Egy republikánus politikus szerint Trump háborúra készülhet Észak-Koreával

Az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem ellensége Észak-Koreának és nem akarnak rezsimváltást Phenjanban. A külügyminiszter megüzente, hogy sokkal inkább párbeszédet szeretnének egy ponton.

Tillerson megszólalása azután történt, hogy Észak-Korea sikeres tesztet hajtott végre egy olyan ballisztikus rakétával, ami az Egyesült Államok nyugati partját is elérheti. 

Az amerikai külügyminiszter elmondta, hogy nem akarnak rezsimváltást, nem akarják a rezsim összeomlását, nem akarják a félsziget egyesítését, és nem akarnak okot, hogy a hadseregüket kelljen bevetniük a két Korea közötti határ fölött. 

„Mi nem vagyunk a ti ellenségeket, mi nem fenyegetünk titeket, de ti egy elfogadhatatlan fenyegetést mutattok, és muszáj reagálnunk.” – fogalmazott elég egyértelműen Tillerson, aki abban is eltért a trumpi megszólalásoktól, hogy nem Kínát okolta a kialakult helyzetért. 

Ugyanakkor utalt arra, hogy az USA úgy látja, Kínának a jelentős gazdasági kapcsolatai révén különleges és egyedi kapcsolata van Észak-Koreával, ami lehetőséget ad arra hogy olyan befolyást gyakoroljanak a rezsimre, amire más nem képes. 

A helyzetet bonyolítja, hogy közben Lindsay Graham republikánus szenátor arról beszélt, hogy  Trump azt mondta neki, háború lesz a két ország között, ha Phenjan tovább folytatja a ballisztikus rakétaprogramjának fejlesztését. 

Graham az NBC-n mondta el, hogy Trump szemtől szembe mondta meg neki, hogy ha háború kell ahhoz, hogy megállítsák Észak-Koreát, akkor háború lesz. És ha ezrek halnak majd meg, akkor ezrek fognak ott meghalni. A republikánus politikus elmondta azt is, hogy elhitte Trumpnak, hogy komolyan beszél. 

Az továbbra is nagy kérdés, hogy hol tart az észak-koreai rakétaprogram. Szakértők egy csoportja szerint a rezsim még nem képes eléggé lekicsinyíteni a nukleáris robbanófejet, ráadásul szerintük nem is képesek még pontosan célozni a rakétákkal. Mások szerint viszont a program folyamatosan fejlődik, és 5-10 éven belül olyan atomprogramja lehet a rezsimnek, mellyel képesek lehetnek pontos csapást mérni az Egyesült Államokra. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.