A Google elindította a kamu hírek terjedése ellen kitalált eszközeit

internetek
2017 április 25., 14:40
comments 71

A Google bejelentette az első konkrét lépéseket, mellyel a kamu, megtévesztő hírek elleni harcba szállnának be. Olyan új eszközöket vezetnek be, amivel a keresőszolgáltatásban könnyedén lehet majd jelenteni a félrevezető vagy offenzív tartalmakat, a Google pedig azt ígéri, hogy a jelentések feldolgozása révén finomodni fog a keresőalgoritmusuk is. 

Ezentúl a felhasználók azt is jelenthetik, ha egy kereséskezdeményezésükre az automatikusan felugró válaszlehetőségek között félrevezető, hamis, esetleg támadó találat jön elő. Nagyjából így néz ez ki a gyakorlatban: 

Ezen kívül a lépések között szerepel az is, hogy a keresőmotor aktívabban fogja lepontozni az alacsony minőségű tartalmat közlő oldalakat. Külön cél, hogy a szándékosan hazug oldalak ellen fellépjenek, ezt segítené a jelentőfunkció bevezetése is. 

A Google a közelmúltban sok kritikát kapott, egyrészt mert egyes kifejezésekre rákeresve gyakran hazug, megtévesztő tartalmakat sorol viszonylag előre a rendszer, másrészt mert a keresését automatikusan kiegészítő rendszere előfordul, hogy sértő vagy hazug eredményekre vezető javaslatokat dob fel. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.