A magyar kormány lelkesen asszisztál a legsúlyosabb orosz és amerikai homofóbok budapesti találkozójához

elmebaj
2017 május 09., 11:14
comments 477

Május végén Budapesten zajlik majd a Családok Világkongresszusa. A találkozó honlapja szerint a program a magyar kormány támogatásával valósul meg, beszédet fog mondani Balog Zoltán miniszter és Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár is, és számos kormányközeli szereplőt is ígér a program. 

A világkongresszust tizenegyedik alkalommal rendezik meg, most először lesz Magyarországon. Hiába van már csak pár hét hátra a rendezvényig, de a hivatalos, nemzetközi honlapon alig találni információkat az idei programról. Viszont szerencsére a magyar oldal sokkal több részletet elárul.

Az ott elérhető információk szerint a világkongresszus a Családok Budapesti Világtalálkozója nevű programsorozat egyik elemeként fog létrejönni: előbb május 25-én indításként a Budapest Demográfiai Fórum II. zajlik majd, amit Orbán Viktor fog megnyitni. Május 26-27-én pedig a magyar szervezők a World Congress of Families (WCF) nevű amerikai szervezettel közösen rendezik meg a Családok XI. Világkongresszusát. 

Átnézve a meghirdetett programot és a fellépők listáját, az idei világtalálkozót nehéz máshogy értelmezni, mint 

az szélsőkonzervatív orosz ortodoxok és a mainstream amerikai republikánusoktól jobbra álló fundamentalisták összeborulását,

olyan témák mentén, mint az abortuszellenesség vagy a homoszexualitás elutasítása. Ehhez pedig idén a magyar kormány biztosít terepet. 

A WCF-et 1997-ben hívta életre Allan Carlson (ami maga is itt lesz most Budapesten). Az amerikai szélsőjobboldali mozgalmakat összefogó ernyőszervezet mára nemzetközi mozgalommá vált, több mint 80 országban vannak valamilyen formában jelen. És ugyan hivatalosan a „természetes család" koncepciója mellett állnak ki, a munkájuk jelentős részét az teszi ki, hogy az abortusz- és az LMBT-jogok ellen kampányoljanak. 

A program szerint jön Trump minisztere is

Az idei konferencia legismertebb felszólalója a honlapon szereplő nevek alapján Ben Carson, az USA lakhatásügyi minisztere lesz, aki maga is indult az elnöki címért a republikánus párt színeiben. A korábban idegsebészként praktizáló Carson felbukkanása egy családügyi konferencián elsőre nem tűnik kézenfekvő választásnak, de azt lehet tudni, hogy Carson egy homoszexualitást élesen ellenző adventista egyház tagja, és korábban neki is voltak melegjogi szempontból nehezen félreérthető megjegyzései. Ezzel együtt is, Carson még bőven a rendezvény nem radikális fellépőinek egyike lehet a budapesti rendezvényen, már ha tényleg el is jön, mint ahogy a program írja. (Több forrásból is eljutott hozzánk a konferencia programjának egy alighanem belső használatra készült korábbi vázlata, ami még Mike Pence amerikai alelnök előadásával is számolt, de ennek egyelőre semmi nyomát nem találni a honlapra feltöltött verzióban.)

Ben Carson
photo_camera Ben Carson Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP

Carson egy panelben szerepel Budapesten az egész orosz-amerikai szélsőkonzervatív mozgolódás egyik legfontosabb alakjával, Natalia Jakunyinával, aki egy Putyin-közeli (ex-)csúcsoligarcha, Vlagyimir Jakunyin felesége. A férfi 2015-ig vezette az orosz államvasutat és az orosz államfő közeli gazdasági bizalmasának számított, bár az elmúlt évben állítólag veszített pocizójából. Erre a részletre még az amerikai külügyminisztérium is kitért, amikor megindokolták, miért van ő is a Krím elfoglalása miatt szankcionált és kitiltott oroszok listáján. 

Jakunyina alapítványa, az Anyaság Szentsége fontos összekötő szerepet tölt be az orosz szélsőortodox mozgalmak és az amerikai republikánusok jobbszárnyán található szereplők között. 

Vladimir Jakunyin, Szvetlana Medvegyeva, a miniszterelnök felesége, valamint Natalia Jakunyina 2010-ben
photo_camera Vladimir Jakunyin, Szvetlana Medvegyeva, a miniszterelnök felesége, valamint Natalia Jakunyina 2010-ben Fotó: Dmitry Astakhov/RIA Novosti

A konferencia első napján a magyar államot képviseli majd Balog Zoltán miniszter, az esemény honlapja alapján a rendezvény összehozásában nagy szerepet vállaló Novák Katalin államtitkár, Palkovics László államtitkár, Soltész Miklós államtitkár (aki épp mostanában beszélt arról, hogy az LMBTQ rövidítés „agyament őrültség”), Beneda Attila helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán és Fűrész Tünde miniszteri biztosok, sőt, felbukkan majd Pacsay-Tomassich Orsolya, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár is. 

