Példátlan bravúr a kormány támogatottjaként fél éven belül megbukni

sport
2017 szeptember 04., 08:24
comments 107

A sport és a politikusok megbonthatatlan barátságának legnagyszerűbb pillanata az volt, amikor a szinkronúszók (!) Hagyó Miklós (!!) szocialista politikust választották meg elnöküknek 2007-ben. Annyiban bejött, hogy rögtön állami cégek kezdték szponzorálni a sportágat. Aztán előbb Hagyó, majd a szocialisták buktak, a szinkronúszók pedig 2010 elején Pesti Imre fideszes politikusra váltottak.

A sportág jelenlegi elnöke a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója, Haranghy Csaba. A szervezet elég egyértelműen írja körül az elnök(ök) szerepét: "Elsősorban «külsős» szakemberek, akik vállalva a felelőséget, alkalmasak arra, hogy megfelelően képviseljék a sportág érdekeit, részt vegyenek a hazai és a nemzetközi lobbyban, markáns szerepet vállaljanak az anyagi erőforrások megszerzésében és tudatos és következetes döntésekkel leszabályozzák és áttekinthetővé tegyék a sportág folyamatait és működését”.

Ha a szinkronúszók és Hagyó felizzó kapcsolatához nem is mérhető, de az is egy szép rekord, hogy bő fél év alatt megbukott egy olyan sportszövetségi elnök, akit a kormány lobbizott be a székébe. Bienerth Gusztáv januárban kapta meg a kormány nyílt támogatását - a kormánytól egyébként teljesen elnökválasztáson -, simán meg is választották az úszó szövetség elnökének a lemondott Gyárfás Tamás helyére. Most viszont rendkívüli közgyűlésen megalázó többséggel szabadult meg tőle az úszótársadalom. 141-en fordultak ellene, csak két támogatója maradt. Szép teljesítmény. Egyáltalán nem értette, hogy milyen közegbe csöppent (amit gazdasági kuplerájnak minősített), Gyárfás Tamással szemben eltaktikázta magát, vérig sértett legendás úszókat, és még a legutolsó pillanatban is bohócot csinált magából, amikor ő maga akarta levezetni a saját megbuktatásáról szóló közgyűlést, megvonva a szót Darnyi Tamástól.

Bienerth még ma reggel, a Mokkának nyilatkozva sem értette igazán, hogyan történt mindez. Továbbra is azt állítja, hogy rendkívül sikeres volt az elnöksége hét hónapja, elődjével, Gyárfás Tamással szemben demokratikusan vezette a szervezetet, annyira, hogy az már sok is volt egyeseknek, aztán váratlanul azt kezdte mondani, hogy azzal, hogy nem titkosan, hanem nyíltan szavaztak a visszahívásáról, befolyásolták a küldötteket. Viszont újra kitért arra, hogy milyen zavaros ügyeket tárt fel az az előző vezetés gazdálkodását átvilágító cég.

Mindenesetre a Bienerth-éhez hasonló gyors bukásra kormánykedvencként még nem volt példa. Olyan már volt, hogy nem fideszes nyert fideszes jelölttel szemben. A vitorlázóknál Kollár Lajos érsebészprofesszor győzte le Gál András Levenetét, volt közigazgatási államtitkárt 2013-ban. A választás után több szponzor, így például az állami Magyar Villamos Művek, kiszállt a szövetség támogatásából.

Az nem világos, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság májusi tisztújítása előtt Orbán Viktor csak udvariasságból mondta-e győri látogatásán, hogy szívesen dolgozna tovább a MOB-ot akkor még vezető, fideszes politikussá lett egykoi olimpiai bajnok Borkai Zsolttal, vagy valóban támogatásnak szánta a dicsérő szavakat. Mindenesetre a MOB küldöttei nem hallgattak Orbánra, és Borkai helyett Kulcsár Krisztiánt választották meg. Tavaly decemberben az öttusázóknál lépett vissza az utolsó pillanatban a jelöltségtől Vidoven Árpád államtitkár.

Az íjászoknál nemrég Vánky Sebastiant akarták leváltani, nem sikerült. Szerinte „Politikust vontak be a kampányba, még azzal sem törődve, hogy ez alapszabály ellenes. Ezen kívül más aggályokat is felvet.

