100 gyerek halt meg egy indiai kórházban

külföld
2017 augusztus 16., 14:47
comments 51

Több mint 100 gyerek halt meg egy indiai kórházban Uttar Pradesh államban Gorakhpur városban. A tragédia oka valószínűleg az volt, hogy a kórházban nem volt megfelelő mennyiségű oxigén a kicsik ellátásához. Az intézmény ugyan elismerte, hogy 6 millió rúpiás adósságuk miatt az oxigénbeszállító nem volt hajlandó több oxigént adni nekik hitelre, de tagadták, hogy a gyerekek ezért haltak volna meg.

Közben a szülők körében ez terjed, és többen beszámoltak arról, hogy kisgyerekeik halála előtt az orvosok maguk kérték őket, hogy zacskóval, manuálisan lélegeztessék a gyerekeiket, mások pedig azt mondták, végignézték, ahogy a gyerekeik levegőkért küzdve halnak meg.

Uttar Pradesh államban, különösen ezen a részen gyakori a csecsemőkori agyvelőgyulladás, de a kórházak ideális esetben fel is vannak készülve a betegség kezelésére. A kezelés része a kisbabák légzésének támogatása is, az agyvelőgyulladás gyakori tünete, hogy a gyerekeknek nehézzé válik az önálló légzés.

Indiai kisgyerek a gorakhpuri kórházban.
photo_camera Indiai kisgyerek a gorakhpuri kórházban. Fotó: SANJAY KANOJIA/AFP

A kórház újszülött osztályán először augusztus 7-én lett kiugróan magas a halálozások száma, augusztus 10-én és 11-én pedig már az országos hírekbe is bekerültek a szülők beszámolói.

A kórház és a helyi hatóságok szerint a gyerekek nem az oxigénhiány miatt haltak meg, hanem különböző fertőzések, főként az agyvelőgyulladás okozták a halálukat.

Narendra Modi miniszterelnök egyik beszédében említést is tett a kórházról, kérve az indiaiakat, hogy támogassák a gyászoló családokat.

A kórházban egyébként azt mondják, azért nem tudtak időben fizetni az oxigénért, mert lassú volt az állami bürokrácia, a kórházi személyzet pedig elfoglalt volt, a körzeti főminiszter látogatását készítették elő. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.