, hogy „az ellenőrzés a dokumentumok hiánya miatt nem volt végrehajtható, ugyanakkor a körülmények részletes kivizsgálására, a kiváltó okok és egy esetleges »vis maior« helyzet megállapítására, elbírálására az ÁSZ-nak nincs törvényi lehetősége, ezért élt a törvényben meghatározott feljelentési kötelezettségével.”

Tehát ha az adatszolgáltatás nem teljes körű, és az ellenőrzés lefolytatásához szükséges dokumentumok nincsenek meg, akkor az ÁSZ egyébként minden esetben feljelentést tesz.

Az ÚNK központját ért viharkárral kapcsolatban kerestük az Emmit is, de a cikk megjelenéséig tőlük nem érkezett válasz.

Az Új Nemzedék Program egyébként az Emmi vezetése alatt is működik tovább. Az legújabb irodájukat Novák Katalin február közepén nyitotta meg Londonban

(Az úttörős képet a Fortepanról vettük kölcsön.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.