Ryan Lochte túl részeg volt, ezért beszélt hülyeségeket riói kirablásáról

sport
2016 augusztus 21., 15:04
comments 40
photo_camera Ryan Lochte. Foto: Matt Hazlett/Getty Images

"Kihagytam fontos részleteket" - mondta megtörten riói incidenséről az olimpiai bajnok és 12-szeres olimpiai érmes amerikai úszó, Ryan Lochte az NBC-nek, azok után, hogy komoly kalamajkába sodorta magát és csapattársait ellentmondásos nyilatkozatai miatt.

Az első verzió szerint, amiről még a sportoló anyja beszélt, Lochte-t és csapattársait - miután már túl voltak a versenyeken és a városban szórakoztak - kirabolták Rióban rendőrnek öltözött fegyveresek, akik pisztolyt tartottak a homlokához és fenyegették. Aztán miután másodjára számolt be az esetről a sportoló, kiderült, hogy sem rendőregyenruha nem volt a rablókon, és pisztolyt sem szegeztek a homlokához - csak fenyegették őt az elkövetők.

Valójában egy benzinkúton rabolták ki őket, nem egy bárban, és ezek után előkerültek videófelvételek is, amik azt bizonyították, hogy az úszók nem hajnali 4-kor, hanem 7-kor értek vissza a szállásukra. Utólag derült fény arra is, hogy állításával szemben nem rabolták el Lochte tárcáját sem, mert az a felvételen előkerült a szállodai beléptetéskor. Időközben aztán kiderült, hogy Lochte és társai szétverték egy benzinkút wc-jét - innét indult a balhé.

Az ügy azért volt különösen kellemetlen Lochte-nak, mert ő el tudta hagyni még időben az országot, az ügyben érintett két csapattársát viszont - Gunnar Benzt és Jack Congert - leszedték a haza induló gépről, James Feigent pedig őrizetbe is vették.

Az úszó nem győzött szégyenkezni, hogy cserben hagyta csapattársait Brazíliában; az ő illetve a brazil közönség elnézését is kérte. Amikor az újságíró a riói rendőrök azon állításáról kérdezte, miszerint nem áldozatok voltak, hanem vandálként viselkedtek az amerikaiak, nem tagadott határozottan.

Eredeti vallomásából Lochte annyit erősített csak meg, hogy az elkövetők fegyvert fogtak rájuk, és pénzt kértek tőlük, amit ők odaadtak, és távoztak. "Csak le akartunk lépni, minél előbb" - nyilatkozta. Bentz és Conger azóta már elhagyhatták az őrizetet, és Feigent is hamarosan elengedik a brazil hatóságok.

Lochte azt mondta, nem biztos benne, miért hazudott és túlzott a rablás körülményeiről, de túl sokat ivott aznap este, és még erősen intoxikált állapotban volt, amikor először az esetről beszélt. Arról is beszélt, hogy az egész incidens meg se történt volna, ha nem ilyen részeg.

Az úszó teljes felelősséget vállalt a történtek miatt, és kérte a szervezők valamint a város lakóinak elnézését, amiért rossz színben tüntette fel őket. Esetleges eltiltásáról azt mondta, hogy ez nem az ő döntése, de reméli, hogy tudja még bizonyítani, alkalmas arra, hogy példakép legyen. (People via NBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.