És olyan vendégekkel fognak együtt szerepelni, mint amilyen például Dmitrij Szmirnov, aki az orosz orthodox egyház Család Patriarchális Bizottságát vezeti. 

Szmirnov ismert abortuszellenes ortodox pap, nevezte már az abortuszt választó nőket kannibáloknak, akikre nem várhat boldogság az életben, és akiket el kell söpörni a Föld színéről, különben Isten mindannyiunkkal ugyanezt teszi majd. Korábban beszélt már arról is, hogy az abortuszon átesett nőket börtönbe kéne zárni, és az abortuszt tervező nőknek pedig azt kéne tanácsolni, hogy ne akarjanak rosszabbakká válni, mint Himmler vagy Goebbels, mert ők legalább nem gyilkolták meg a saját gyerekeiket. 

De Szmirnov támogatta azt az orosz törvénymódosítást is, ami dekriminalizálta a családon belüli erőszak bizonyos formáit. Azzal érvelt, hogy az az elképzelés, hogy az állam beleüti az orrát a család belügyeibe, egy nyugati ármány és hogy olyan dolgok történnek ma már Európa északi részén, amiket még Hitler sem tudott volna kitalálni. 

Budapestre látogat Igor Beloborodov is, aki az Orbán Viktor által megnyitott demográfiai fórumon fog beszélni. Beloborodov azzal vált világhírűvé, hogy az Orosz Stratégiai Tudományok Intézete vezetőjeként arról beszélt, hogy

az AIDS terjedéséért az óvszergyártó cégek felelősek: mivel abban érdekeltek, hogy minél többet adjanak el a termékükből, a fiatalokat ezzel afelé terelik, hogy többet szexeljenek. 

Szerinte az sem jó, hogy a nyugati országokban bevitték az iskolákba a szexuális felvilágosítást, mert így nem lehet küzdeni az AIDS terjedése ellen. A fogamzásgátlás pedig azért veszélyes szerinte, mert felülírja az önmegtartóztató attitűdöt a fiatalokban. Ezért Beloborodov úgy látja, hogy nincs jobb módja a nemi betegségek megállításának, mint a heteroszexuális, monogám családmodell, ami a hűségen alakul. 

Beloborodov már 2015-ben is járt Budapesten, az első Demográfiai Fórumon, szintén Orbán Viktor után beszélt. Akkor arról, hogy a meleglobbi a házasság intézményének elpusztítására törekszik, és egy olyan diktatúrát akar bevezetni, ami rosszabb, mint a fasizmus vagy a kommunizmus. Előadásának ez volt az egyik szlájdja:

Szintén a megnyitó blokkban szerepel a hivatalos program szerint egy ismert szingapúri baptista lelkész, Lawrence Khong, aki sokat tett azért, hogy a városállam melegellenes törvényei hatályban maradjanak. A homoszexualitást kriminalizáló törvény visszavonását célzó javaslatról például azt mondta, hogy az a nemzet alapjait fenyegetné, ha megszavaznák.  Az első panelban szerepel még egy ismert homofób amerikai lelkész, Jim Garlow is.  

Virágzó amerikai-orosz kapcsolatokhoz asszisztálunk 

Az első napot záró eseményen Novák Katalin államtitkár és Larry Jacobs, a WCF vezetője fog majd összegezni. A WCF-nek elévülhetetlen szerepe van a konferencia megszervezésében: a Mother Jones 2014-ben nagyon részletes cikkben mutatta be, hogy találtak egymásra az amerikai „életvédő" fundamentalisták és az orosz ortodox oldal legkonzervatívabb képviselői. 

Az amerikai-orosz együttműködés 2010-től indult be igazán, szinte évente rendeznek nagyobb összejöveteleket Oroszországban, rendszeres amerikai részvétellel. A rendezvények mögé két komoly orosz oligarcha, a már említett Vladimir Jakunyin és Konstantin Malofejev állt be finanszírozóként, és a programoknak hála a vallási szélsőséges amerikaiak befolyásos orosz politikusokkal is összeismerkedhettek. A rendezvények gyakori részvevője volt Jelena Mizulina is, az az orosz politikus, aki a homofób törvényeket és a családon belüli erőszak dekriminalizálást is jegyzi. 

A program szerint szintén Budapestre tart a WCF oroszországi képviseletében Alexey Komov, aki feltételezések szerint a közvetlen kapcsolatot jelenti a „családjogi" szervezet és a Putyin-közeli oligarchák pénze között. 

