Az összes kutya egyetlen farkasfajtára vezethető vissza

ÁLLAT
2017 július 19., 15:02

Egyetlen, negyvenezer évvel ezelőtt élt farkaspopulációra vezethető vissza az összes mai kutyafajták - írja a MTI egy kutatásról a Phys.org-on megjelent cikk alapján. A New York-i Stony Brook Egyetem kutatói DNS-vizsgálatokkal mutatták ki, hogy a kutyák már negyvenezer éve elváltak a farkasoktól, valószínűleg emberekkel folytatott interakciók miatt.

Vadon élő farkasok az angliai Bristolban 2014. március 13-án
photo_camera Vadaskertben élő farkasok Nagy-Britanniában (Getty Images) Illusztráció: Matt Cardy/Getty Images

A kutatók szerint passzív folyamat volt a háziasítás: nem az emberek kezdték el megszelídíteni a farkasokat, hanem azoknak egy populációja közelítette meg a vadászó-gyűjtögető népek táborhelyeit, hogy megszerezzék az ételmaradékokat. Ebben a szelídebb, kevésbé agresszív, barátkozósabb farkasok voltak a sikeresebbek, de alapvetően úgy éltek, mint a mai kóbor kutyák, tehát fix otthon nélkül, innen-onnan ételmaradékot szerezve.

Húszezer évvel ezelőtt aztán földrajzilag kettéváltak az ősi kutyafajok: az egyik csoportjuk Kelet-Ázsiában, a másik Európában, Közép-Ázsiában és Afrikában terjedt el. Hétezer évvel ezelőtt pedig már mindenhol ott voltak, ahol az ember, még Észak-Amerikában is.

A kutatók németországi kutyafosszíliák elemzésére alapozták eredményeiket. A 7000 és 4700 éves leletekből nyert DNS-mintákat összevetették a modern kutyáktól vett mintákkal. A megkövesedett maradványok a neolit korból származnak, amikor a prehisztorikus ember először próbálkozott meg a földműveléssel és a tartós letelepedéssel. (MTI, Phys.org)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.