Ez a férfi kecske akart lenni, és kecske is lett

Néha nagyon nehéz embernek maradni. Így gondolhatta egy londoni dizájner, Thomas Thwaites is, aki épp munkanélküli volt, és a magánélete is romokban hevert. (Ő egyébként korábban arról lett ismert, hogy írt egy könyvet arról, hogy hogyan csinált egy kenyérpirítót a nullából, az erről tartott Tedes előadását itt lehet megnézni.)

A férfi le akart számolni a saját emberi életével, és ezt a vágyát úgy valósította meg,

hogy kecskévé változott.

De tényleg:

Képek: Thwaites blogja.

„Az emberi életnek mindig vannak korlátai. Aztán ránézel egy hegyikecskére, és arra gondolsz: ez a szabadság! Neki nincsenek gondjai.”

– mesélt egy újságírónak az alapötletről.

Először egyébként elefánt akart lenni, de ez a méretproblémák miatt nem jött össze.

Szóval egy csomó kutató, egy biotech kutatócég egy csomó pénz segítségével kifejlesztett magának egy kecske-ruhát, művégtagokkal, exoszkeletonnal. Sőt, hogy kecske módra tudjon füvet enni, még egy mesterséges emésztőszervet is akart alkotni az őt segítő tudósokkal és mérnökökkel. Ebből az lett, hogy a napközben összeköpködött füvet egy zsákba rejtette, amit esténként – amikor kecske barátai már aludtak – egy kuktában megfőzött, és így fogyasztott el.

De a lelki aspektusokra is figyelt: konzultált kecskeviselkedés-szakértőkkel, előre megpróbálta megérteni, hogyan működnek, gondolkodnak a kecskék. Ezzel viszont komoly bajok voltak: a kecskék ugyanis nem beszélnek nyelveket, nincs nagyon történetszerű memóriájuk, és a jövőt sem képzelik el igazán. Thwaitesnek tehát ki kellett volna kapcsolnia az emberi agyának jelentős részét, hogy lelkileg is kecskévé váljon, erre viszont nincs igazán technológia.

Voltak nehézségek a projekt fizikai részében is, például amikor először próbált hegyoldalban mozogni a kecskeruhában, fejjel előre gurult le. "Sokkoló volt", mondta erről.

Mindenesetre a projekt megkoronázásaként hat napon keresztül kecskeruhájában átkelt a svájci alpokon, miközben nyájakhoz tudott csatlakozni. Az egész annyira jól sikerült, hogy végül szinte tökéletesen beolvadt a kecskenyájba:

Persze az egész történetről nagyon emberi és a legkevésbé sem kecske módon írt egy könyvet is, amit most már meg is lehet rendelni:

Tanulság: nincs lehetetlen! (NPR, BusinessInsider)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.