Száraz István cége, a Vs kiadója két és félszer annyit húzott be az eltitkolni próbált MNB-s támogatásokból, mint amit egyébként megkeresett

gazdaság
2016 július 01., 14:46
comments 59

Épp egy hónappal a határidő letelte után közzétette 2015-ös eredményét a Vs.hu kiadója, a New Wave Production Kft.

Száraz István cége (tényleg az övé, erről később) arra hivatkozott legutóbbi cikkünk után, hogy könyvelőt váltottak, ezért csúszott a beszámoló leadása. Igaz, ezt a beszámolót ugyanaz az ember készítette, mint a 2014-eset, könyvvizsgálatról pedig nincs szó: a kiegészítő melléklet szerint, idézem: "A beszámoló adatai - mivel arra sem a gazdálkodási forma, sem a nagyságrendek, sem más jogszabályi előírás alapján kötelezettség nincs - könyvvizsgálattal nincsenek alátámasztva."

Talált közpénz

A New Wave Prodcution Kft. különösen azért került a figyelem középpontjába, mert mint kiderült, több mint félmilliárd forint támogatást kapott a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványoktól mindenféle "tartalmakra", amik azért annyira sokkal nem voltak különösebbek egy átlagnál jobban túlírt cikknél.

Az MNB-s alapítványok által kezelt közpénzből utalt, korábban nagy erőkkel eltitkolni próbált gáláns ajándék szinte teljes egészében meg is jelenik a cég beszámolójában, mint "egyéb bevétel". Érdemes megnézni, hogyan viszonyul ez a cég rendes, főként (magán és állami) hirdetőktől, köztük nyilván a Magyar Nemzeti Banktól is szerzett, 170 milliós árbevételéhez: több, mint két és félszerese annak.

Az MNB-s ajándék majdnem a háromszorosa annak a pénznek, amit a Vs-nél dolgozó mintegy negyven embernek bérben kifizettek. Ez alapján világosan látható, hogy a tartalmak előállítása nagyságrendekkel kevesebbe kerülhetett az azok után lenyelt támogatásoknál.

Érdekes viszont, hogy a cég egészen sokat, pici híján hatszázmillió forintot költött el anyagjellegű ráfordításként, ami egy híroldalt működtető oldalnál igen túlméretezett kiadásnak tűnik – még akkor is, ha a vs.hu-ról köztudott volt iparági körökben, hogy forgalmának jelentős részét hírgyűjtő oldalakról vásárolta. Talán egy hatalmas ingatlanfejlesztés, vagy valami hasonló lehet a háttérben: 2014-ben még 158 millió forint is elég volt a cég anyagjellegű kiadásaira, ez aztán majdnem megnégyszerződött tavaly.

Éppen annyivel nőttek az anyagjellegű ráfordítások egy év alatt, mint amennyi pénzt kapott a cég az MNB-től; a többi soron alig volt változás.

A megugrott kiadások miatt (és egy 120 milliós értékcsökkenési leírásnak köszönhetően) aztán méretes, 330 millió forintos mínuszt mutatott ki a cég év végén. A Vs.hu sorsa, miután a botrányok miatt a szerkesztőség egy emberként felmondott, bizonytalan. Ez nem olyan jó hír, hiszen a cég közben kissé eladósodottnak tűnik: kötelezettségei a 2014-es 641 millióról tavaly év évére 1,4 milliárdra emelkedtek. Ebből csak ötszázmillió a Növekedési Hitelbanktól kapott hitel. Kérdés, miből fogják ezeket visszafizetni – ahogy az is, hogy tolt pénzt ebbe a cégbe eredetileg.

Tényleg Szárazé a Vs és az Origo

A New Wave Production tulajdonosa egyébként sokáig egy (vagy több) árnyékban bujkáló személy volt: egy cseh kft, a Bawaco Invest sro a New Wave Production tulajdonosa, amely tavaly decemberig egy olyan cég tulajdonában volt, amelynek szálai az amerikai Wyoming államba, anonim tulajdonosig vezetnek.

A cég létrehozása körül Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére több ponton is felbukkant, ezért sokan azt sejtették, hogy valójában ő áll a cég mögött. Ez elég logikusnak tűnik, akkoriban nem is érkezett cáfolat. Azóta viszont, miután kitört a botrány, Szemerey és Száraz azt állítják, hogy Matolcsy unokatestvérének cége, a Bankonzult csak "tanácsadóként" járt el, és csak segített a rejtélyes tulajdonosnak.

photo_camera Száraz István. Fotó: 444

Tavaly november-decemberben viszont tulajdonost cserélt a Bawaco Invest, az új tulajdonos az IDSPISA as nevű cseh részvénytársaság lett. Ennek tulajdonosi hátterét nyilvános adatok alapján nem lehet kideríteni, Száraz István viszont bejelentette, hogy a cég az övé. Bár voltak jelek, amelyek alapján ezt kétségbe lehetett vonni,

azóta kaptunk tőle dokumentumokat, amelyik igazolják, hogy valóban ez történt:

először a DryCom Kft. nevű cége vette meg az akkor még üres IDSPISA as-t (2015 november), aztán a DryCom átadta a céget Száraz másik cégének, a Dry Production Kft.-nek (2015 december); ez utóbbi időpont egybeesik azzal, amikor az IDSPISA megvette a Bawaco Investet, és ezzel annak leánycégét, a Vs-t kiadó New Wave Productiont. A Bawaco Invest (és így az IDSPISA) nem sokkal később az Origónak is tulajdonosa lett, a New Wave Media nevű cégen keresztül.

Szóval az Origo (és az időközben eljelentéktelendő Vs) tulajdonosa teljes egészében Száraz István,

neki adott erre a felvásárlása ismeretlen összegű, de biztosan többmilliárdos nagyságrendű hitelt az állami MKB bank.

Ez a jelenlegi tulajdonosi lánc:

photo_camera Nem egy egyszerű láncolat. Száraznak csomó másik cége is van, amit itt nem tüntettünk fel.
Ettől függetlenül elég érdekes, hogy a Vs.hu 99 százalékát birtokló IDSPISA as mindössze 21,8 millió forintot ért 2015 december 31-én –
. Azért is furcsa ez, mert a New Wave Production kiegészítő melléklete szerint a Vs 500 milliót, a szintén a céghez tartozó Köpönyeg.hu pedig 700 millió forintot ér. E két eszköz értéke 1,2 milliárd forint, emellett egy csomó készpénz tartalék is van a cégben, szóval azt magabiztosan állíthatjuk, hogy 22 millió forintnál többet ér a New Wave Production.

Erre a furcsaságra talán az adhatna magyarázatot, hogy az IDSPISA as banki vagy tulajdonosi hitelből, esetleg más kölcsönből vásárolta volna meg a Bawaco Investet, és maga nem érne olyan sokat.

Száraz István másik érdekes cége, a zsír MNB-s és alapítványi megbízásokhoz jutó, szintén a Szemerey-féle NHB által hitelezett Frank Digital médiaügynökség éves jelentését még mindig nem tették közzé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.