Lázár János frappáns válasza arra, hogy miért nem sikerült a lopási kísérlet a Mengyi Roland-ügyben

POLITIKA
2016 szeptember 22., 20:46

A Hír TV a Kormányinfón Mengyi Roland fideszes képviselő korrupciós ügyében kérdezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert. Arra voltak kíváncsiak, hogy hol tart az az egy hónapja megígért belső vizsgálat, amit mostanra kellene átláthatóvá tenni.

Lázár János azt mondta, a vizsgálatnak az a szakasza lezárult, aminek a célja az volt, hogy megnézzék, a magyar kormányzatot és az államkincstárt anyagi kár érte-e. Az derült ki, hogy

a magyar állam jól működött,

mert „pénzügyi kifizetés az európai uniós pályázatok kapcsán nem történt, sőt pénzügyi nyertesek kihirdetésére is csak mérsékelten került sor”, tehát a lopási kísérlet nem sikerült.

Ehhez érdemes tudni, hogy a botrány kirobbanásakor a 168 óra azt írta, hogy a pályázatot szociális szövetkezetek hálózatosodásáról szóló modellprogramra írták ki még 2015 októberében, a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklus utolsó pillanataiban. A pályázat már akkor felborzolta a szakmai szervezetek kedélyeit, akik tiltakoztak is a szerintük rendkívül szűk határidővel, személyre szabottan kiírt pályázat ellen, amit aztán a kiíró Emberi Erőforrások Minisztériuma vissza kényszerült vonni. Bár Csepreghy az ATV-ben azt állította, hogy a pályázatot a szakmai szervezetek panaszai miatt vonták vissza, a valóságban a NAV jelezte a minisztérium felé, hogy nyomozást indított az ügyben.

A Hír TV így hát most rá is kérdezett Lázárnál, hogy: „Ez [a lopási kísérlet] azért nem sikerült, mert tudtak arról, hogy van ilyen eljárás, és az utolsó pillanatban megváltoztatták a kiírás feltételeit?”

Lázár János, a frappáns válaszok nagymestere erre így felelt:

„Azért nem sikerült, mert

a magyar állam jól működik.”

A Hír TV riportere továbbra sem engedte el a témát, és próbált egy konkrétabb választ kicsikarni azzal a kérdéssel, hogy: „Rétvári államtitkár úr azt mondta, hogy nem is tudtak ilyenről. Csak ezért kérdezem, hogy: tudtak vagy nem tudtak?”

Mire Lázár János pontot tett az ügy végére:

„A magyar állam jól működik,

ez azt bizonyítja.”

Itt látható a Kormányinfón elhangzott beszélgetés:

link Forrás

Egyébként az Origón ma – 10 év után újra – interjú jelent meg Orbán Viktorral, aki szinte pont ugyanezt mondta a Mengyi Roland-ügyről: „A Mengyi-ügynek az a megnyugtató tanulsága van, hogy az államkasszából egyetlen fillér sem ment ki jogszerűtlenül. Tehát közpénz nem veszett el, mert a kifizetéseknek van egy olyan ellenőrzési rendszere, amely ha valamilyen gyanút, bizonytalanságot észlel, akkor megállítja a kifizetéseket. Így történhetett meg az, hogy ugyan most megvádoltak egy fideszes képviselőt valamivel, de közben pénz egy fillér sem mozoghatott, mert az állam nem fizetett ki olyan pályázatokat, amelyeket problémásnak érzett. Úgy látom, hogy az állami rendszer önvédelemi mechanizmusai működnek.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.