Kubatov Gábor, az ember

POLITIKA
2016 május 05., 20:33
  • Lehet-e a kormánypárt kampányfőnöke egy olyan ember, aki annyira érzékeny, hogy képtelen sírás nélkül felolvasni az Alaptörvény preambulumát?
  • Kubatov Gábor szerint lehet, ugyanis ő az az ember.
  • A fideszes pártkatona és Fradi-vezér nem az, akinek látszik: a marcona álarc mögött valójában egy végtelenül emberi ember segít az országot az egyetlen helyes irányban tartani.
  • Aki egyébként sorozatos kudarcokkal harcolta ki a pozícióit.

Rónaszékiné Keresztes Monika Mária, a Fidesz 2014-es újabb nagy győzelme idején a kevés vesztes egyike a Fidesz pártigazgatóját és negyedik alelnökét, Kubatov Gábort hívta meg a VI. kerületi Nagykörúti polgári estek csütörtök esti rendezvényére.

Egy Kubatov Gáborról szóló eseményhez méltó regisztráció a bejáratnál (Fotók: Botos Tamás)
photo_camera Egy Kubatov Gáborról szóló eseményhez méltó regisztráció a bejáratnál (Fotók: Botos Tamás)

A fideszes képviselőnő a polgári hangulatot fűtve elmondta, hogy idén lenne 100 éves Simándy József, aki autószerelőből lett operaénekes, majd át is adta a szót a hasonlóan messziről indult alelnöknek.

Mint kiderült, bár Kubatov Gábor olyannyira rejtélyes, hogy a választási irodánál történt, erőemberes botrány idején 9 napig nem ismerhettük az álláspontját, mert az USA-ban volt olyan helyen, hogy nem nagyon tudott nyilatkozni, a pártigazgató valójában egy közvetlen, mi több, egy szenvedélyesen érzékeny ember.

Kubatov onnan kezdte, hogy 1998 és 2000 között a családjával polgári életet élt, egy autószervizt vittek, amit a felesége most is visz. (Gyerekkoráról annyit tudtunk meg, hogy az apjával mindennap felsöpörték az utcát.) A polgári élet, amit élt, úgy nézett ki, hogy hétfőtől szombatig dolgoztak, de vasárnap reggel templomba jártak, aztán sétáltak a korzón, ebédeltek a belvárosban, aztán délután aludtak. „És ez nekem bejött” – mondta.

Aztán jött a 2002-es tömeges rosszullét

2002-ben elbízták magukat: a választások első fordulója idején Indonéziába utaztak az ismerősökkel, mert azt gondolták, nem rajtuk múlik a győzelem. Aztán jöttek a kétségbeesett üzenetek a barátoktól. Mint Kubatov elmondta, a második fordulóban már szavazott, de így is veszítettek:

„A legborzasztóbb, hogy nem tudtam jóvátenni a bűnömet, és ebbe majdnem beleőrültem.

A választások éjszakáján összetörve ültem otthon. Megfogadtam hogy többet nem hagyom. Nem miattam, a gyerekeim miatt. Mindent meg fogok tenni, hogy a világ rendje helyreálljon.”

Kubatov Gábor és Rónaszékiné a 2002-es tömeges rosszullétről mesél
photo_camera Kubatov Gábor és Rónaszékiné a 2002-es tömeges rosszullétről mesél

(Rónaszékiné is hasonló tünetekről számolt be: 2003-ban azután lépett be a Fideszbe, hogy a választási vereségtől az egész család – még a kis gyerekek is! – fizikailag rosszul lett.)

Selmeczi Gabriella figyelt fel rá

A vereség után Kubatov Soroksáron beállt segíteni plakátolni a helyi polgármester asszonynak, aki aztán 30-70 arányban kikapott a baloldali jelölttől. A baloldalt itt azóta sem tudták legyőzni, Kubatov szerint ez az ő keresztje. De nagyobb csapás is érte: jobboldalisága miatt a választás után a műhelyéhez kiszállt a rendőrség és az adóhatóság is (persze hiába, hiszen minden teljesen tiszta volt), a szocialisták pedig rá akarták venni, hogy hagyja abba a politizálást, és akkor neki is jó lesz.

