Mengyi Roland a migránsfórumon: "Az én ügyem eltörpül ehhez képest"

POLITIKA
2016 szeptember 15., 03:50

Amit a politológusok úgy neveznek, hogy a migránsügynek “nagy a tematizáló ereje”, meg hogy “uralja a napirendet”, az egészen tiszta formában jelent meg szerda délután Bőcsön, egy 2700 lakosú borsodi községben a faluházban.

Népszavazási fórum volt, egy a kétszázból, amit ezekben a napokban tartanak az országban, Lezsák Sándor országgyűlési alelnök mellett pedig a terület országgyűlési képviselője, a Voldemortként ismertté vált Mengyi Roland adott elő.

photo_camera Mengyi Roland. Képek: Botos Tamás

Így pedig két nappal azután, hogy a parlament felfüggesztette a mentelmi jogát, mert nyomozati anyagok szerint 50-90 százalékos visszacsorgatási arány és ötmillió forintos "alkotmányos költség" mellett intézett el pályázatokat, kiállhatott több száz ember elé, és tarthatott egy előadást, amiben ez szóba sem került, majd a végén még tapsot is kapott.

Ez még a NER-ben is figyelemreméltó teljesítmény.

photo_camera Szimpatizáns a fórum előtt.

Pláne, hogy előadásában (részletek a fenti videóban) nem voltak olyan csavarok, mint Kövér László Özilezése, vagy Kubatov Gábor eszmefuttatása saját lányai jövőjéről. Különösebb beleélés nélkül adta le pontról pontra a kormányzati migrációs- és kvótás tananyagot, néhol egyenesen a plakátokról és a reklámokból idézve (több mint 300 halott a terrortámadásokban, no go zónák). Pontosan felmondta az elemeket, amik minden fórumon el kell, hogy hangozzanak:

  • Ez nem pártpolitika
  • Gyermekeink jövője a tét
  • És ami a legfontosabb, hogy tényleg mindenki menjen is el szavazni

A közönség így is elégedetten távozott az előadás végén, aminek Lezsák Sándor jellegzetesen lezsáki történelmi fejtegetése is a része volt.

photo_camera Lezsák Sándor

Amikor a fórum előtt kérdeztük, Mengyi azt mondta, kész megvédeni magát, ezért is kérte a mentelmi joga felfüggesztését, de amíg ez zajlik, végzi tovább a dolgát. Szerinte az ő ügye eltörpül az igazán nagy kérdéshez, a népszavazáshoz képest.

És miért lett Voldemort? Mengyi azt mondta, neki erről fogalma sincs, csak az újságból értesült arról, hogy ő állítólag így hívatta magát.

Nem olvasta a Harry Pottert, és a filmváltozatból is talán csak egy részt látott.

Botos Tamás-Plankó Gergő