A kormány szerint teljesen rendben van a betonplacc a világörökségi helyszínen

Budapest
2017 szeptember 06., 10:17
comments 107

Most már csak „tartósan fennmaradó betontalapzatként" emlegeti a Miniszterelnökség azt a 700 négyzetméteres valamit, amit a vizes világbajnokság után hagytak a Dunában, a világörökségi részen. 

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Rengeteg betont öntöttek a Dunába, hogy megalapozzák az óriástoronyugrás medencéjét és felépítményét. Nem csoda, hogy egyszerűbb volt otthagyni a világbajnokság után, mint visszaállítani az egészet az eredeti állapotába. Ráadásul találtak hozzá indokot is, hiszen 2020-ban Budapest lesz a vizes Európa-bajnokság házigazdája, és ha már bevált a helyszín a világbajnokságon, akkor minek változtatni, újra a Parlament adhatja a díszletet az ugrásokhoz. Csakhogy az óriás toronyugrás eddig egyáltalán nem volt az Európa-bajnokság programjában, nem is volt a rendezés feltétele a hatalmas torony, de mi bevállaltuk. Onnantól kezdve pedig ez volt a hivatkozási alap, hogy miért is marad a kétmilliárdért épített betonplacc a Dunában legalább 2020-ig, de senki ne lepődjön meg, ha utána is.  

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Szépnek nem igazán lehet mondani azt, ami ott maradt, pláne világörökségi területen, de a kormány szerint teljesen rendben van. Augusztus 16-án küldtem kérdéseket először a vizes világbajnokság szervezőinek, hogy az UNESCO-val egyeztettek-e erről. (A Várban Orbán Viktornak épített erkélyről is kellett egyeztetni, de még a panorámába belógó, Garancsi-féle toronyházról is volt - negatív - véleménye az UNESCO-nak, erről külön hoztak is határozatot.) A megkeresésre az semmi választ nem kaptam, utána néhányszor még próbálkoztam, mindenféle eredmény nélkül. 

Aztán írtam az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkárságának, ahonnan legalább annyi válasz jött, hogy „az érintett Világörökségi ügyekben a Miniszterelnökség illetékes, javaslom a Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága Kulturális Örökségvédelmi és Fejlesztési Főosztályát megkeresni. A főosztály keretein belül működő Nemzetközi és Világörökségi Osztály  vezetője Vágási-Kovács Anna". A megadott címre írtam Vágási-Kovács Annának, még augusztus 22-én, aztán még többször, semmi válasz. 

Közben a katasztrófavédelem engedélyéből annyi kiderült, hogy a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ több tervet is visszadobott, és a harmadik változatot is csak egy feltétellel fogadta el, ha az ideiglenes lesz:

„A tervezett építmény azonban továbbra sem áll teljesen összhangban a világörökségről szóló törvény előírásaival. Ezért a megépítését a világörökségi helyszínen belül továbbra is ideiglenes építményként javasolták, ennek figyelembevételével nem emelnek kifogást az építkezés ellen.”  

A Főváros Kormányhivatala engedélyezte a terveket, mert ideiglenes építményről van szó, így aztán nem is vonatkozik rá a kulturális örökség védelméről és a világörökségről szóló törvény. Kerestük a kormányhivatal V. kerületi Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályát is, ott legalább annyit megtettek, hogy felhívtak, hogy a nyári szabadságok miatt nem tudtak eddig válaszolni, de hamarosan.

És mindezek után mi sem természetesebb, hogy a Miniszterelnökség nem nekünk válaszol, hanem a kormánypárti Magyar Időknek küldi el, amit a témában a sajtóban látni akar, a Magyar Idők pedig meg is jelenteti azt, mindenféle visszakérdezés nélkül. Az üzenet pedig a következő: az UNESCO látott terveket az építkezésről, nem emelt kifogást ellene, vagyis az nem veszélyezteti a világörökségi helyszínt.  

A Miniszterelnökség kommunikációja megkerüli, hogy mi számít ideiglenesnek. A közleményük alapján inkább az örökkévalósághoz áll közelebb a betonplacc várható élettartama. Erre utal a „tartósan fennmaradó betontalapzat” kifejezés, ahogy az is, hogy a kivitelező felé az volt az elvárás, hogy "az óriás-ugrótorony alépítménye állandó létesítmény legyen", vagyis csak az ugrótornyot és a medencét bontsák el, a kiszolgáló egységekkel együtt. 

Ahhoz képest, hogy ezek szerint eleve azzal számoltak, hogy talapzat marad a Dunában, arról továbbra sincs semmi fogalmuk, hogy mi lesz ott a következő három évben: "tervezik az alépítmény egyéb célú hasznosítási lehetőségeit is, természetesen megfelelő dunai vízállás mellett". 

Amúgy annyira tényleg nem feltűnő a betonplacc, mint a szinte mellette lehorgonyzott rendezvényhajó. 

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.