Lehallgatott beszélgetések alapján vizsgálják Trump embereinek orosz kapcsolatait

külföld
2017 január 20., 12:01
comments 27

Donald Trump úgy teszi le a hivatali eskűt pénteken - magyar idő serint fél nyolckor -, hogy közben párhuzamosan több titkosszolgálati vizsgálat is folyik, részben volt és jelenlegi tanácsadói ellen is.

Donald Trump Paul Manaforttal, amikor az utóbbi még a kampányfőnöke volt. Manafort Viktor Janukovics tanácsadójaként kerülhetett kapcsolatba az orosz titkosszolgálatokkal.
photo_camera Donald Trump Paul Manaforttal, amikor az utóbbi még a kampányfőnöke volt. Manafort Viktor Janukovics tanácsadójaként kerülhetett kapcsolatba az orosz titkosszolgálatokkal. Chip Somodevilla/Getty Images

Az amerikai titkosszolgálatok a választás orosz befolyásolása ügyében folytatott vizsgálatai közismertek, ezek részeredményeiről már az elnököt, a leendő elnököt és a közvéleményt is tájékoztatták valamilyen formában. De ezzel párhuzamosan a kémelhárítás is vizsgálódik, a New York Times értesülései szerint lehallgatott telefonbeszélgetések alapján vizsgálják Trump korábbi kampányfőnöke, Paul Manafort, volt külügyi tanácsadója, Carter Page és egy republikánus pártkatona, Roger Stone kapcsolatait az orosz titkosszolgálatokkal.

A helyzet sajátossága, hogy ezeket a vizsgálatokat olyan hatóságok végzik, melyek felügyeletét pénteken, helyi idő szerint délután már Donald Trump veszi át Barack Obama távozó elnöktől. Magyarán, akár le is állíthatja majd ezeket a vizsgálatokat.

A Timesnak felhatalmazás híján névtelenül nyilatkozó, volt vagy jelenlegi kormánytisztviselők némelyike azzal indokolta a szivárogtatást, hogy pont ettől tartanak.

A Times értesülései szerint a vizsgálatokat az FBI vezeti, de az NSA, a CIA és a pénzügyminisztérium gazdasági bűnözés elleni osztálya is vizsgálódik. Utóbbi például azért, mert Manafort, akit Trump tavaly nyáron váltott le kampányfőnöki posztjáról, titkos pénzátutalásokat is kapott, amíg az orosz kliensnek számító egykori ukrán elnök, Viktor Janukovics tanácsadója volt.

Ilyen kémelhárítási nyomozásokat a Times szerint viszonylag kevés bizonyíték, vagy gyenge gyanú esetén is indíthatnak, és többségükben nem vezetnek vádemelésekhez. Azt is írják, hogy a kémelhárítási vizsgálat nem Christopher Steele, a brit exkém 35 oldalas dossziéja, hanem lehallgatott telefonbeszélgetések alapján indult.

Trump stábja tagadásban van. Hope Hicks, az átadás-átvételi csapat szóvivője szerint "semmilyen tudomásunk sincs bármilyen vizsgálatról, sem arról, hogy egyáltalán alapja lehetne-e egy ilyen vizsgálatnak". (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.