Trump első feleségét és apósát is figyelte a csehszlovák titkosszolgálat

2016 december 3., szombat 7:37

Trump első felesége, Ivana Zelnícková Csehszlovákiában, Zlínben. A síelőből lett modell 1971-ben emigrált Kanadába, 1977-ben pedig hozzáment az amerikai ingatlanmágnáshoz, Donald Trumphoz.

Most egy, Csehország rendszerváltás előtti történelmét kutató szervezet olyan dokumentumokat talált a prágai állami levéltárban, amik szerint a csehszlovák titkosszolgálat, az StB közelről figyelte Ivana Trumpot a hetvenes és a nyolcvanas években, tehát Trumppal való házasságának nagy részében (a pár 1992-ben vált el).

Az StB-nél bevett gyakorlat volt, hogy megfigyelték a nyugatra emigráló csehszlovákokat, főleg akkor, ha komoly társadalmi pozícióba kerültek külföldön. Az Ivana Trumpról szóló jelentések szerint a nőről jelentő ügynökök találkoztak is Trump feleségével, és 1978-ban egy úgynevezett operatív aktát is nyitottak Ivana Trump címmel. Igaz, ezt az aktát egyelőre még nem találták meg a cseh levéltárakban.

Ivana és Donald Trump 1989-ben. AFP PHOTO / SWERZEY / AFP PHOTO / SWERZEY Fotó: SWERZEY

Az StB-nek volt egy aktája Ivana apjáról is, akinek csomagjait egy StB-tiszt utasítására kutatták át, mikor a lánya esküvőjére utazott. Egy szakértő szerint az StB gyakorlatában ezek általában jelzések arra vonatkozóan, hogy ha az illető nem működik együtt a titkosszolgálattal, nem fogják neki engedélyezni az ilyen külföldi utakat. Ivana apja a dokumentumok szerint szolgáltatott is információt a titkosszolgálatnak, de nem adott át kompromittáló adatokat, csak olyan értesüléseket, amiket egyébként az StB amúgy is beszerzett volna máshonnan.

Az Ivana Trumpról szóló jelentések alapján azonban az StB-nek részletes képe volt a Trump-család életéről, megtudták például azt is, hogy Donald Tump már 1988-ban azon gondolkodott, hogy elinduljon-e az 1996-os választáson, hiszen úgy gondolta, ha elindulna, nyerne. (Radio Praha)