Ausztria kiadja Firtast az amerikaiaknak

külföld
2017 február 21., 12:25
comments 47

Döntött a felső-ausztriai másodfokú bíróság, és arra jutott:

ki lehet adni Dmitro Firtast az Egyesült Államoknak.

Ezzel felülírták az elsőfokú bíróság döntését (elsőfokon egy bécsi bíró nem járult hozzá a kiadatáshoz, mert szerinte azt politikai nyomásra kezdeményezték). A kiadáshoz még hozzá kell járulnia az osztrák igazságügyi miniszternek is, aki várhatóan rábólint a dologra.

Szegény Firtas, hiába fizetett be korábban 125 millió euró óvadékot (pontosan a nevében egy Putyin-közeli üzletember), a bírósági ítélet kihirdetése után azonnal letartóztatták, ezúttal egy spanyol körözés alapján. A spanyolok egy pénzmosási ügy miatt üldözik Firtast.

link Forrás

Firtas több okból is érdekes ember, például egyszerre áll közel Donald Trump és Vlagyimir Putyin köreihez. Az Obama-féle amerikai igazságügyi minisztérium akkor kezdte üldözni – egyébként egy indiai titánüzlethez kapcsolódó vesztegetés miatt –, amikor az ukrán forradalom elkergette Viktor Jukovicsot. Firtas már a kétezres évek óta közös céget vitt a Gazprommal, Timosenko idején, 2009 és 2010 között kirakták a gázüzletből, de a Putyin-báb Janukovics visszahozta (amíg 2013-ban meg nem bukott).

A Bloomberg a múlt héten egy olyan spekulációról írt, miszerint nem elképzelhetetlen, hogy Putyin és Trump pont Firtasban fogják megtalálni a megoldást az ukrán válságra (de más, elképesztő kavarások is mennek a háttérben). A helyzet azért is nagyon érdekes most, mert az új amerikai igazságügyi miniszter, Jeff Sessions együtt dolgozott Trump kampányával Paul Manafort-tal, aki kis híján több száz millió dolláros New York-i ingatlanfejlesztésbe kezdett az ukrán oligarhával.

link Forrás

Másrészt Firtas érdekelt volt a magyar gázüzletben, az Emfesz nevű cége – amiből 30 milliárd forintot sikkasztottak el valakik – volt a minta a magyar elit utóbbi évekbeli legnagyobb húzása, a MET előtt. Jóban volt a sokáig Magyarországon élő orosz maffiafőnökkel, Szemjon "Szeva" Mogiljeviccsel. Firtas egyébként máig magyar bérgyilkosoktól retteg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.