Nem tud megszabadulni az állam a Budapest Banktól

gazdaság
2016 november 18., 10:31

Nem úgy néz ki, hogy nagy üzletet kötött az állam, amikor tavaly megvette a Budapest Bankot a GE Capitaltól 700 millió dollárért (200 milliárd forintért).

Az üzlet része volt Orbán Viktor szándékának, hogy 50 százalékra mérsékeljék a külföldi tulajdont a bankszektorban. Az államosítások előtt a bankadóval a kormány padlóra küldte a hitelezést, ezt is megpróbálták felpörgetni.

A vásárlás után azt ígérték, hogy 2016-ban megkezdik a 9. legnagyobb magyar bank, a Budapest Bank állami többségének értékesítését. Ez azonban a Reuters szerint elakadt. A kormány ugyanis vissza akarja kapni a pénzt, amit a bankért adott, de ez átkozottul nehéz lesz a mai piaci helyzetben. Az év végéig már semmiről sem döntenek, legfeljebb egy közlemény jöhet, amelyben elismétlik a kormány elkötelezettségét az értékesítés iránt.

Artz Gergely, a fejlesztési minisztérium szóvivője csak annyit mondott a Reutersnek a pénzintézet ügyével kapcsolatban, hogy a piaci feltételek figyelembevételével hozzák meg a döntést a bank eladásáról. Arról, hogy miért csúszik az értékesítés, nem mondott semmit.

Mivel egy ilyen tranzakció nem egyszerű, a budapesti vezetés kezd kifutni az időből a 2018-as választások előtt - idézi a Napi.hu a Reuterst.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.