Balog Zoltán a szellemi honvédelemről: amit csak megvédeni akarnak, az el fog veszni

A miniszter a Szellemi Honvédelem Mozgalom péntek esti ünnepségén arról beszélt, hogy egy ország ereje nem elsősorban a gazdasági erejében, nem is kizárólag politikai erejében vagy tudományos eredményeiben van, hanem a közösségei erejében.

Itt persze azokra a közösségekre gondolt, amelyek segítik a kormányt munkája során. „Hiszen tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül, akkor sem, ha a közösségi szolidaritás kritika, bírálat vagy éppen pozitív javaslat formájában fogalmazódik meg” - tette hozzá.

A szellemi honvédelemről szólva a Balog Zoltán rámutatott, hogy a modern, posztmodern korban az, amit csak megvédeni akarnak, el fog veszni. Ma már nem elég megvédeni azt, „amink van”, hanem vissza kell szerezni, ami a „miénk volt”.

Figyelmeztette a hallgatóságot, hogy érdemes résen lenni, amikor Brüsszelben egy véreskezű diktátort méltatnak úgy, mint nagy államférfit. Itt a miniszter a Fidel Castro halála utáni egyes nyilatkozatokra utalt. Szerinte akik így tesznek, elismerik, fogalmuk sincs arról, hogy mi történt a kommunista országokban 1949 és 1990 között. Elmondta azt is, hogy a kommunizmus ugyanolyan közös, súlyos öröksége Európának, mint a fasizmus.

A rendezvényen átadták a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumának „szellemi honvédő” díjait. A kitüntetést idén ifjabb Tóth György szerkesztő-műsorvezető, a MTVA munkatársa, Völgyesi Miklós nyugalmazott legfelsőbb bírósági tanácselnök és a FOKUSZ, a Kárpát-medencei Kulturális Kapcsolatokért Közhasznú Egyesület vehette át Csizmadia Lászlótól, a CÖKA elnökétől. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.