A politikusok váltakoznak. Aki ma barát jó helyeken, jó pártban, nem biztos, hogy holnap is az. Ha hozzá köthető egy sportszövetség, sajnos hosszú időkre viheti magával azt a süllyesztőbe.”

Mielőtt úgy tűnne, hogy a sportszövetségek fellázadtak a kormány ellen, erről szó sincs. A kormányzati hátszél még mindig a legfontosabb szempont. A Hvg-nek nyilatkozta még régebben Hegedűs József a teniszszövetség elnökségi tagja, hogy "azért álltunk Szűcs Lajos mögé, mert bíztunk abban, hogy érdemben tud segíteni az állami támogatásban." Szűcs Lajos fideszes politikus 2011 óta vezeti a szövetséget, egyhangú szavazáson hosszabbították meg a mandátumát tavaly decemberben. Az egyik legfrissebb sportszövetségi elnök a síelőké, júliusban választották meg Megyesy Jenőt, Orbán Viktor főtanácsadóját.

Előfordult az is, hogy annyira vonzó volt egy szövetségi elnöki poszt, hogy nem is egy fideszes politikus szállt versenybe, hanem kettő. A vívók vezetője akart lenni 2012-ben Deutsch Tamás és Csapma Zsolt is. Utóbbi nyert. Csampa jelenleg a belügyben az önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár. Nem lehet azt állítani, hogy a vívók egységesen elfogadták volna az odaejtőernyőzött Csapmát, sőt, de a helyzetét stabilizálja, hogy a vívók eredményesek. Deutsch az MTK élén vigasztalódott. És milyen szépen megoldották ezt a túljelentkezést a kosárlabdában. Az elnök Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc, társelnök pedig Balsay István, fideszes politikus, továbbá elnökségi tag Cser-Palkovics András, fideszes politikus, Székesfehérvár polgármestere.

A kormány elleni lázadásra különösebb oka sem lenne a sportszövetségeknek, amennyiben pénzzel megoldható lenne minden. Az állami pénzcsap nemcsak a focit tartja el, kivonva a piaci körülmények közül, de ömlenek a támogatások más sportágakba is, még a legkisebbekbe is. Vagy utánpótlásnevelés, vagy intézményfejlesztés vagy rendezvényservezés címén. Vagy csak úgy. Aki most nem kap bármilyen Európa- vagy világbajnokság hazai megrendezésére hatalmas állami támogatásokat, az tényleg bármilyen szervezet irányítására alkalmatlan. Nemcsak olyan nagyságrendről van szó, mint a 130-170 milliárd forintos úszó világbajnokság. A Groupama Arénában tavaly megrendezett bridzs Európa-bajnokságra is jutott például 40 millió forint állami támogatást, ami aprópénznek tűnik, miközben bridzsversenyre nem kell óriási ugrótornyot építeni. Ez a szövetség éves költségvetésének a duplája. Szóval, lehet nagyot álmodni.

Éppen ezek miatt a pénzek miatt már nemcsak a nagy szövetségek elnöki posztjára (kézilabda: Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere; korcsolya: Kósa Lajos, Fidesz-frakcióvezető; birkózás: Németh Szilárd, Fidesz-alelnök; kosárlabda: Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere; röplabda: Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere) startolták rá kormánypárti politikusok, hanem lassan a kisebbeknél is alkalmassági feltételnek tűnik valamilyen kormányzati hátszél.

Ott vannak például a röplabdások. Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának az elnöke lobbizta ki, hogy az öt látványsportág mellé vegyék be hatodiknak a röplabdát is, ami azzal a hatalmas előnnyel jár, hogy oda is áramolhatnak a teljesen átláthatatlanul elköltött tao-milliárdok. A javaslat megszavazását a Parlamentben szurkolta ki Bánki Ágnes, a fideszes képviselő felesége, a Magyar Röplabdaszövetség strand- és szabadidősröplabda-bizottságának elnöke. Azt mondta, hogy a férje elfogadott módosító indtíványának köszönhetően „mind az utánpótlásba, mind pedig az infrastruktúra fejlesztésébe akkora összegek áramolhatnak, amellyel idehaza is olyan rangot vívhat ki a szakág, amilyet a világ más tájain is kiharcolt már magának”. Évi sok tízmilliárdos, a közfigyelem elől árnyékba rejtett rendszer része lett ez a röplabda.

