Himmler masszíroztatta magát és filmeket nézett, mielőtt halálba küldte a táborok lakóit

Történelem
2016 augusztus 02., 14:25
comments 245

Damian Imoehl, a német Bild újságírója az orosz védelmi minisztérium podolski archívumának legmélyéről ásta elő azokat a szolgálati naplókat, amik részletes képet adnak Heinrich Himmler, a Schtuzstaffel (SS) vezetőjének, a Holokauszt egyik megálmodójának és a hitleri birodalom második emberének mindennapjairól.

A dokumentumok a háború végeztével kerültek a vörösek kezére, és az 1938-as, 1943-as és 1944-es évről tartalmaznak feljegyzéseket. Többek közt az derül ki belőlük, hogy Himmler szakított elegendő időt a pihenésre, és akár családi telefonbeszélgetés vagy kártyaparti után is ki tudott adni halálos parancsokat.

photo_camera Himmler Oroszországban. Fotó: The Art Archive / National Archives Washington DC ]
Az ülések között szeretett filmeket nézni, kártyázni, néha pedig csak bámulta az eget, miközben az asztal mellett Hitlerrel és más náci vezetőkkel döntött stratégiai kérdésekben.

Imoehl szerint egyébként a legmeghökkentőbbek azok a részletek, amik azt mutatják meg, milyen hidegvérrel tudott Himmler egyszerre dönteni emberek megsemmisítéséről, és élni közben érzelmi életet. Gondoskodó volt mind a családjával, akikkel telefonon tartotta a kapcsolatot, mind szerető-titkárnőjével, de figyelmet fordított barátaira és bajtársaira is, miközben emberek tömegeit küldte napról napra halálba.

"Megreggelizett, megmasszíroztatta magát saját masszőrével, felhívta a feleségét és lányát, aztán kiadta a parancsot tíz ember meggyilkolására, vagy meglátogatott egy koncetrációs tábort" - írta le Himmler mindennapjait a feljegyzések alapján a német újságíró.

A naplók nem csak Himmler, de német katonai vezetés belső viszonyainak átalakulásáról is mondanak újdonságot a történészeknek, különös tekintettel a háború utolsó éveire. (Telegraph via Bild)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.