A Panama-iratokat feldolgozó oknyomozó újságírók Trump elleni összefogásra szólítják fel a sajtót

media
2017 január 24., 14:48
comments 71

Egy nappal azután, hogy a kampány során még a Hillary Clintont támadó Wikileaks jelentette be, hogy most Donald Trumpra fognak rászállni, kedden a közelmúlt legnagyobb oknyomozó munkáját, a Panamai-iratok feldolgozását koordináló két újságíró, Frederik Obermaier és Bastian Obermayer közös véleménycikket publikált a Guardian véleményrovatában, melyben az újságírók közös összefogását sürgették a Trump jelentette veszélyekkel szemben. 

A Süddeutsche Zeitung két újságírója cikkük elején felidézte, hogy Trump megválasztását követő első sajtótájékoztatóján hogyan támadta be és alázta meg a CNN újságíróját, Jim Acostát, és hogy nem akadt senki a teremben a kollégák között, aki Acosta védelmére kelt volna. 

link Forrás

Nem ez volt Trump első támadása a sajtó ellen, és nem is ez volt az utolsó. Az első Fehér Házban megtartott sajtótájékoztatón is megjelentek a fenyegetések, a bizonyítatlan állítások a sajtóval szemben. A két újságíró szerint ezért a szolidaritás és az együttműködés egy új szintjére van szükség a negyedik hatalmi ágon belül. 

A német oknyomozók azt tanácsolják, amerikai kollégáik tegyék félre a hírverseny okozta versengést, és fogjanak össze, egyesítsék erőiket.

Frederik Obermaier és Bastian Obermayer (AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE)
photo_camera Frederik Obermaier és Bastian Obermayer (AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE)

A Panama-iratok feldolgozása pont egy ilyen korábban példanélkülinek számító összefogásra volt példa. Összesen világszerte 400 újságíróval (Magyarországról a Direkt36 stábjával) osztották meg a birtokukba jutott dokumentumokat, olyan újságírókat ültetve össze, akik rendszerint egymással vetélkednek egy sztori felfejtése során. A fő ok persze az volt, hogy a birtokukba került adathalmaz és maga a sztori túl nagy volt a Süddeutsche Zeitung stábjának. De sokat tanultak ennek az együttműködésből. 

Obermaier és Obermayer szerint most hasonló a helyzet: a Trump-elnökség hatása az amerikai demokráciára túl nagy és túl fontos történet ahhoz, hogy ne fogjanak össze. Persze annyira szoros kollaboráció nehezen képzelhető el, mint ami a Panama-iratok esetében a washingtoni székhelyű Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) vezetésével megtörtént. De így is vannak megtehető és megteendő feladatok.

Elsőnek is a konkrét szolidaritás kimutatása. Ha Donald Trump legközelebb kinéz magának egy újságírót és nem válaszolni a kérdésére, a következő felszólított újságírónak ugyanazt a kérdést kell megismételnie. És így tovább, mindaddig, amíg nem hajlandó választ adni a kérdésre. 

A következő szint már nagyobb falat. De ha az egyik szerkesztőség (példájukban a Washington Post) olyan fontos anyagok birtokába jut Trumppal kapcsolatban, amit egyedül nem tudnak ellenőrizni, akkor a német újságírók szerint kapcsolatba kéne lépniük olyan rivális szerkesztőségekkel, melyek esetleg segíteni tudhatnak. Az amerikai médiavilág versenyhelyzetében ez eretnek gondolatnak tűnhet, de rendkívüli időket élünk. 

Az együttműködés legmagasabb szintje pedig közös projektek indítása. Nem csak belföldi, de külföldi szerkesztőségekkel. Az első ilyen nagyobb projekt lehetne Trump és kormánya külföldi üzleti ügyeinek és érdekeltségének feltárása. Csak Trumpnak több száz vállalkozáshoz van köze, egyetlen szerkesztőség számára lehetetlen feladat ezeknek a külföldi érdekeltségeit végignézni. De egy oknyomozó kollektíva számára már közel sem lehetetlen feladat. 

Ugyanilyen közös nyomozás irányulhatna Trump és Oroszország kapcsolatára. Ez még akkor is izgalmas téma, ha valaki egy szót sem hisz el a Buzzfeed által nyilvánosságra hozott jelentésből. 

Obermaier és Obermayer szerint Trump egy új és ellenséges útra lépett rá. Miközben a demokrata ellenfelét börtönnel fenyegette, olyan ígéreteket tett, melyeket senki nem tudna teljesíteni, családját kormányközeli pozíciókba rakta, üzleti érdekeit kormányzati érdekekké tette, mellette még a sajtó szabadsága ellen is harcol. Ezért szerintük nem csak igazságos, de szükségszerű lépés is, hogy a sajtó is egy új útra lépjen rá.  

Frederik Obermaier novemberben Budapesten adott elő, erről mi is beszámoltunk akkor:

link Forrás

A Direkt36 Panama-iratokkal kapcsolatos cikkei pedig itt olvashatóak

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.