Gulyás Gergely szerint nincs napirenden, hogy vagyonnyilatkozat-tételre kötelezzék a civil szervezetek vezetőit

POLITIKA
2017 január 23., 15:45
comments 62

A Fidesz alelnöke, Gulyás Gergely interjút adott az atv.hu-nak, amiben azt állítja, hogy „a kormány tagjai a miniszterelnök és a miniszterek”, és ebből a körből a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetekkel szemben „senki semmilyen fenyegetést” „nem fogalmazott meg”.

Hát végül is csak róluk van szó:

  1. A kormánypárt frakcióvezető-helyettese, a Fidesz másik alelnöke, Németh Szilárd mondott olyanokat, hogy ezeket az „álcivil szervezeteket” ki kell innen takarítani, és az, hogy megengedhetetlen, hogy ezek a magyar kormányzati álláspontot ezerrel támadják, és az ellenük való fellépésre Trump győzelme is lehetőséget teremt. Illetve
  2. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter mondta azt, hogy szerinte a képviselőtársai annyiban helyesen járnak el, hogy meg akarják ismerni, kik akarják befolyásolni Magyarország életét.
  3. Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, ezek a civil szervezetek terrorszervezetekkel működnek együtt.
  4. Orbán Viktor 2016-ban azt mondta: „A következő év Soros és az általa szimbolizált erők, NGO-k kiszorításáról fog szólni.”
  5. Hollik István azt mondta, olyan törvényt készít elő a Fidesz, ami vagyonbevallásra kötelezi a civil szervezetek vezetőit, hasonlóan a képviselőkhöz és az államtitkárokhoz. Erre már 2 éve született terv.
  6. Itt írtunk arról, hogy világméretű összeesküvést szőtt a civil szervezetek köré a kormány.

Gulyás szerint „Magyarországon véleménynyilvánítási szabadság van, és ez Németh Szilárdot is megilleti”. Az ATV-nek azt mondta, „a magyar civil társadalom több mint 75 ezer szervezetét kár lenne összetéveszteni a jogállami elkötelezettség jegyében országokat államcsődbe juttató, ezáltal emberek százezreit nyomorba döntő tőzsdecápa kegyeltjeivel, akiket az átláthatóság követelményén kívül semmi nem fenyeget”.

Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Arra a kérdésre, hogy az-e a baj a civil szervezetekkel, „hogy migránsoknak, illetve hozzátartozóiknak jogi segítséget nyújtottak, ahogy Németh Szilárd mondta”, Gulyás azt válaszolta:

„Hosszan tudnám sorolni, hogy miben nem értünk velük egyet, de valóban a legjobb példa a migráció, ahol e szervezetek alapállása minden tekintetben ellentétes Magyarország érdekeivel. Nem a magyar kormány, hanem az ország érdekeivel.”

Gulyás Gergely beszélt arról, hogy ha az általa alapított Szabadság-kör 2007-ben kapott volna külföldi támogatást, „akkor ezt nem titkoltuk volna el, hanem nyilvánosságra hoztuk volna, mert a külföldről jövő támogatások esetén az átláthatóság követelményének maradéktalan érvényesítésével akkor is egyetértettünk”.

Persze a TASZ, a Transparency International, a Helsinki Bizottság sem titkolja ezt, nyilvános, hogy a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványtól is kapnak támogatást, és ezt a kormány is tudja. Gulyás erre azt mondta, nagyon örül neki.

A parlament törvényalkotási bizottságnak elnökeként kérdezték arról is, hogy csak azoknak a civil szervezeteknek kell-e majd vagyonnyilatkozatot tennie, akik külföldi támogatást fogadnak el. Erről Gulyás azt mondta:

„Pillanatnyilag e témakörben semmilyen törvényjavaslat nincs az Országgyűlés előtt. A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel kapcsolatosan kíváncsian várom azokat az érveket, amelyek ennek a szükségességét alátámasztják. A magyarországi jogi személyt lehet kötelezni arra, hogy a külföldi támogatásokat részletesen hozza nyilvánosságra.”

Ehhez képest a tavaszi törvényalkotási programban még mindig ott van ez:

Forrás: parlament.hu
photo_camera Forrás: parlament.hu

Gulyás szerint „egy alapelvet kell érvényesíteni: úgy nem működhet civil szervezet, hogy külföldről kap pénzeket és azt eltitkolja”.

Arról is beszélt, hogy „a magyar államnak legitim célja, sőt alkotmányos kötelezettsége, hogy támogassa a határainkon kívül élő magyar nemzeti közösségeket. Ezt a státustörvény vizsgálatakor a Velencei Bizottság is elismerte”, ezzel szemben Soros Györgynek nem látja azt a legitim célját, hogy a magyar politikába milyen alapon kíván beavatkozni. „Az ő beavatkozása illegitim, de nem illegális. Alaptalan, de nem törvénytelen” – mondta Gulyás.

Az interjú Gulyás Gergely egy tréfájával zárul:

„Én azt tartom irányadónak, és mindenkivel szemben érvényesítendőnek, amit decemberben a miniszterelnök mondott: nem tűr el semmilyen korrupciót. Mivel a miniszterelnöknek ez az alapállása, ennek a szemléletnek az érvényesítése az egész kormányon belül kötelező parancs.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.