Hiába vett helyjegyet Pécsig, órákon át állva kellett utaznia a Volánbuszon, az autópályán is

közlekedés
2017 július 28., 16:46
comments 961

A Szabadegyháza és Keszőhidegkút-Gyönk állomások közötti pályakarbantartási munkák miatt augusztus 21-ig Pécs és Budapest között nem könnyű közlekedni: gyorsvonattal 5 és fél óra alatt lehetett eljutni a fővárosba, de IC-vel is legalább 4 óra volt az út.

Olvasónk, Garland Matilda egy barátjával ennek tudatában próbált meg Budapestről Pécsre menni, de arra nem számított, hogy erre csak botrányos körülmények között lesz képes. Itt a teljes levele arról, hogy mi történt:

„Mivel Pécsre a vonatok hosszított menetidővel közlekednek, a barátnőmmel gondoltuk volánbusszal megyünk le, mert így egy órával gyorsabb az út. Megkerestem a legkomfortosabb -azaz legdrágább- buszt, hogy normális körülmények között le tudjunk menni, hiszen számítottam rá, hogy a rosszabb járatokon nem lenne túl kényelmes 3 és fél óra utazás. Meg is vettem a volánbusz honlapján elővételben két jegyet, amihez kötelezően kellett helyjegyet is venni, hiszen távolsági. Logikus.

Ma reggel 10:50-re érkeztünk meg a buszpályaudvarra, ahonnan elvileg 11:05-kor indult a busz. Tehát 15 perccel indulás előtt megérkeztünk. A busz előtt sor várakozott, aminek a végére beálltunk. Mire feljutottunk a járműre, láttuk, hogy nem csak, hogy az előre lefoglalt helyünkön ülnek, de egyetlen egy darab üres hely nincsen, sőt kb. 5 ember áll a buszon, mert nem tudnak leülni. Ezek után a sofőr még cirka 4 embert felengedett a buszra, így már 8-an maradtunk a buszon, akik csak állni, vagy a földön ülni tudnak. Próbáltam közölni a sofőrrel, hogy nem vagyok hajlandó 3 és fél órán keresztül állni egy buszon, pláne nem akkor, ha előre lefoglaltam és kifizettem már a jegyet és helyjegyet. A sofőr annyit válaszolt, hogy nyugodtan leszállhatok a buszról és elmehetek a következővel, ami 4 és fél órás menetidővel közlekedik és persze nyilvánvalóan erre is kellet volna fizetnem még egy jegyet. Ezt követően a busz elindult úgy, hogy 8 utasnak nem volt helye. Szekszárdon, 2 és fél óra utazás után tudtam csak leülni, mert itt leszállt néhány utas.

Embertelen körülmények között jutottunk le Pécsre, arról nem is beszélve, hogy milyen veszélyes állva utazni egy buszon, ami 120-szal megy az autópályán.

Matilda (a képen a kinyomtatott helyjegyével) ülő emberek között kuporogva, álló emberek között volt kénytelen órákig zötykölődni, az autópályán is.
photo_camera Matilda (a képen a kinyomtatott helyjegyével) ülő emberek között kuporogva, álló emberek között volt kénytelen órákig zötykölődni, az autópályán is. Fotó: Garland Matilda

Amikor felhívtam őket közölték, hogy biztos nem fogják visszafizetni a jegyem árát, de attól még írhatok panaszlevelet. Írtam is nekik. Eddig nem érkezett válasz.”

Az üggyel kapcsolatban az alábbi kérdéseket küldtük el a Volánbusznak, ami a cikkünk megjelenéséig nem reagált:

  1. Szabályos, hogy ülőhelyet váltó utasok állva kénytelenek utazni?
  2. Ha igen, a Volánbusz szabályzatának és a hatályos jogszabályoknak is megfelel, hogy mindez az autópályán is így volt?
  3. Protokoll szerint történt, hogy a panaszossal, aki visszakérte a jegyárat, közölték, nem fogják, de írhat panaszlevelet?

A Volánbusz helyközi járatainak zömén állva is lehet utazni, kivéve azokat, amik autópályán is haladnak, és expresszjáratnak számítanak. Az utazási feltételeket összefoglaló szabályzat szól arról, hogy szabálytalan volt, ami a Pécs-Budapest járaton történt:

  • „A csak ülő utast szállító autóbuszjáratok elsősorban a járat indulása előtt, a külön meghirdetett időpontig elővételben megvásárolt helyjeggyel (helyfoglalást is tartalmazó menetjeggyel) vehetők igénybe. Az ezzel nem rendelkező utasok – az előzetes kötelező helybiztosítás esetét kivéve – csak akkor szállhatnak fel, ha a lefoglalt, valamint a távolabb felszálló és helyfoglalással rendelkező utasok részére fenntartott ülőhelyeken kívül az autóbuszon még van szabad ülőhely és csak ezeket foglalhatják el.”
  • „Ha valamely autóbuszjáratot olyan hatósági korlátozású autóbusz végez, amellyel álló utas nem szállítható, továbbá a csak ülő utas szállítására meghirdetett autóbuszjáratokon csak az utasok számára kialakított ülőhelyet elfoglalva szabad utazni.”

Nem elszigetelt esetről van szó: két éve a Pécs-Budapest járaton szinte pont ugyanez történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.