Alexey Komov
photo_camera Alexey Komov

Komov a Mother Jones portréja szerint egykor még nightklub-tulajdonos volt, majd jógaguruként utazta be a világot. A lapnak arról beszélt, hogy életében az hozta el a változást, amikor mesterénél rákot diagnosztizáltak, aki arra jutott, hogy erről a jóga tehet. Áttért az ortodox hitre, halála után pedig Komov is követte. A fiatal férfi így ismerkedett össze Szmirnovval, és hamarosan az orosz ortodox egyház legfelső köreiben találta magát. 

2010-ben delegálta őt az ortodox egyház a WCF-be, azóta ő felel az amerikai székhelyű szervezet és az orosz egyház kapcsolatáért. Óriási sikerrel, a WCF-ben például úgy látják, hogy az abortuszt szigorító orosz törvények nem jöhettek volna létre az oroszországi találkozók nélkül. De az Egyesült Államokban végzett, angolul remekül beszélő Komov szokott turnézni európai szélsőjobboldali pártoknál is, hogy az orosz törvényeket népszerűsítse. Ezen a videón például azt lehet látni, ahogy az olasz Északi Liga kongresszusán ad elő 2013-ban, többek között arról, hogy az orosz társadalomnak több mint a 90 százaléka a "homoszexuális bűnök" ellen van, hatalmas tapsot kiváltva:

link Forrás

Mindent idefúj a szél

De a világtalálkozóra tényleg mindenhonnan súlyos szereplők jönnek: jön Nebraskából egy republikánus képviselő, Jeff Fortenberry, aki az "abortuszipar" ellenes kirohanásairól is ismert, a Dél-Afrikából érkező Errol Naidoo pedig egyszer például levezette, hogy a rendőrök azért lőhettek le sztrájkoló bányászokat, mert a sok abortusz megágyazott a halál kultúrájának. 

Videóüzenetben jelentkezik be majd a tervek szerint Alveda C. King, Martin Luther King unokahúga, aki többek között arról is ismert, hogy a fekete polgárjogi mozgalom több ismert alakját próbálta már haláluk után abortuszellenesnek beállítani, annak ellenére, hogy ehhez kevés kézzelfogható bizonyítéka volt. De beszélt már arról is, hogy a melegházasságok természeti csapásokhoz vezethetnek. 

Spanyolországból Ignacio Arsuaga érkezik, aki legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy transzneműek elleni üzenetet írtak fel egy busz oldalára, majd kiküldték Madrid utcáira, amíg a rendőrség le nem foglalta azt. Venezuelából jön Christine de Marcellus de Vollmer, aki a genderideológia veszélyeiről szokott beszélni, illetve hogy hogyan fertőzte meg ez az ENSZ-t és hasonlóan a "globális felmelegedés dologhoz", csak a zsidó-keresztény kultúrát akarják ezzel elpusztítani. Nigériából pedig egy püspök, Emmanuel Adetoyese Badejo érkezik, aki korábban élesen bírálta Barack Obama LMBT-barát intézkedéseit. 

Ignacio Arsuaga a spanyol hatóságok által lefoglalt busz előtt
photo_camera Ignacio Arsuaga a spanyol hatóságok által lefoglalt busz előtt Fotó: JAVIER SORIANO/AFP

És a sort hosszasan lehetne folytatni: elég csak rákeresni a kétnapos program bármelyik szereplőjére, és szinte garantált, hogy valami homofób vagy abortuszellenes kirohanásba fogunk viszonylag hamar belefutni. 

Nem most kezdődött 

A magyar kormány és a nemzetközi fundamentalista kör barátkozása nem most indult: Novák Katalin és Balog Zoltán már 2014-ben járt hasonló hangoltságú rendezvényen az Egyesült Államokban, és a WCF körül felbukkanó civil szervezetek voltak azok is, melyek kiálltak a magyar kormány nemzetközileg sokat kritizált intézkedései mellett. 

Novák Katalin
photo_camera Novák Katalin Fotó: MTI

A nemzetközi honlapon az esemény szponzorai között egyetlen magyar támogató látható: az Emmi-hez köthető Családbarát Ország Nonprofit kft. Mivel az esemény honlapjáról nem derül ki, hogy pontosan mit is jelent a magyar kormány támogatása, levelet írtunk az Emmi-nek, hogy megtudjuk, hogyan támogatja a kormány a világkongresszus megvalósulását és jutott-e erre a programra költségvetési forrásból. Ha kérdéseinkre választ kapunk, beszámolunk majd róla. 

Az viszont biztos, hogy vendégként ellátogatni az eseményre csak a minisztériumon keresztül lehet: az esemény honlapján egy @emmi.gov.hu-s emailcímre küldött levéllel lehet regisztrációs lehetőséget igényelni.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.