A rendőrség SOSEM lépne fel politikai céllal, ezekben az ügyekben is csak szakmai szempontok alapján végezték a munkájukat

politika
2017 február 09., 12:14
comments 224

Nagyon vigyáznia kell az újságírónak vagy az egyszerű ellenzéki politikusnak, mielőtt vádaskodni kezd. Előfordulhat például, hogy bár úgy érzi, egy rendőrsorfal áll fel a párt olimpiaellenes aláírásgyűjtése előtt, hamar kiderülhet, hogy valójában csak a közteresek hívták ki a rendőröket, hogy körözött személlyel szemben intézkedjenek.

Fotó: Együtt Pesterzsébet-Kispest, 16 sz vk / Facebook
photo_camera Fotó: Együtt Pesterzsébet-Kispest, 16 sz vk / Facebook

De az utóbbi években nem ez volt az egyetlen eset, amikor valakik pontatlanságból vagy tévedésből azt feltételezték, hogy a rendőrség a hatalom érdekében vagy politikai céllal lépett fel, vagy esetleg pont nem lépett fel valakivel szemben. Itt az ideje tisztába tenni, hogy ami korábban is politikailag motivált hatósági fellépésnek tűnt, az valójában csak szakszerű munkavégzés, rutineljárás volt.

Így tehát amikor a 444 kvadrokopterét Felcsúton lefoglalták, illetve amikor Gulyás Márton drónját Hatvanpusztán, a semmi közepén vették el, az sem politikai nyomásra történt.

link Forrás

Az is teljesen rendben volt, sőt valószínűleg még Orbán Viktor akaratával is szembemehetett, amikor a rendőrök fittyet hányva a politikai légkörre, pusztán a jogszabályokat betartatva megmotozták Hadházy Ákost, az LMP társelnökét és a német RTL2 tudósítóit, amikor a felcsúti kisvasútról forgattak.

Jobbra Hadházy Ákos nézi, amint Orbán felcsúti házánál német újságírókat motoznak a rendőrök
photo_camera Jobbra Hadházy Ákos nézi, amint Orbán felcsúti házánál német újságírókat motoznak a rendőrök

Nyilvánvalóan az is teljesen európai pillanat volt, amikor 2015-ben öt perccel azután, hogy újságírók elcsípték egy interjúra a Fidesz stratégiai koordinátorát, Kubatov Gábort, rendőrök jelentek meg mellettük, és igazoltatták őket. Igaza lehetett Navracsics Tibornak, ez nem politikai kérdés, hanem a dolgok rendje.

Klasszikus rutineljárás volt az is, amikor ősszel a balatonfüredi Hotel Füredben tartották a Fidesz évadnyitó frakcióülését, de mielőtt megérkeztek volna a vezető politikusok, a rendőrök máris elkezdték arrébb terelni a szálloda előtti közterületen tudósító újságírókat, majd Juhász Pétert és az Együtt aktivistáit is el akarták küldeni. A rendőrség szigorúan szakmai szempontokra hivatkozott, mint mondták, már valaki más kapott területfoglalási engedélyt ugyanoda, az puszta véletlen lehetett, hogy nem mondták meg, ki kapott ugyanoda engedélyt, és nem is mutatták meg a náluk lévő, állítólag erről szóló papírt. Juhászék megtartották a sajtótájékoztatójukat, és a rendőrök sem léptek közbe, ami érthetetlen, hiszen állítólag volt erről papír!

Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Legutóbb Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásakor érték igaztalan vádak a rend őreit. A múlt héten az Együtt politikusai az Andrássy úton várták Putyin, Ferihegyről a Parlamenthez tartó konvoját, hogy síp- és füttykoncerttel fejezzék ki a nemtetszésüket. (Az Andrássy útra eleve azért mentek, mert bár volt érvényes területfoglalásuk a Kossuth téren, a rendőrség és a TEK szakmai, rendvédelmi, a tüntetők saját jól felfogott érdekét is mérlegelve kiszorította onnan Juhász Péteréket.) Aztán a rendőrök ott is intézkedtek, mert intézkedniük kellett, ezt diktálta a protokoll. Körbe vették a pár fős csoportot, és véletlenül éppen a konvoj érkezése előtt lépett oda 10-15 rendőr Juhászhoz, hogy elkérje az iratait. Szerencsétlen egybeesés, de a rendőrök részéről szakmailag indokolt, hogy éppen akkor igazoltattak, amikor az autósor elhaladt a tüntetők előtt.

link Forrás

Ugyanígy teljesen rendben volt, hogy a rendőrség 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben is úgy léptek fel a Tibetért tüntetőkkel szemben, hogy a kínai politikusok pont nem láthatták a tiltakozókat Budapesten. Hogy a Kúria emiatt többször elmarasztalta a rendőrséget, az nem a rendőrséget vagy a politikai vezetést minősíti.

Az meg már a fentiek fényében teljesen elfogadható, hogy miközben a rendőrségnek önszorgalomból, a törvény betűit követve kell betartania a rendet, nem mindig marad idő, energia vagy képesség például felismerni a Gulyás Márton ujját eltörő, tanúkkal azonosított verőembert, vagy megállapítani, hogy bűncselekmény történt-e, amikor Kubatov Gáborhoz köthető kopasz verőemberek akadályoztak meg egy MSZP-s népszavazási kezdeményezést.

Úgyhogy okosan a vádaskodással, mert aki azt meri állítani, hogy a rendőrök politikai utasításra dolgoznak, arra rá lesznek küldve az egyenruhások! \(ಠ益ಠ)/

És természetesen ugyanez igaz a közérdekű eseményeken egyre többször felbérelt privát biztonsági cégek order managereire is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.