Negyedmillió forintot kér a gazdasági minisztérium, hogy megmondják, kinek adott pénzt Matolcsy és Varga Mihály

POLITIKA
2017 március 20., 18:00
comments 69

„Miniszteri jogkörben milyen szervezeteket részesített pénzügyi támogatásban? ”

Ezt a kérdést tette fel még január elején Harangozó Tamás MSZP-s képviselő több kormánytagnak, köztük Varga Mihály gazdasági miniszternek is. Harangozó egész pontosan írásbeli kérdést tett fel a Parlamentben, ami így szólt:

„Kérdezem Miniszter Urat, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnál rendelkezésre áll-e olyan pénzügyi keret, amelynek terhére a miniszter egyedi döntés alapján civil szervezeteket, szövetkezeteket pénzügyi támogatásban részesíthet? Ha igen, kérem, tájékoztasson, hogy e keret terhére 2010 és 2016 között mely szervezeteket, milyen indokok alapján, mekkora összegű támogatásban részesítettek! Kérem, az adatokat évenkénti bontásban bocsássa rendelkezésemre!”

Volt egyébként olyan miniszter, például Fazekas Sándor, aki válaszolt az ellenzéki képviselőnek, Vargától viszont csak annyi jött vissza február elején, hogy

„2010-2016 . között 59, elsősorban turisztikai alapfeladatokat ellátó (...) szervezet részesült támogatásban (...) részükre összesen 231,7 millió forint és 91 690,4 euró került kifizetésre.”

Ebből ugye sem a támogatott szervezetek neve, sem a támogatások indoka, sem azoknak az összege nem derül ki. Harangozó ezután újra nekifutott, a dolognak, és egy újabb írásbeli kérdésbe még azt is beleírta, hogy más minisztereknek már sikerült megoldani a feladatot.

„a kérdést minisztertársainak többsége a törvényi kötelezettségüknek eleget téve érdemben megválaszolta, miközben Ön láthatóan ki akart bújni az érdemi válaszadás alól.”

Varga minisztert viszont ez a második levél sem hatotta meg, a nevében február végén Tállai András válaszolt, lényegében azt, hogy nem akarnak az eddigieknél többet mondani. Harangozó ezután közérdekű adatkérést küldött a minisztériumnak, és abban kérdezett rá a miniszter által odaítélt támogatások részleteire. Valószínűleg azt gondolta, hogy erre már választ fog kapni, de Varga Mihályt nem olyan fából faragták, hogy csak úgy, három kérdés után megmondja, hogy kiknek adott közpénzt.

A minisztérium március közepén azt közölte levélben az ellenzéki képviselővel, hogy fizessen be nekik 253540 forintot, ennyibe kerül, hogy válaszoljanak a kérdésére.

Harangozó ezután egy újabb, negyedik levélben érdeklődik, hogy mi kerül azon 250 ezer forintba, hogy megmondják: hat éve alatt kinek adott Matolcsy és Varga miniszteri döntés alapján pénzt.

„Amennyiben (...) adatigénylésem teljesítését is költségtérítés megfizetésétől teszi függővé, kérem, hogy részletesen lebontva, számszerűsítve mutassa be, pontosan milyen költségtényezők figyelembe vételével állapítják meg az költségtérítés összegét.”

Írta a ma elküldött válaszban az MSZP-s Harangozó, és valószínűleg ő sem lepődne meg, ha a költségtérítés struktúráját részletező válaszért újabb kör költségtérítést kérne tőle a gazdasági minisztérium.

Ez egyébként az NGM-nek nem az első ilyen köre, március elején azért akartak pénzt, hogy megmondják hova és kivel utazott miniszterként Matolcsy György. Péterfalvi Attila NAIH elnök szerint egyébként nem lehetne pénzt kérni a közérdekű adatokért. A fizetős adatigénylést egyébként 2015-ben, Trócsányi László igazságügyi miniszter javaslatára vezették be.

(A címlapkén Varga Mihály tekint meg dolgokat a Csiki sör gyárában - Fotó: NGM Facebook)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.