100 gyerek halt meg egy indiai kórházban

külföld
2017 augusztus 16., 14:47
comments 51

Több mint 100 gyerek halt meg egy indiai kórházban Uttar Pradesh államban Gorakhpur városban. A tragédia oka valószínűleg az volt, hogy a kórházban nem volt megfelelő mennyiségű oxigén a kicsik ellátásához. Az intézmény ugyan elismerte, hogy 6 millió rúpiás adósságuk miatt az oxigénbeszállító nem volt hajlandó több oxigént adni nekik hitelre, de tagadták, hogy a gyerekek ezért haltak volna meg.

Közben a szülők körében ez terjed, és többen beszámoltak arról, hogy kisgyerekeik halála előtt az orvosok maguk kérték őket, hogy zacskóval, manuálisan lélegeztessék a gyerekeiket, mások pedig azt mondták, végignézték, ahogy a gyerekeik levegőkért küzdve halnak meg.

Uttar Pradesh államban, különösen ezen a részen gyakori a csecsemőkori agyvelőgyulladás, de a kórházak ideális esetben fel is vannak készülve a betegség kezelésére. A kezelés része a kisbabák légzésének támogatása is, az agyvelőgyulladás gyakori tünete, hogy a gyerekeknek nehézzé válik az önálló légzés.

photo_camera Indiai kisgyerek a gorakhpuri kórházban. Fotó: SANJAY KANOJIA/AFP

A kórház újszülött osztályán először augusztus 7-én lett kiugróan magas a halálozások száma, augusztus 10-én és 11-én pedig már az országos hírekbe is bekerültek a szülők beszámolói.

A kórház és a helyi hatóságok szerint a gyerekek nem az oxigénhiány miatt haltak meg, hanem különböző fertőzések, főként az agyvelőgyulladás okozták a halálukat.

Narendra Modi miniszterelnök egyik beszédében említést is tett a kórházról, kérve az indiaiakat, hogy támogassák a gyászoló családokat.

A kórházban egyébként azt mondják, azért nem tudtak időben fizetni az oxigénért, mert lassú volt az állami bürokrácia, a kórházi személyzet pedig elfoglalt volt, a körzeti főminiszter látogatását készítették elő. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt