Oroszország inkompetens, mert meghagyta Aszad vegyi fegyvereit

külföld
2017 április 10., 06:42
comments 96

Szokatlan, és a Trump-kormányzattól váratlan keménységgel bírálta Oroszországot keddi moszkvai látogatása előtt Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Először is

inkompetensnek

nevezte az oroszokat, amiért hagyták, hogy Bassár el-Aszad megtartsa vegyifegyver-készleteit. Azokat a készleteket, amelyek megsemmisítéséről két éve még orosz közvetítéssel állapodtak meg azután, hogy a rezsim ideggázt bevetve több száz polgárával végzett Damaszkusz lázadó külvárosaiban.

Papíron tehát Aszadnak már nem is lehettek volna vegyi fegyverei a múlt héten, amikor kedden Idlib tartományban szaringázt vetett be egy, a lázadók kezén lévő faluban, ahol a gáztámadás után még a támadás áldozatait ellátó kórházakat is lebombázták.

Tillerson vasárnap több interjút is adott, ezekben kivétel nélkül sokkal markánsabban és ellenségesebben fogalmazott, mint azt az oroszokkal eléggé barátságos és megengedő Donald Trump kormányának bármely tagjától várhatnánk. A New York Times szerint Tillerson megnyilatkozásai inkább a segítőinek és az amerikai törvényhozóknak négyszemközt hangoztatott nézeteihez idomultak. A lap értesülései szerint ezekben az oldottabb helyzetekben Tillerson már kifejtette, hogy szerinte a kampány végeztével az amerikai-orosz viszony vissza fog térni a megszokott jellegéhez: egy törésekkel és bizalmatlansággal teli viszonyhoz, melyben mindkét fél igyekszik aláásni a másikat.

A nagy tekintélyű washingtoni think tank, a Külkapcsolatok Tanácsa (Council on Foreign Relations) munkatársa, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács egykori közel-keleti koordinátora, Philip H. Gordon szerint "Trump kezdeti legyünk barátok Oroszországgal megközelítése összeegyeztethetetlen az érdekeinkkel, és sírással végződne". Szerinte Oroszország minden rendelkezésére áló eszközzel, hackeléssel, zsarolással, fenyegetéssel és gazdasági befolyásolással igyekszik újraépíteni európai és közel-keleti pozícióit. A Times szerint Tillerson interjúi során világossá tette, hogy maga is így gondolja, szemben Trumppal, aki mostanáig ragaszkodik hozzá, hogy semmiféle orosz befolyásolási kísérlet nem volt az amerikai elnökválasztás alatt. Trumppal szemben Tillerson arról beszélt, hogy "a beavatkozás szertefoszlatta a kapcsolatok javulásának reményét".

Mi több, Tillerson szerint azért sincs remény az enyhülésre, mert Oroszország "elég nyilvánvalóan ugyanerre készül az európai választásokon is".

A szokatlanul harcias nyilatkozatok biztosan nem könnyítik majd meg keddi tárgyalásait, a Trump-kormány eddigi legmagasabb szintű személyes találkozóit az orosz kormánnyal. Pedig a vitás ügyeken túl vannak kérdések, amiben együttműködést remélnek, például az ISIS elleni harc, vagy a szíriai konfliktus rendezése, amely elképzelhetetlen a Szíriában haderővel jelenlevő Oroszország nélkül. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.