A golfszövetség elnöke májusban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elnöke, Szivek Norbert lett, testhezálló feladat. Már akadémia is lesz.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A triatlont Orbán Viktor fogorvosa, Bátorfi Béla irányítja, nem kis konfliktusokkal, a rögbisek elnöke Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közvetlen közösségi forrásokkal kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa. A pingpongosok első embere Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium volt helyettes államtitkára, az Eximbank volt vezére. Őt januárban a pénzintézet ingatlanbérleti szerződése miatt indított büntetőeljárásban gyanúsították meg, ennek ellenére áprilisban az asztalitenisz szövetség újra elnökké választotta. Ő maga azt mesélte az Origónak, hogy 2014-es érkezésekor évi 100-120 millió forintból működött a szövetség, mostanra ez 400-600 millió forint, és eltüntették a 70 millió forint tartozást is. És persze ők is rendeznek világbajnokságot, 2019-ben.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár 2015-ben lett a műugrók elnöke. A tavalyi irgalmatlan kormányzati pénzszórás idején jelentette be, hogy 635 millió forintból épül még egy ugrótorony az országban meglévő egy darab mellé, Dunakeszire. Aztán kiderült, hogy a helyiek ezt egyáltalán nem támogatják. Most új helyszínt keresnek az ország második ugrótornyának.

Furcsa mód a hirtelen jelentősen megugró állami támogatások problémákat is okoznak. A Vidoven Árpád államtitkár miatt decemberben az öttusázók elnökévé választott Bretz Gyula elég viharos körülmények között foglalta el a székét, háttérbe szorítva a sportág legendáit, teljes ismeretlen alelnököket szavaztatva meg. Ezt azzal indokolta, hogy

„amióta a magyar kormánynak hála jelentős állami támogatásban részesül az öttusa, eltűntek a szponzoraink – azt mondják, kapunk mi elég pénzt az államtól –, egy-két támogató maradt csupán. Pedig szükségünk van rájuk. A két alelnök támogatást ígért, nem szégyelljük bevallani, ők szponzorok.”

Nem minden sportágra igaz, hogy csak olyan politikust, vagy kormányzati szereplőt tudnak elképzelni elnöknek, akinek a sportághoz ugyan az égvilágon semmi köze sincs, de hátha hoz pénzt. Többen is azt az utat választják, hogy egykori sportolókat választanak első embernek. Itt is nyilván azért számít, ha a kiválasztott sportolónak van bejárása a politikába.

És vannak persze partizáncsapatok is. Nem a mostani Fidesz-kormányzás alatt kezdődött a sportszövetségek és a politikusok dörgölőzése. Ez a kapcsolat ritkán nyúlnik át ciklusokon, ha tényleg kifejezetten politikusokról van szó. A szocialista Baráth Etele nagy kivétel, 21 év után köszönt le a kajak-kenusok elnöki tisztjéről tavaly decemberben. A sportág eredményei megvédték a támadásoktól, még Orbán Viktor is leült vele egy asztalhoz Rióban, hogy ünneplje a kajakosok érmeit. Az eddigi főtitkár, Schmidt Gábor váltotta Baráthot, békében.

Kozák Danuta, Baráth Etele és Orbán Viktor Rióban Fotó: Kajak-kenu Szövetség/Facebook
photo_camera Kozák Danuta, Baráth Etele és Orbán Viktor Rióban Fotó: Kajak-kenu Szövetség/Facebook

A dartsszövetség elnöke a DK-s Élő Norbert. Ez is régi kapcsolat. A kocsmasportot ugyan sokan űzik hobbiszinten, de nem különösebben fontos sportszövetségről van szó, bár világbajnokságot ők is szeretnének. Ebben minden bizonnyal számíthatnak a kormányra.

DK-s múltja van a repülőszövetség elnökének, Mészáros László a párt 8. számú választókerületi megbízott elnöke volt. A szövetség most hirtelen azért lett érdekes, mert eddig ők üzemeltették a budaörsi repteret. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azonban felmondta a szerződést. A repteret a Rogán Antalékat lagziba és Habony Árpádot is reptető érdekkör veszi át a kipenderített szövetségtől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.