A választásokig kitartott, kétéves költségvetést forralnak a kormány boszorkánykonyháján

gazdaság
2016 március 23., 13:38
comments 144

A választás előtti két évre kétéves költségvetéssel készül a kormány, ezért kellhet a rendeleti költségvetés bevezetése is – értesült az Inforádió. A rádió értesülései szerint még idén el akarják fogadni a költségvetést 2017-re és 2018-ra.

A rádió szerint ez az oka annak, hogy gyorsan át akarják tolni a Lázár-féle módosítót, amivel gyakorlatilag visszatér Magyarországra 25 év után a rendeleti költségvetés (ennek tárgyalását húsz perc alatt lenyomta a parlament gazdasági bizottsága, hamarosan törvény lesz belőle). A módosítás lényege, hogy a kormányfő rendelettel, tehát a parlament megkérdezése nélkül teremthessen forrást a költségvetés terhére. Ezekről az átcsoportosításokról csak a Magyar Közlönyből fogunk értesülni, ha egyáltalán.

Az NGM feladata pedig az lesz, hogy erre utólag megtalálja a döntések fedezetét. (Most úgy néz ki ez, hogy csak meglévő forrásokat tud a kormány átcsoportosítani év közben, a költségvetési törvény módosítása nélkül – tehát rögtön meg kell neveznie, minek a kárára teszi át a pénzt x előirányból y előirányzatba. Ennek a korlátnak a rendeleti költségvetés bevezetésével vége lesz).

A kétéves költségvetés azért is érdekes, mert a tavaly igen korán elfogadott költségvetés is csak papíron létezik – figyelmeztetett nemrég a civil Költségvetési Felelősségi Intézet. A kormány folyamatos pénzszórásai és a gazdasági folyamatok ugyanis most már nagyon messzire távolították egymástól a költségvetésben szereplő számokat a valós tényszámoktól. Nyilván egy kétéves költségvetésnél még nehezebb lenne előre kitalálni, hogyan fognak alakulni két és fél év múlva a kiskereskedelmi áfa-bevételek, mondjuk.

Az is igaz, hogy volt már Magyarországon kétéves költségvetés, éppen 2001-2002-ban, egyébként akkor is Varga Mihály volt a pénzügyminiszter.

Az NGM nem erősítette meg egyértelműen az Inforádió értesüléseit, de nem is cáfolta azt.

UPDATE: A kormányzati tájékoztatási központ már egyértelműbb cáfolatot küldött:

"A kormány nem tervez kétéves költségvetést, az erről szóló sajtóértesülés téves."

UPDATE 2: Az NGM kőkemény fölénnyel fogalmazott újabb közleményt:

"Miután több médiumnak sem sikerült helyesen értelmeznie a tárca InfoRádiónak adott mai egyértelmű és világos válaszát, ezúton tájékoztatjuk a nyilvánosságot: a Nemzetgazdasági Minisztérium nem kétéves költségvetés, hanem a 2017-es büdzsé előkészítésén dolgozik. Erre való tekintettel kérjük az érintett sajtómunkatársakat, hogy lehetőség szerint kerüljék a feltételezések és az egyéb forrásból származó információk tényként való közlését."

(Inforádió)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.