Lemondott a korrupcióellenes spanyol ügyészség vezetője, mert kiderült, van egy panamai cége

külföld
2017 június 01., 11:40
comments 48

Manuel Moix, a korrupcióellenes spanyol ügyészség vezetője lemondott posztjáról, miután kiderült, hogy az adóparadicsomnak számító Panamában bejegyezett közös cége van testvéreivel. A döntést José Manuel Maza főállamügyész jelentette be, miután Manuel Moix tájékoztatta róla – írja az MTI.

Az Infolibre nevű lap a hét elején hozta nyilvánosságra, hogy a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének 2012 óta 25 százalékos tulajdonrésze van – három testvérével együtt – a Duchesse Financial Overseas nevű, Panamában bejegyzett offshore cégben.

A Panama-iratok feldolgozása korábban példa nélkülinek számító összefogással jött létre: a Süddeutsche Zeitung világszerte 400 újságíróval (Magyarországról a Direkt36 stábjával) osztotta meg a birtokába jutott dokumentumokat, olyan újságírókat ültetve össze, akik rendszerint egymással vetélkednek egy sztori felfejtésén.

A Panama-iratok feltárásának jelentősnek mondható politikai következményei is voltak. Belebukott a spanyol ipari miniszter, a szivárogtatás nyomán sarokba szorított izlandi miniszterelnök, fény derült arra is, kik és hogyan mozgatják Vlagyimir Putyin legbelső körének pénzügyeit, de magyarázkodnia kellett az argentin miniszterelnöknek, FIFA-hivatalnokoknak, és David Cameron egykori brit kormányfőnek is. Magyar szála is volt a történetnek: nem csak Csányi Sándor, Spéder Zoltán és Szemerey Tamás neve került elő, offshore-számlái miatt Boldvai László kilépett az MSZP-ből, a fideszes Horváth Zsolttól pedig elhatárolódott a Fidesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.