Levélben kéri a TASZ a igazságügyi és az emberminisztert, hogy árulják el, mit akar a kormány a civilekkel

POLITIKA
2017 március 02., 15:45

Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet vezetője Trócsányi László igazságügyi és Balog Zoltán emberminiszternek írt levelet a civil szervezetekre vonatkozó törvények tervezett változtatása miatt.

Ezekben a körökben a fideszesek mindig csak a külföldről támogatott civil szervezetekről beszélnek, hogy azok próbálják körmönfont módszerekkel befolyásolni a magyar politikát. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy azokat a szervezeteket egzecíroztatnák, akik kritikusak a kormány politikájával. A CÖF-nek valószínűleg nincs mitől félnie.

Aki egyébként követi a hazai eseményeket, az jól tudja, hogy tényleg milyen iszonyú befolyása van a TASZ-nak vagy a Helsinki Bizottságnak, esetleg a korrupcióellenes Transparencynek arra, amit a magyar kormány tesz.

A TASZ-s főnök, Kapronczay most azért írt levelet, hogy a miniszterek esetleg tisztázzák, hogy mi várható, tehát kisöprés lesz, esetleg semmi, ahogy Gulyás Gergely vetítette, esetleg mégis terveznek nekik valami kis nehezítést, ahogy Orbán Viktor szavaiból lehetett kiolvasni. Szerinte jó lenne, ha a dologról társadalmi vitát lehetne folytatni, szóval nem csak aznap derülnének ki a kormány tervei, amikor sürgősséggel megszavazzák őket a parlamentben.

Egyelőre tényleg nincs konkrét előterjesztés, a legvalószínűbbnek valamilyen külön bírósági adminisztrációs rendszer látszik, ahová a civileknek be kéne jelentkezniük, legalább is azoknak, akik külföldről is kapnak támogatás. Esetleg orosz és izraeli mintára kötelezhetik őket, hogy a minden hivatalos kommunikációjukat kezdjenek azzal, hogy ők külföldi ügynökök.

Az ilyen politikai törekvéseknek egyébként általában súlyos következménye van, az izraeli példákról itt írtunk.