Ám ő nem hagyta abba, hanem részt vett a polgári körök, a Fidesz és a Fidelitas létrehozásában és fejlesztésében. Ugyan nem akart elnök lenni, mondván, majd csak ott lebeg az egész felett, de a keresztapja, András azt mondta, neki kell annak lenni. Az is lett.

photo_camera Nem is akarta ezt komolyan csinálni

Elkezdett ellenzékiként önkormányzati ülésekre járni, ahol sokat harcolt, a polgári körökbe pedig elhívta többek között Selmeczi Gabit és Simicskó Pistát. (Úgy tűnik, az a fajta ember, aki minden harcostársát becézi.) Az este nyolckor végződő fórumok után sokszor éjfélig ették a kolbászt és a szalonnát a borospincében, pedig Kubatov nem akart valaki lenni, csak a társaságot akarta egyben tartani.

Ennek is köszönheti, hogy később a kampánystáb élére került. Mint mondta, tizenheten voltak – ahogy nevezték magukat: – kápók, komiszárok vagy az elnök fülei, aztán az 5 fős budapesti stáb mellé Selmeczi Gabriella beajánlotta, „és egyszer csak csiribí-csiribá ott találtam magam a Miniszterelnök úrral szemben”.

Kubatov, a kudarcok kovácsolta katona

Aztán rögtön élesben kellett bizonyítani: megkapta Csepelt, Pesterzsébetet, Soroksárt, Kispestet és a Ferencváros keményebb részeit – tehát olyan masszívan baloldali helyeket, ahol a Fidesz nem nyerhetett. Ezekből a kudarcokból sokat tanult, ezután jött a pártban a regionális igazgatósági rendszer.

A szocialistáknak a 2004-es Európai Parlament-választás idején – a Ron Werber-i időszakban – volt adatbázisuk, ezt tanulmányozták Kubatovék. Aztán a 2006-os parlamenti választás lett kampányigazgató, az őszödi beszéd kiszivárgása előtt. Ki lett adva nekik, hogy kell egy olyan hálózat, mint a szocialistáké, mint mondta:

„Akár a legalitás határait súrolva, de legyen.”

Bár Kubatov elismerte, hogy az őszödi beszéd óta minden népszavazást és választást megnyert a Fidesz, mégis azt mondta: azért haragszik Gyurcsány Ferencre, mert azzal a beszéddel az ő munkáját tiporta sárba.

Sírsz: megmentette a gyerekeit a liberalizmustól

Ezután kampányigazgatóból pártigazgató lett, és kiépített egy hatékony rendszert, ahol „a legfőbb erény az igazmondás”. Egyébként mindenki munkáját monitorozzák, például, hogy hány lakossági fórumot szerveznek – úgyhogy Kubatov nem is teljesen érti, hogy egy ilyen szigorú rendszer ellenére hogyan választhatták meg alelnöknek a kongresszuson. A rengeteg sikere ellenére itt azt is elmondta, mindennap azzal kel és fekszik, hogy ha a politikai pályája véget ér, akkor visszamehessen a műhelybe.

A munkájára egyébként büszke: bár nagyon elfoglalt volt, közben felnőttek a gyerekei, akiket megpróbáltak megmenteni a liberális oktatástól, és szerinte jó munkát végeztek. Ezt is mutatja, hogy a fia azt mondta a felépült stadionra, hogy: „Na ezt innen már nem viszik el.” Tehát Kubtov szerint ez is azt jelenti, hogy nyomot hagytak a világban.

Azt is elmesélte, hogy az Alaptörvény szövegezésnél végig ott volt (az evolúciója is megvan otthon, hogy majd megmutathassák az unokáknak), és annyira büszke erre, hogy amikor a preambulumot fel akarta olvasni a gyerekeknek, a meghatódottságtól képtelen volt rá, a feleségének kellett átvennie.

A Nagykörúti Polgári Esték néhány vendége az előteremben
photo_camera A Nagykörúti polgári estek néhány vendége az előteremben

Nem szokott nyalizni Orbánnak. De...

Arról, hogy mi hajtja őt a munkában, azt mondta: „a Fidesznek nem vezérvonala van, hanem vezérszemélye”. Amikor 2010-ben elkezdték a kormányzást, senki sem hitt Matolcsy György gazdaságpolitikájában, de Orbánban megbíztak.

Szerinte ugyanis Orbánnak józan ítéletérzéke van, és bár – mint mondta – „amúgy nem szoktam nyalizni”, de a 900-as évek óta nem volt olyan vezető, mint Orbán, és ha olyan jó lenne a focipályán, mint a politikában, akkor Messivel tudna focizni.

