Lázár szerint súlyosan téved az orosz állami média, ami szerint Magyarország Moszkva uniós szankciók elleni faltörő kosa lenne

POLITIKA
2017 február 16., 14:28
comments 124

Bár a 444 továbbra is ki van tiltva a Parlamentből, ami miatt a mai Kormányinfóra sem tudtunk elmenni, azért az írásbeli kérdéseinkre válaszolt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Megkérdeztük, hogy mi a kormány véleménye az orosz állami média értékeléséről, hogy Magyarország az oroszok faltörő kosa a szankciók ellen. Lázár szerint ez súlyos tévedés, mert a gazdasági szankciókkal jó néhány ország nem ért egyet, mivel nem vezet célba. (Nemrég Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt erről.) Európának és Oroszországnak tisztáznia és rendeznie kell a vitáját, mert szükség van az olcsó orosz energiára – mondta Lázár.

A miniszter szerint Magyarország a szankcióval csak veszíthet, a magyar mezőgazdaság óriási veszteséget szenvedett el, a helyzet nem javult, Ukrajna helyzete nem oldódott meg. „Vajon mit ér a szankció, ami nem hoz semmiféle eredményt? Mi lett az eredménye? A magyar gazdaság veszített egy óriásit” – mondta Lázár.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztató végén a Parlament Vadásztermében 2017. február 2-án (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Itt írtunk arról, hogy a többször emlegetett, a szankciók miatt kialakult veszteség nagy része nem a szankciók miatt alakult ki, hanem mert miután Oroszország megszállta Ukrajna egy részét és összeomlott az ukrán gazdaság, azóta a durván visszaesett ukrán kereslet nem szív fel annyi magyar árut.

Megkérdeztük azt is, hogy mi a kormány álláspontja arról, hogy az LMP azt javasolja: Magyarország adjon menedékjogot Edward Snowdennek. (Ezzel egyébként 2015-ben mi is vicceltünk.) Lázár azt mondta, az a szövegkörnyezet, amit a miniszterelnök rendszeresen mond, hogy egy ekkora országnak tudnia kell, hogy mi a szerepe, erre is áll. A nagyok vitájától jobb távol maradni – mondta Lázár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt