Parragh: Zárják csak be a gimnáziumokat, a magyar iparnak szakemberek kellenek

gazdaság
2017 július 05., 14:50

Interjút adott Parragh László az mfor.hu nevű online újságnak. Parragh László – minden magyar tanácsadó testület, egyeztető tanács, bizottság és fórum állandó, kötelező tagja, továbbá örökös iparikamara-elnök – azzal borzolja hosszú évek óta a közhangulatot, hogy az oktatás regresszív átalakítása mellett érvel.

Ezzel önmagában nem is lenne akkora baj, ha javaslatai nem mennének át a kormányon, de ez sajnos így van. (Parragh nem csak ebben érvényesíti érdekeit nagy sikerrel: monetáris politikával nem foglalkozó feleségéből MNB monetáris tanácstagot csinált.) Legutóbb konkrétan amellett érvelt, hogy zárjanak be gimnáziumokat, hogy több emberből lehessen kisegítő-összeszerelő gyári munkást képezni, majd rövidesen visszaköszönt ez a szándék egy gazdasági minisztériumi háttéranyagban is. (Hogy ez miért őrültség, ajánlom többek között ezt a cikket.)

Parragh az mfor-nak beszélve részletezte oktatási elképzeléseit.

"A gimnázium azért csábító még mindig, mert élnek a régi beidegződések, melyek szerint a biztos jövőt ez az iskolatípus garantálja",

mondta, majd hozzátette, ez téves: inkább tanuljanak csak "szakmát" a diákok, mivel ez "sokkal jobb életpálya-esélyeket kínál". Sőt:

"A magyarországi multik vezetői is mind szakmai képzésről indultak, onnan jutottak el a csúcsra. Ez a jövő"

– mondta. Parragh szerint egyébként az általános iskolai alapképzéssel vannak a legfőbb bajok, mivel elavult a tananyag. De ettől teljesen függetlenül tartja, hogy a magyar iparnak "szakemberekre" van szüksége, ezek kitermeléséhez pedig nem kell annyi gimnázium.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.