Kósa: Jó, hogy a Momentum a Citadellán fog tüntetni Putyin látogatása ellen, mert „ha valahova nem megy Putyin, az oda”

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Soros György kérte meg a magyar ellenzéket, hogy CEU-ügyben kezdeményezzen rendkívüli parlamenti ülést, és a Fidesz már a nyár elején jelezte, nem vesz részt olyan rendkívüli ülésen, amit „pusztán politikai habverés szándékával” javasolnak – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón, miután a Parlament rendkívüli plenáris ülése határozatképtelen lett a Fidesz-KDNP távolmaradása miatt. Az ülést a CEU és a devizahitelesek ügye miatt hívta össze az ellenzék.

Soros miatt foglalkoznak a CEU-val

Kósa Lajos szerint semmi értelme a jól működő felsőoktatási törvény módosításának csak azért, mert Soros Györgyöt nyugtalanítja, hogy nem tudja megcsinálni a „trükköket” a magyar felsőoktatásban. Kérdésre azt mondta, egyelőre nem akarják megváltoztatni a jogszabályt, és azt is mondta, hogy a magyar felsőoktatás nem a CEU-ról szól, az „egy marginális kérdés”. (Pedig a törvénymódosítás egyértelműen a CEU ellen született.)

Az Európai Bizottság kritikáit Kósa úgy kommentálta: a brüsszeli testület figyelmen kívül hagyja, hogy a felsőoktatás törvényi szabályozása tagállami hatáskör.

A devizahitelesekkel is Soros miatt foglalkoznak

A devizahitelesekkel kapcsolatos kérdésre Kósa azt felelte: a témát felhozó LMP egyetlen olyan csomagot nem támogatott, ami a devizahiteleseket segítette, és az LMP azért kapta maga elé „fügefalevélként” a devizahitelesek ügyét, mert valamivel el akarták fedni, hogy „ha Soros füttyent egyet, akkor ők benne vannak a parlamenti ülés kezdeményezésében”.

Ha a Ház szeptemberben akar foglalkozni a kilakoltatási moratórium kérdésével, akkor kivételes eljárásban akár két nap alatt törvényt hozhat róla – mondta. „Jól döntöttünk, hogy nem jöttünk el erre a parlamenti ülésre” – mondta Kósa. Arról is beszélt, hogy a Ház őszi rendes ülésszaka szeptember 18-án kezdődik, a Fidesz-KDNP pedig az azt megelőző héten tartja évadnyitó frakcióülését.

A baloldal betámadta a határon túliak szociális ellátását

Arra a kérdésre, hogy a Publicus Intézet közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek többsége nem ért egyet a határon túli magyarok szavazati jogával és magyarországi szociális ellátásokra való jogosultságukkal, Kósa Lajos úgy reagált: a baloldal megint elővette visszataszító kampányeszközét a határon túl élő magyarok nemzethez tartozásával kapcsolatban.

Az önkormányzati dolgozók többsége nem dolgozik túl sokat

Az önkormányzati dolgozók túlmunkájával kapcsolatos érdek-képviseleti tiltakozást a Fidesz frakcióvezetője úgy kommentálta: ha a szakszervezet általánosít, akkor nincs igaza, az önkormányzatok többsége ugyanis betartja a szabályokat.

Az ellenzék nem a választási rendszer miatt sikertelen

A választási rendszer átalakítását követelő, Gulyás Márton civil aktivista által meghirdetett Közös Ország Mozgalom javaslatát firtató kérdésre Kósa azt mondta: a magyar választási rendszer demokratikus, igazságos, jó néhány más, Európában elfogadottnál is sokkal igazságosabb. Szerinte az ellenzékiek sikertelensége nem a választási szisztémából, hanem önmagukból következik.

Vona belegázolt az idősekbe

Vona Gábor Jobbik-elnök nyugdíjasokat érintő kijelentéseivel kapcsolatban (amire a Fidesz most kampányt fűz fel) Kósa Lajos azt mondta: Vona Gábor úgy belegázolt a magyar idősekbe, mint 1990 óta a demokráciában senki, de „az nem jön ki a száján, hogy (...) elnézést kér, mert a neveltetése idáig nem terjed ki”.

A Momentum tiltakozzon az erdőben Putyin ellen!

Az MTI szerint arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb budapesti látogatása ellen a Momentum tiltakozást tervez a Citadellára, Kósa úgy reagált:

„Az jó hely egyébként, mert ha valahova nem megy Putyin, az oda. (...) Tiltakozhatnának a radványi sötét erdőben, az is egy jó hely, sokkal hűvösebb ráadásul, és a turistákat is kevésbé zavarja.”

Érdekes, hogy Kósa ezt mondta, hiszen amikor legutóbb, februárban idejött Putyin, az Együtt politikusai az Andrássy úton várták a Ferihegyről a Parlamenthez tartó konvoját, hogy síp- és füttykoncerttel fejezzék ki a nemtetszésüket. (Az Andrássy útra eleve azért mentek, mert bár volt érvényes területfoglalásuk a Kossuth téren, a rendőrség és a TEK szakmai, rendvédelmi, a tüntetők saját jól felfogott érdekét is mérlegelve kiszorította onnan Juhász Péteréket.) Aztán a rendőrök ott is intézkedtek: és körbe vették a pár fős csoportot, és véletlenül éppen a konvoj érkezése előtt lépett oda 10-15 rendőr Juhászhoz, hogy elkérje az iratait, vagyis pont akkor igazoltattak, amikor az autósor elhaladt a tüntetők előtt. Van ilyen.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.