Donald Trump Kínába utazik

külföld
2017 április 07., 20:49
comments 19

Az amerikai elnök elfogadta az éppen nála vendégeskedő kínai elnök, Hszi Csin-ping meghívását, és Kínába fog utazni.

Ezt az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson jelentette be. Az utazásra kínai források szerint még 2017-ben sor kerülhet. 

Az útnak azért lehet nagy jelentősége, mert Trump elnökségének elején nem alakultak túl jól a kapcsolatok Kínával: már a kampány során visszatérő üzenete volt Trumpnak, hogy fel kell lépni a kínai gazdaság terjeszkedésével szemben és sokat hallani arról, hogy az amerikai elnök kereskedelmi vámokkal szorítaná vissza a kínai jelenlétet az amerikai piacokon. Ehhez fontos adalék az is, hogy Trump az agresszívabb Kína-ellenes kereskedelempolitika apostolát, Peter Navarrot nevezte ki egyik gazdasági tanácsadójának. 

A pénteki találkozón amúgy a kínai elnök hatékonyabb kereskedelmi és beruházási együttműködést sürgetett az Egyesült Államokkal. 

Trump és Hszi Floridában.
photo_camera (AFP/ JIM WATSON)

Bár az előző esti díszvacsorán az első hírek szerint csupán ismerkedett egymással Hszi és vendéglátója, Donald Trump amerikai elnök, péntek reggelre kiderült: a floridai Trump-villában, Mar-a-Lagóban tartott első találkozón Hszi meghívta Kínába amerikai kollégáját. 

Az első találkozó szívélyes légkörben zajlott, az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a kínai külügyminisztérium honlapján szereplő információt idézte, miszerint Hszi kifejtette: a kétoldalú kereskedelmi és beruházási politika "egészséges fejlesztésére" van szükség. A kínai elnök azt hangsúlyozta: "ezernyi ok van arra, hogy a kínai-amerikai viszony jó legyen, és egyetlen oka sincs annak, hogy ez a kapcsolat megromoljék". 

Trump még a vacsora előtt azt mondta: "máris barátok lettünk", majd tréfásan megjegyezte az újságíróknak: "hosszasan elbeszélgettünk, de eddig még nem értem el semmit, abszolút semmit". 

A tárgyalásokon jelen volt Rex Tillerson külügyminiszter, James Mattis védelmi miniszter, Steve Mnuchin, a pénzügyi tárca és Wilbur Ross, a kereskedelmi tárca irányítója. A pénteki tárgyalásokon az előzetes információk szerint a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági tárgyalások mellett elsősorban Észak-Korea, az észak-koreai fegyverkezési program van napirenden. 

Donald Trump korábban "rémesnek" nevezte az óriási amerikai kereskedelmi deficitet, Észak-Koreát illetően pedig múlt vasárnap egy brit lapnak azt nyilatkozta, hogy amennyiben Pekingnek nem sikerül nagyobb nyomást gyakorolnia Phenjanra, Washington egyedül lép. Bár Trump csütörtökön az elnöki különgépen vele utazó újságíróknak megjegyezte: szerinte Kína a korábbiaknál erőteljesebben lép majd fel az észak-koreai fegyverkezési tervek és provokációk ellen. 

Csütörtökön a Fehér Ház megpróbálta visszafogni a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról szóló megállapodást illető túlzott elvárásokat. Sean Spicer szóvivő azt hangsúlyozta: a csúcstalálkozó elsősorban arra szolgál, hogy a két elnök megismerkedjék egymással. 

Elemzők közben rámutatnak, hogy a Fehér Háznak egyelőre nem rajzolódott ki koherens Kína-politikája, és Trump munkatársai között is vita van a követendő Kína-politikáról. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.