Kubatov L. Simon László, a Fidesz politikai családjáról elmondott szavait visszhangozta: a közösségük nem olyan, ami elárulja egymást. Például annak idején a teljes Fidesz-frakció megszavazta a kisebb parlamentet, pedig ez azt jelentette, hogy legalább 100 ember elveszítette a munkáját. De nem a drákói szigor miatt, hanem mert mindenkinek meg tudták találni a megfelelő helyet.

Ha jönnek a menekültek, baj lesz, ha nem jönnek, nem lesz

A menekültekről is beszélt, vagy ahogy ő nevezte, az EU új utazási irodájáról. Kovács Zoltán kormányszóvivő mellett ő is a menekültellenes ausztrál példát ajánlotta, de arról is beszélt, hogy a szocialisták húzhatnak hasznot a muszlim bevándorlókból (például a francia elnök is az ő szavazatukkal nyert).

Mint mondta, Angela Merkel küldött meghívót a menekülteknek, pedig Orbán kérte, hogy ne tegye. Aztán „előkerültek papírok, hogy mindenféle Soros-alapítványok utaztatják a menekülteket, akiket átengedtek Európán. (Sorosnak volt egy ötlete, hogy az EU 4,5 millió forintnyi segélyéből kezdhessenek új életet a menekültek, akiknek ő tudna munkát adni – mondta.) De a magyar kormány sokat tett ez ellen: aki a kerítést megrongálja, súlyos, hosszú időre szóló ítéletet kap.

Rónaszékiné szerint minden ezredik bevándorló képzett terrorista, Kubatov szerint ha csak ez az arány, az már jó. Hiszen a párizsi merénylők is Budapesten mentek át. A migrációt kulturális veszélynek is nevezte: Svédországban van a 2. legtöbb nemi erőszak a világon (ennek egyébként több oka van), Olaszországban meg a bűncselekmények 25 százalékát bevándorlók követik el. Eközben Magyarországon egy családban átlagosan 2,1 gyereknek kellene születnie, miközben Afganisztánban családonként 5,3 gyerek születik.

Hogy az idei, kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazásra hogyan lehet elhívni az embereket, ha most a bevándorlás nincs annyira szem előtt, mint tavaly, Kubatov azt mondta: az érzés bennünk van, ha ezek itt vannak, Párizs és Brüsszel jön, ha nincsenek, nem jön. (A Kubatov nevével fémjelzett fideszes kampánygépezet a jelek szerint annyira jól működik, hogy itt többen is bekiabáltak, hogy „Körmend!”, pedig az állítólagos zaklató migránsok sztorija egyelőre finoman szólva is furcsa.)

Megtanította köszönni a fradistákat

Miután ezt mind elmondta, beszélt arról is, hogy Magyarországon sok hely annyira jól megy, hogy már munkaerőhiány van, majd rátért a Ferencváros ügyeire. A stadionokból hiányzó szurkolókról azt mondta: akkor telt be nála a pohár, amikor a Fradi ultrái rasszista akciókkal hívták fel magukra a figyelmet a meccseken, miközben náluk játszik egy színes bőrű brazil, Somália is, aki végtelenül kedves.

Mint mondta, a Fradit olyan rossz állapotban, annyira eladósodva vette át, hogy csodálkozott, hogy az Újpest elleni meccsen még ki tudták világítani a pályát, és a saját testével védte a gázórát, amit le akartak szerelni. Most meg hatalmas győzelmeik vannak, ráadásul közösség épült. Elmesélte például, hogy a Fradinál a sportoló fiataloknak rendesen kell köszönniük:

„Nem jó napot, hanem jó napot kívánok, és nem kezicsókolom, hanem kezeit csókolom!”

Ebben akkora sikereket ért el, hogy a piaristák is megdicsérték, és erre a szülők és a gyerekek is büszkék. Kitért arra is, hogy a fiatal játékosaiknak drogteszten is részt kell venniük.

Polgárok
photo_camera Polgárok

Kérdésünkre, hogy a választási irodánál történtekkel kapcsolatos nyomozásban meghallgatták-e (merthogy egyébként több szálon kötődik a választást – Orbán szavaival élve – bohóctréfába süllyesztő erőemberekhez), azt mondta: a rendőrség ezidáig nem kereste meg, de ha megkeresik, szívesen segít nekik. Mint mondta, azok, akik az irodánál megjelentek, a Fradi Security alvállalkozói voltak, „dolgoznak még ezer helyen”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.