A Google be akarja tiltatni az Uber önvezető autóját

TECH
2017 március 10., 20:36
comments 75

A Google, illetve a márkatulajdonos cég, az Alphabet önvezető autókkal foglalkozó leányvállalata, a Waymo beadvánnyal fordult az Egyesült Államok szövetségi bíróságához azt kérve, hogy tiltsa el az Ubert önvezető autói fejlesztésétől illetve további tesztelésétől. A Waymo szerint az Uber a Google-től lopott anyagokat használt fel a projektben.

A Google-cég (a Waymo) ügyvédei ma új bizonyítékokat nyújtottak be a bíróságnak, a többi között Gary Brown törvényszéki biztonságtechnikai mérnök vallomását, amely szerint egy Anthony Levandowsky nevű fejlesztő, akkori Google-alkalmazott 2015 decemberében 9,7 gigabyte-nyi dokumentációt töltött le a laptopjára a Google önvezetőautó-projektjéről. Az adatlopást segítette két másik Google-alkalmazott, Radu Raduta és Sameer Kshirsagar is. Levandowsky (és két társa) néhány nap múlva kilépett a Google-től és saját, önvezető teherautókat fejlesztő céget alapított Otto néven, ezt a céget pedig néhány hónappal az alapítás után potom 680 millió dollárért vásárolta meg az Uber. A cég tavaly ősszel el is kezdte tesztelni robotautóit több amerikai városban.

Gary Brown, a Google biztonságtechnikai szakértője szerint szervereik logfájljai egyértelműen bizonyítják, hogy Levandowsky ellopta az anyagokat. A per már egy hónapja tart.

A világ legértékesebb startup cégének tartott, 69 milliárd dollárra értékelt Uber egymás után keveredik súlyos botrányokba, és ezek már a cég tőkevonzó képességét is jelentősen csökkentik. Előbb az egyik volt fejlesztőnő tálalt ki az Ubernél mindennapos szexuális zaklatásokról, ami szabályos Uber-ellenes mozgalmat indított el az amerikai nők között, majd kiderült, hogy a cég nagyüzemben vezette félre a hatóságokat, központi szoftverében külön modul van az ellenőrök kiszűrésére. Ez a Google-per pedig megint dollármilliárdokba kerülhet az amúgy is veszteséges Ubernek. (TheVerge, engadget)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.